Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, buster12 napisał(a):

Z ciekawości to samo napisałbym do centrali i zobaczył w jakim tonie będzie odpowiedź. Niestety często podmioty franczyzowe/filie psują ten PR, który sobie buduje producent.

Ha!

Ja napisałem do centrali. Oni przekierowali pytanie do polskiego dystrybutora, który odpowiedział j.w.

28 minut temu, kwiatus19 napisał(a):

40i - 5,4s vs 40d 5,5s do 100km 🙂

W dzisiejszych czasach bardziej miarodajne jest 0-160, 80-120, albo 100-200

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)

Opublikowano
24 minuty temu, maciek_w napisał(a):

Ha!

Ja napisałem do centrali. Oni przekierowali pytanie do polskiego dystrybutora, który odpowiedział j.w.

W dzisiejszych czasach bardziej miarodajne jest 0-160, 80-120, albo 100-200

no i tutaj niestety (dla niektórych ) i "stety" dla innych, na białym koniu wjeżdża V8, który ucina dyskusję b57 vs b58 🙂 we w wszystkich wyżej wymienionych przedziałach prędkości 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Osiągi maksymalne 40i vs 40d są zbliżone. Bardziej chodzi tu o styl jazdy. Czy kierowca bedzie korzystał z tych osiągów maksymalnych czy chce komfortowej jazdy bez szarpania. W tym drugim przypadku diesel jest przyjemniejszy w użytkowaniu. Dla pewnej grupy uzytkownikow temat spalania tez jest istotny i cenia sobie te 100-200km wiecej zasiegu oraz możliwość pogonienia autostradą bez oglądania się na stacje paliw i kalkulowania, że nie opłaca się tak ostro cisnąć. Do mnie w przypadku SUVa przemawiają te dieslowskie zalety chociaż silnik B58 o mocy 381KM jest fantastyczny. Osiągi, spalanie (jak na 6cio cylindrową benzyne) kultura pracy, rozwijanie mocy - wszystko 10/10.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kwiatus19 napisał(a):

40i - 5,4s vs 40d 5,5s do 100km 🙂

Przeciez to jest mierzone z procedury, która podbija obroty... O ile w przypadku diesla nie robi to większej roznicy, to w benzynie juz dziala znacząco na jej korzysc, bo ma ona wtedy "krótszą drogę do miejsca na obrotomierzu", w którym zaczyna porządnie się napędzać. Dlatego napisalem "w codziennym uzytkowaniu". Ruszasz za kazdym razem z procedury? Ja jak mam auto srednio 2-3 lata, to moze raz uzyje procedury i to dla siebie, a nie akurat jak z kims stoje na swiatlach, bo zwykle nie ma na to czasu wtedy...

Edytowane przez Semtex93
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To nie ma sensu, wielu nie odroznia mocy od momentu. Wszyscy pro pb, przyspieszajcie tak aby chwilowe nie przekraczalo 10L/100 to zrozumiecie o co chodzi w przyspieszeniu diesla i jak ogromna jest roznica.