Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, maciek_w napisał(a):

Odpowiem na wszystkie 4 posty powyżej ( @savik79 & @Randall )

1) Wydech dAhlera rozważałem, byłem w rozmowie m.in. z wydechowe.pl (ci od filmiku z M50i) -- efekt jest "średni" w najlepszym razie. Ten układ daje niezłą poprawę brzmienia w wersjach M60i na USA i inne rynki, gdzie nie montują OPF. W wersjach europejskich... krótko mówiąc: szkoda kasy. Z MGMotorsport też rozmawiałem, cena faktycznie proponowana była mi niższa niż za dAhlera, ale tam także póki co nie ma opracowanego wydechu dającego efekt WOW. Wszystko wynika z tego, że konstrukcja samego kolektora w M60i jest inna niż w M50i, co dobrze wpływa na ekologię, ale skutkuje akustyczną kastracją silnika

Fakt drugi jest taki, że te wycięcia w zderzaku w wersji M60i są takie same jak we wszystkich innych wersjach X5 (diesle, 40i) - czyli małe. Trzeba by zmienić cały tylny zderzak na ten od X5M, żeby duże końcówki wydechu dobrze wyglądały. A to dodatkowo podnosi koszty całej operacji. Innym wyjściem jest rezygnacja z dużych końcówek wydechu i zostawienie takich kadłubków, jak seryjne

2) W M50i już seria brzmi o niebo lepiej od M60i (w co pewnie trudno uwierzyć słuchając nagrania z powyższego filmiku wydechowe.pl). Takiego efektu jak w M50i z otwartymi klapami to w M60i w Europie nie da się osiągnąć bez wywalenia katalizatorów z rur (a to rodzi ryzyko komunikatów o błędach i utratę gwarancji, etc. - jak dla mnie gra niewarta świeczki)

3) Akrapovica do M60i nie ma. A czy wersję do X5M da się zamontować do M60i? Nie wiem. Napisałem do Akrapovica i czekam na ich odpowiedź

Krótko mówiąc, wykrzesanie z M60i dźwięku, którego człowiek nie będzie się wstydził nie jest łatwą sprawą...

O jeju, ale jezdzi to zajebiscie. Testowalem 60i, przesiadam sie z 40d i juz wiem jaki silnik wezme w lci. Ale fakt brzmi slabo…

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Owszem, jeździ super. Choć... jak wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia i ja już czuję, jak czai się we mnie myśl, że następne BMW to będzie "prawdziwe M" 😅

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)