tomekck Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października (edytowane) W dniu 13.10.2024 o 23:07, Ratm napisał(a): Kurde to ja jakis zdrowo walniety musze byc bo zeby ponizej 12 zejsc to sie musze starac. Dzisiaj mi sie udalo na niedlugiej trasie zejsc do 9l ale jechalem caly czas na eko pro i praktycznie nie wyprzedzalem (tylko jakies zawalidrogi). Jak dla mnie 15l/100 do osiagniecia bez problemu na codzien i jakby mi nie bylo zal ze tyle kasy w powietrze leci to pewnie taka bym mial srednia (teraz mam srednia 12l od nowosci). Nawet 20l to nie jest wcale jakos bardzo duzo przy tym silniku, wystarczy troche dynamiczniej jezdzic (nawet nie koniecznie bardzo szybko, tylko po prostu dynamicznie). Może masz wadliwy egzemplarz? X5 40i LCI, przebieg 10 tyś. Nigdy eco, zawsze comfort + sport i lubię depnąć: Edytowane 22 Października przez tomekck 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Semtex93 Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października (edytowane) 52 minuty temu, tomekck napisał(a): Może masz wadliwy egzemplarz? X5 40i LCI, przebieg 10 tyś. Nigdy eco, zawsze comfort + sport i lubię depnąć: Zwroc uwage na wynik spolecznosci i juz widac, ze jezdzisz pod miastem bez korków / po krajówkach / jednak nie masz ciezkiej nogi ;p. Długoterminowo 11,1 L / 100 to taki wynik jakiego wlasnie bym sie spodziewal po X5 40i. Swoją drogą, to mogłoby byc tutaj fajne porownanie, gdyby powstawiać takie screeny z apki dla każdego silnika X5 LCI i podejrzec wyniki społeczności. Edytowane 22 Października przez Semtex93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderatorzy Rufio Opublikowano 22 Października Moderatorzy Udostępnij Opublikowano 22 Października 6 godzin temu, tomekck napisał(a): Może masz wadliwy egzemplarz? X5 40i LCI, przebieg 10 tyś. Nigdy eco, zawsze comfort + sport i lubię depnąć: Coś mało jak na X5 40i. U mnie w 540i xdrive G31 jest 9.5 Użytkownicy 9.6 Czyli ten sam silnik X5 40i 540i kosztuje w SUVie 1,5 litra/100km. http://www.motostat.pl/user_images/18340/icon1.png 330d C43 AMG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geno1234 Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października To dorzucę dla porównania 40i z 6GT xdrive: 10.2 l/100 spalanie z community. U mnie trochę więcej, ale to wynika z stania w korkach, jazdy bez start-stop i dynamicznego przyspieszania. BMWW 6GT 640i G32 https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ Spalanie: BMWW 1 120i F40 https://www.instagram.com/red.bmw.f40/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderatorzy Rufio Opublikowano 22 Października Moderatorzy Udostępnij Opublikowano 22 Października Jeszcze brakuje 40d wyników że społeczności. Zobaczymy czy jest mityczna oszczednosc 40d. http://www.motostat.pl/user_images/18340/icon1.png 330d C43 AMG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IronSzn Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października 4 minuty temu, Rufio napisał(a): Jeszcze brakuje 40d wyników że społeczności. Zobaczymy czy jest mityczna oszczednosc 40d. Zaraz pojawia sie argumenty ze do suva tylko diesel i ze spali mniej przy jeździe zero jedynkowej na autostradzie pod wiatr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Semtex93 Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października Brakuje tez X5 LCI 30d ze spolecznosci albo przeoczylem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz822 Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października (edytowane) Proszę 40d LCI Nie będę liczył, czy spalę litr więcej , czy mniej , po prostu jeżdżę dużo w trasy i lubię ten silnik. Nie będę się spierał, czy lepszy 40i , czy jakikolwiek inny. Kazdy kupuje wg. uznania. Miałem w F15 40d i byłem zadowolony. Z tego 40d jestem jeszcze bardziej zadowolony. Edytowane 22 Października przez lukasz822 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchall Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października Moze ktos podac wynik spolecznosci dla 60i? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IronSzn Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października 2 l roznicy na wyniku spolecznosci mysle ze daja mozliwie najbardziej realna srednia. Calkiem spoko i akceptowalna roznica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Semtex93 Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października (edytowane) Godzinę temu, Marchall napisał(a): Moze ktos podac wynik spolecznosci dla 60i? Kolega_holek wstawił zdjecie dot. pełnego M (preLCI?) i tam w społeczności było na zdjeciu 15.8 L / 100. Chyba maciek_w wstawiał LCI M60i kilka stron temu i tam w społeczności było na zdjeciu 13.8 L / 100. W ramach ciekawostki, dorzucę od siebie FL SQ8. Wynik ze zrobionych od nowości 9000 km wynosi 14.9 L / 100. Trochę jazdy na 4 cylindrach. Większa część zrobiona poza miastem. Jeżdżę nim wolniej niż poprzednim wozem tzn. M340i MH. Gdybym chciał jeździć "po staremu", to spokojnie byłoby 16.0-17.0 L / 100. Pijak wyjątkowego kalibru. Ciekawe jak źle w takim razie jest w RSQ8. Pare postów wyżej tomekck wstawil zdjęcie dot. społeczności LCI 40i i tam 11.1 L / 100. Przed chwilą lukasz822 wstawił społeczność LCI 40d i tam 9.2 L / 100. Brakuje nam juz tylko LCI 30d. Obstawiam okolice 8.8 L / 100. Edytowane 22 Października przez Semtex93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buster12 Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października (edytowane) 1 godzinę temu, Semtex93 napisał(a): Brakuje tez X5 LCI 30d ze spolecznosci albo przeoczylem. 30d. W tym miesiącu tylko miasto i to na krótkich odcinkach, wiec średnie wysokie. Edytowane 22 Października przez buster12 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geno1234 Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października Wrzuciłem dane do tabelki https://docs.google.com/spreadsheets/d/10lhqrtimo9S6HM-yMd1L5KjYZL6ICB3FIu8OicTW-QM/edit?gid=89166828#gid=89166828 Jak ktoś coś dorzuci jeszcze to uzupełnię tabelkę BMWW 6GT 640i G32 https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ Spalanie: BMWW 1 120i F40 https://www.instagram.com/red.bmw.f40/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Semtex93 Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października (edytowane) Dzieki buster12. No to mamy 2.5 L roznicy 40i vs 30d, i to na długoterminowej średniej, czyli jazda mieszana - i ostra, i spokojna. Jezeli ktos lata tylko po autostradach, a nogę ma ciężką, to będzie te 4.0 L roznicy 40i vs 30d, a to juz sporo oraz przy okazji ma znaczący wpływ na zasięg. Edytowane 22 Października przez Semtex93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_holek Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października X5M z 2023 czyli niby lci choć tak się nie nazywa 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_holek Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października 33 minuty temu, Semtex93 napisał(a): Dzieki buster12. No to mamy 2.5 L roznicy 40i vs 30d, i to na długoterminowej średniej, czyli jazda mieszana - i ostra, i spokojna. Jezeli ktos lata tylko po autostradach, a nogę ma ciężką, to będzie te 4.0 L roznicy 40i vs 30d, a to juz sporo oraz przy okazji ma znaczący wpływ na zasięg. A Ty ciągle swoje 🙂 wyszło globalnie 2,5 litra a Ty widzisz 4… Poza tym to nawet nie 2,5 tylko 1,9 bo porównujesz 4.0i z 3.0d a nie z 4.0d 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Semtex93 Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października 18 minut temu, _holek napisał(a): A Ty ciągle swoje 🙂 wyszło globalnie 2,5 litra a Ty widzisz 4… Poza tym to nawet nie 2,5 tylko 1,9 bo porównujesz 4.0i z 3.0d a nie z 4.0d 😉 Bez tych kropek prosze, bo zaraz tu ktos wpadnie na forum i powie, ze 4.0 diesel jest w X5 :). Porownuje 40i z 30d, bo sa zblizone cenowo i wiekszosc osob ma taki wlasnie dylemat, a nie 40i vs 40d. Widze 4, bo napisalem o autostradzie i ciezkiej nodze, czyli predkosciach 180-200 km/h minimum. Tak, wtedy bedzie 4 L roznicy. Musisz to przeboleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_holek Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października (edytowane) 32 minuty temu, Semtex93 napisał(a): Bez tych kropek prosze, bo zaraz tu ktos wpadnie na forum i powie, ze 4.0 diesel jest w X5 :). Porownuje 40i z 30d, bo sa zblizone cenowo i wiekszosc osob ma taki wlasnie dylemat, a nie 40i vs 40d. Widze 4, bo napisalem o autostradzie i ciezkiej nodze, czyli predkosciach 180-200 km/h minimum. Tak, wtedy bedzie 4 L roznicy. Musisz to przeboleć. Czekaj czekaj - porównujesz silnik 381 KM z 298 KM? 🙂 Rownie dobrze możesz napisać że różnica w spalaniu przy 250 będzie wynosiła 6 litrów. A czekaj, nie będzie bo 30d jedzie góra 233 😉 Edytowane 22 Października przez _holek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Semtex93 Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października (edytowane) 13 minut temu, _holek napisał(a): Czekaj czekaj - porównujesz silnik 381 KM z 298 KM? 🙂 Rownie dobrze możesz napisać że różnica w spalaniu przy 250 będzie wynosiła 6 litrów. A czekaj, nie będzie bo 30d jedzie góra 233 😉 Równie dobrze moge napisac - czekaj czekaj porownujesz dość mizerne 540 Nm w benzynie do 670 Nm w dieslu? A moze lepiej zestawić 540 Nm w benzynie z 720 Nm w mocniejszym dieslu (Twoja sugestia 40i vs 40d)? No i co to wnosi do dyskusji? To mamy przestać porównywać już jednak benzyne do diesla w X5 czy czego bys oczekiwał? Chyba czas zamknac caly ten watek na forum, bo ciezko juz do niego cos wiecej dodac :). Edytowane 22 Października przez Semtex93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderatorzy Rufio Opublikowano 22 Października Moderatorzy Udostępnij Opublikowano 22 Października Ale o co chodzi z tym momentem? Przez chwile myslalem nad Alfa Stelvio QV 510KM. Ale zaraz wg kultu Nm to bida na kołach, tam tylko 600Nm. Toż to nie jedzie.... Pozatym przejedźcie się Alfa. Stwierdzicie, że prowadzenie BMW nie jest takie super. W BMW F83 M4 to wogole mam dramat jakieś liche 550Nm. Dobrze że to wogole się rozpędza. 😛 http://www.motostat.pl/user_images/18340/icon1.png 330d C43 AMG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_holek Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października Ja też nie rozumiem - raz pisze o jezdzie 200 km/h na autostradzie a potem, że jednak Nm ważniejsze. Mało tu konsekwencji 😉 W sumie to dobrze wiedzieć, że moje 625 kucy jest tylko minimalnie lepsze niż 352 kuce z 40d bo w końcu mam moment wyższy jedynie o 30Nm. A pewnie i tak ten z benzyny jest gorszy niż z diesla 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zasłużeni forumowicze kkx5 Opublikowano 22 Października Zasłużeni forumowicze Udostępnij Opublikowano 22 Października Do codziennej jazdy... No jest. Powtarzam, f1 ma od groma kucy a do jazdy sie nie nadaje. Auta jezdza momentem nie moca. Moc jest na tor. 550d niszczy kazda emke w codziennym uzytkowaniu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zasłużeni forumowicze Michael1916 Opublikowano 22 Października Zasłużeni forumowicze Udostępnij Opublikowano 22 Października (edytowane) To jak tam chłopaki, odkryliście juz po kolejnych przepychankach na pare stron, że różnice w spalaniu miedzy omawianymi silnikami pokrywaja sie z danymi producenta? Tak jak pisałem mozna je wyrazić w %. Przekładajac te % na litry zużytego paliwa przy spokojnej jeździe bedzie to 2l a przy zapierd...niu 4l. Dalej bedziemy wyważać otwarte drzwi? Edytowane 22 Października przez Michael1916 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zasłużeni forumowicze Michael1916 Opublikowano 22 Października Zasłużeni forumowicze Udostępnij Opublikowano 22 Października 5 minut temu, kkx5 napisał(a): Do codziennej jazdy... No jest. Powtarzam, f1 ma od groma kucy a do jazdy sie nie nadaje. Auta jezdza momentem nie moca. Moc jest na tor. 550d niszczy kazda emke w codziennym uzytkowaniu. Nie wiem czy podpisałbym się pod az tak radykalnym stwierdzeniem ale jak miałem w garażu jednocześnie 650ix 450KM i X5 M50d to w co dziennej jeździe X5 wydawał się dynamiczniejszy. Przy gazie w podłoge oczywiście SUV nie miał szans z 650i. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IronSzn Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października Wydawał sie, dobrze powiedziene. Juz wczesniej pokazalem ze czasy benzyna ma lepsze w kazdym zakresie predkosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi