Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

Ostatnio zmieniałem skrzynię biegów w swoim E92 328i, 6 biegowy manual.
Po wymianie skrzyni w okolicach 30km/h odczuwalne są duże drgania które znikają powyżej 35-40km/h.
Drgania odczuwalne są głównie w czasie spokojnego przyspieszania, przy mocniejszym przyspieszaniu drgania są praktycznie niewyczuwalne.

Skrzynia jest zmieniona na tą samą, w skrzyni jest nowy olej, na 100% jest sprawna.
Dodatkowo zamontowana jest nowa guma na wale (łącząca wał ze skrzynią).
Początkowo obstawialiśmy wydech, wspawaliśmy 2 złącza elastyczne jednak drgania podczas przyspieszania w przedziale 30-35km/h dalej są mocno odczuwalne.

Czy możliwe, że drgania pochodzą od wału napędowego? Kwestia krzywo przykręconej podpory wału? Zapomnieliśmy zaznaczyć prawidłową pozycję wału przy jego rozłączaniu i zastanawiam się teraz czy to może być powodem.

Dodam tylko, że poduszki silnika oraz skrzyni są na 100% dobre.

Z góry dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi :)

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, marek2048 napisał(a):

Czy możliwe, że drgania pochodzą od wału napędowego? Kwestia krzywo przykręconej podpory wału? Zapomnieliśmy zaznaczyć prawidłową pozycję wału przy jego rozłączaniu i zastanawiam się teraz czy to może być powodem.

Tak, może to być powodem. Wał jest wyważany w konkretnym położeniu. Jego rozłączenie i ponowne złączenie w innej pozycji niż pierwotna może powodować drgania. 

Mozliwości masz dwie - albo bawisz sie i obracasz go co ząbek i sprawdzasz czy drgania ustepują, albo oddajesz wał do wyważenia. 

Edytowane przez KucaQ
Opublikowano

Gdyby ktoś miał taki przypadek to napiszę dla potomnych:

Okazało się że problemem był przegub gumowy łączący wał ze skrzynią. Kupiłem i zamontowałem zamiennik febi, jak się okazało trafiła mi się prawdopodobnie miękka podróbka która powodowała drgania. Dodatkowo wyważony wał, wymienione krzyżaki i drgania jak ręką odjął.
Koszt całej zabawy 1200zł jakby ktoś się zastanawiał 🙂