Skocz do zawartości

Problem z klimatyzacją

Daniel_E39_1997

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, BMW E39 MB52B29 automat, climatronic dwustrefowy. W tym roku zauważyłem, że klima bardzo słabo, praktycznie w ogóle nie chłodzi. Pierwsze co rzuciło mi się przy okazji, że nie działa wentylator klimatyzacji (4pin) a jeszcze rok temu działał. Czy może mieć to ze sobą powiązanie? Sprawdziłem na krótko i pod prostownikiem wszystkie 3 biegi działają wentylatora. Natomiast na kostce od wiązki tylko na jednym pinie pokazuja się napięcie - na reszcie niestety. Bezpieczniki w schowku ok.

• Zasłużeni forumowicze
17 minut temu, Daniel_E39_1997 napisał(a):

nie działa wentylator klimatyzacji

18 minut temu, Daniel_E39_1997 napisał(a):

na jednym pinie pokazuja się napięcie

To działa czy nie działa ? W kostce 4pin są trzy plusy załączane po jednym od każdego biegu i jeden minus. 

20 minut temu, Daniel_E39_1997 napisał(a):

klima bardzo słabo, praktycznie w ogóle nie chłodzi

Zakładam, że brakuje czynnika. Kiedy ostatnio byłeś na sprawdzeniu ? Sprężarka się załącza ?

• Zasłużeni forumowicze
6 godzin temu, Daniel_E39_1997 napisał(a):

Sprawdziłem na krótko i pod prostownikiem wszystkie 3 biegi działają wentylatora.

4 godziny temu, Daniel_E39_1997 napisał(a):

na 1 pinie pokazuje się napięcie ale wentylator nie załącza się

Nie rozumiem tego, ale jeśli przyczyną niechłodzenia miałby być wentylator to podczas szybkiej jazdy chłodzenie powinno powrócić. Jeśli to nic nie da to trzeba sprawdzić ilość czynnika. Może być na tyle mało, że już prawie nie chłodzi, ale jeszcze ciśnienie jest wystarczające, żeby załączyć kompresor.

Pytanie czy w ogóle klima chodzi. Jeśli jest za mało czynnika lub w ogóle go nie ma to klima w ogóle nie wstanie wtedy i wentylator nie będzie pracował. 

Myślę że warto było by spróbować najpierw nabić klimę i wtedy zobaczyć co się będzie działo. 

Jak wyjdzie że nie ma czynnika to trzeba jeszcze będzie uszczelnić. 

Spróbuj znaleźć warsztat który nabije ci to w normalnych pieniądzach. Teraz czynnik jest cholernie drogi. Ja niedawno za serwis klimy czyli ozonowanie i dobicie około 300g płaciłem 500zl.

Jeśli okaże się że masz nieszczelność i będzie trzeba nabić całą pojemność to przygotuj się na naprawdę duży wydatek.

Do dwustrefowej kiimy w naszych E39 wchodzi aż około 1200g czynnika.