Skocz do zawartości

Skrzynia biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Od miesiąca posiadam Bmw 320d G21 . Auto zakupiłem z przebiegiem 117 000 km, udokumentowana historia,serwis tylko w Bmw. Po zakupie od razu wymieniłem olej i miskofiltr  w automatycznej skrzyni biegów, skrzynia została zresetowana i pojawia się problem. Przed wymianą oleju skrzynia trochę myślała po dodaniu gazu ale spodziewałem się że nikt wcześniej nie wymieniał tam oleju. Problem pojawia się taki, iż skrzynia szarpie. powiedzmy gdy redukuje się bieg po dodaniu gazy ewidentnie nie ma płynnej jazdy, po tej skrzyni spodziwałem się dużo lepszej pracy niż skrzynia DSG. Stawiam pytanie czy warto jechać do warsztatu aby zaktualizować sterownik skrzyni bądz zlecić wgranie jakiegoś programu?   

Więc proszę o pomoc jak zabrać siędo tego tematu. Pierwsza opcja jest taka ,że samochód kupiłem w Niemczech i posiadam dokupioną grawancje obejmującą skrzynie biegów problem w tym że jednorazowa naprawa to 1,5e . Podejmując temat w Polsce oddając auto do mechanika pewnie odrazu będzie sciagana skrzynia i przeglad , kwestia taka że przebiegu wielkiego nie ma ale naprawa może być różna .Czy ktokolwiek podejmował się naprawy skrzyni w tym modelu i jakie przewidywalne są koszta? 

• Zasłużeni forumowicze

Jak nie masz nic do stracenia, to sprawdz poziom oleju - zareaguj jak trzeba, zrob na nowo adaptacje.

Natomiast jak przy 117 tys bez wymiany byly problemy ... to zle. Te skrzynie przy 300 bez wymiany chodza jak maselko.

Gwarancja byla dokupiona przy zakupie i niestety pokrywa tylko czesc napraw. 
Ponowna adaptacja , rozumie ze musi to zrobic serwis . Posiadam kabel, bimmercode, do tego launch x431 mini pro ale chyba nie poradze sobie we wlasnym zakresie? 

Adaptacja żeby pomogła przy ewidentnie coś nie teges skrzyni? Marne szanse.
Nie lepiej jechać do aso albo speców od skrzyń na diagnostykę?

PS. Super są te gwarancje za które się płaci duże siano, a jak chcesz z nich skorzystać to wymyślą milion powodów żeby zbyć człowieka. 😂

Nie wiem jak w g20, ale w e60 przy skrzyni ZF6HP po zresetowaniu skrzyni (aka adaptacji) przez kilkaset kilometrów występowała mało płynna zmiana biegów. Skrzynia się wtedy adaptowała i stawała się coraz płynniejsza. Było to odczuwalne. 

Abstrahując od tego to jeśli szarpanie pojawia się na każdym biegu to obstawiam zły poziom oleju w skrzyni lub właśnie problem z adaptacją (trzeba ją zrobić jeszcze raz)

Wracając do tematu dla forumowiczów zmagających się z takim problemem. Po przejechaniu około 3500 km od wymiany oleju i resetowaniu jest duża poprawa. Troszkę laiczne pytanie ale czy adaptacja jest tym samym co wgrywanie programy skrzyni biegów? Byłem w serwisie gdzie panowie zajmują sie tylko marka bmw i są słynni z kodowania,chipa i całej gamy napraw bmw. przedstawiając im mój problem temat zakończył się na wgraniu nowego programu do skrzyni biegów. Więc oni wycenili program na 2.5 tyś i tu jest pytanie czy to jest traktowane tako adaptacja?

W dniu 26.05.2024 o 16:03, Markok napisał(a):

Adaptacja żeby pomogła przy ewidentnie coś nie teges skrzyni? Marne szanse.
Nie lepiej jechać do aso albo speców od skrzyń na diagnostykę?

PS. Super są te gwarancje za które się płaci duże siano, a jak chcesz z nich skorzystać to wymyślą milion powodów żeby zbyć człowieka. 😂

Co do gwarancji,dokupiłem gwarancje płacąc 2.5tys obejmuje skrzynie silnik i dyfer,wszystko fajnie dopuki nie wejdzie sie na strone i doczyta warunki gwarancji. Pierwsze to kwota dopłącają tylko do 6 tys zl,z kolei im auto ma więcej przejechane tym procent od tej kwoty maleje. 

• ??? 1

• Zasłużeni forumowicze
12 godzin temu, VanilaSky86 napisał(a):

Wracając do tematu dla forumowiczów zmagających się z takim problemem. Po przejechaniu około 3500 km od wymiany oleju i resetowaniu jest duża poprawa. Troszkę laiczne pytanie ale czy adaptacja jest tym samym co wgrywanie programy skrzyni biegów? Byłem w serwisie gdzie panowie zajmują sie tylko marka bmw i są słynni z kodowania,chipa i całej gamy napraw bmw. przedstawiając im mój problem temat zakończył się na wgraniu nowego programu do skrzyni biegów. Więc oni wycenili program na 2.5 tyś i tu jest pytanie czy to jest traktowane tako adaptacja?

Nie. Program to program.

Adaptacja to adaptacja

Przyuczenie to przyczenie

Chip to zmiana kawałka programu

Kodowanie to zmiana parametrów dla programu

Co do gwarancji,dokupiłem gwarancje

Byłem w serwisie gdzie panowie zajmują sie tylko marka bmw i są słynni z kodowania,chipa

To plus jeden wyżej cytat - bez sensu.