Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

BMW E61, 525xd 3.0d 197 km 2009r

Czy w tym modelu odma jest już poprawiona, czy może trzeba ją czyścić profilaktycznie lub wymienić na nową?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Powinna być bez filra, jedyne co może się sypnąć to membrana. Jakbys wymieniał to olej zamienniki, bawiłem się w febi z filterkiem i bez, później jakaś inna, OE założyłem to się poprawiło.
Ale jak daje w dolot, to raczej nie odma, a turbo dojechane

Opublikowano

U mnie w M57N2 2006r odma jest bez żadnego filterka, ani plastikowego ani filcowego. Po wymianie przestało aż tak rzucać olej do dolotu. Jeżeli masz dużo oleju w rurach polecam przy okazji wyczyścić cały dolot (rura turbo intercooler, od przepływomierza do turbo, sam intercooler jak i rura z intercoolera do kolektora) niezłe błoto potrafi z ic wypłynąć a dodatkowo w ramach walki z nudą można egr i klapę przeczyścić  😜

Opublikowano

Sprawdzałem to membrana pracuje prawidłowo, to rozumiem że nie ma potrzeby wymieniać odmy profilaktycznie? Oleju w dolocie nie jest jakoś dużo ale walczę z częstą regeneracja dpf, pewnie skończy się na praniu.