Skocz do zawartości

Sonda lambda za katalizatorem

Ppeppe

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Jestem w tej chwili na serwisie sonda lambda za Kat. Masz od dołu na rurze za katalizatorem jest tam taki kwardrat od spodu w obudowie podwozia i ja widać. Będę musiał ja wymienić a już jestem po wymianie przedniej.

8 5oo km uszkodzony EGR - wymiana na gwarancji !!!! Trzaski w drzwiach przednich od strony pasażera do sprawdzenia.(Drzwi naprawione obluzowana mata wygłuszająca). Wymiana zaworu EGR na gwarancji, Wymiana chłodnicy EGR na gwarancji.

To na tyle problemów wszystko działa poprawnie.Przebieg 106 000 km.

W dniu 27.05.2024 o 17:44, radzio76 napisał(a):

Jestem w tej chwili na serwisie sonda lambda za Kat. Masz od dołu na rurze za katalizatorem jest tam taki kwardrat od spodu w obudowie podwozia i ja widać. Będę musiał ja wymienić a już jestem po wymianie przedniej.

Fotki nie zrobiłeś?  🙂

W dniu 28.05.2024 o 20:39, Ppeppe napisał(a):

Fotki nie zrobiłeś?  🙂

Mam do wymiany sondę do tego czujnik ciśnienia plus przekładnia kierownicza luźna a już poszła dycha na przegląd i amortyzatory.. musiał bym sporo cykać 🤮 aparatem. Generalnie jak jest samochod na podnosniku to nie sposob rury wydechowej i tej sondy nie zauwazyc. Koszt aso 1600 plus wymiana. Bede to robil w przyszlym tegodniu.

8 5oo km uszkodzony EGR - wymiana na gwarancji !!!! Trzaski w drzwiach przednich od strony pasażera do sprawdzenia.(Drzwi naprawione obluzowana mata wygłuszająca). Wymiana zaworu EGR na gwarancji, Wymiana chłodnicy EGR na gwarancji.

Może to być to. Włożyłem tel. Pod auto odkręcić trzeba i zobaczysz .

SmartSelect_20240530_150453_Gallery.jpg

Ja u siebie też wymieniałem bo nie dawała oznak życia (około 80kkm), kupiłem używkę na aledrogo za niecałą stówkę (chyba Romania produkcja). Wymiana banalna w B47 jak masz podnośnik lub kanał. Działa do dziś już jakeś 50kkm. 

• Zasłużeni forumowicze

U mnie tylko taki jeden czujnik jest za katalizatorem, więc chyba wszystko jasne że to ten do wymiany. Ale wygląda to inaczej niż z przedstawionych Twoich zdjęć, druga rzecz długość kabla czujnika około 50cm, czy to ten na pewno ?

Edit: i numer sondy się znalazł 😉

20240603_162005.jpg

20240603_163541.jpg

Edytowane przez Ppeppe

Tak to to w B47, ale czemu to takie mokre czy chemia poszła. Przewód dłuższy ta przed ma krótszy. Na zdjęciu  widać  że nie 25 cm i ma zaczep - mocowanie spinkę. Też z tego co pamiętam miałem z tym problem.
Z ciekawości pierwszą mam Romania i widać ją od góry silnika.. 

IMG_20190911_113258249.jpg

IMG_20190913_161301553.jpg

Edytowane przez marcin62
  • Dziękuję 1

15 godzin temu, marcin62 napisał(a):

Tak to to w B47, ale czemu to takie mokre czy chemia poszła. Przewód dłuższy ta przed ma krótszy. Na zdjęciu  widać  że nie 25 cm i ma zaczep - mocowanie spinkę. Też z tego co pamiętam miałem z tym problem.
Z ciekawości pierwszą mam Romania i widać ją od góry silnika.. 

IMG_20190911_113258249.jpg

IMG_20190913_161301553.jpg

Wygląda na to, że mamy te same silniki (b47 2.0d 190km 2016r.) , a czujniki za katalizatorem mają inne numery. Ciekawe czy taki jak Twój numer nada się do mojego silnika...

Pasują, one mają różne nr. Ja starą sondę co wyjąłem i wsadziłem nową (używkę) też miały inne nr, zaryzykowałem, gdyż jak szukałem po esklepach to występowały różne nr 2 sondy do tego silnika i działa OK. 

• Dziękuję 1

• 2 tygodnie później...

Cześć. Trzeba coś kodować przy wymianie ? Już 2 tydzień czekam na nową oryginalna sondę przy wymianie pierwszej w serwisie mówili że mechanik jej nie zakodował i dlatego wystąpił check. Zastanawiam się czy na zepsucie obu sond nie wpłyną dodatek do paliwa. Ktoś tu pisał że jak się go okazjonalnie stosuje to może coś z baku rozpuścić i zasyfic to i owo. W moim wypadku oprócz sondy jeszcze jakiś czujnik ciśnienia pokazuje błąd. 

5 godzin temu, radzio76 napisał(a):

Cześć. Trzeba coś kodować przy wymianie ? Już 2 tydzień czekam na nową oryginalna sondę przy wymianie pierwszej w serwisie mówili że mechanik jej nie zakodował i dlatego wystąpił check. Zastanawiam się czy na zepsucie obu sond nie wpłyną dodatek do paliwa. Ktoś tu pisał że jak się go okazjonalnie stosuje to może coś z baku rozpuścić i zasyfic to i owo. W moim wypadku oprócz sondy jeszcze jakiś czujnik ciśnienia pokazuje błąd. 

Nic nie kodowałem.

• Zasłużeni forumowicze
W dniu 15.06.2024 o 12:32, radzio76 napisał(a):

Zastanawiam się czy na zepsucie obu sond nie wpłyną dodatek do paliwa. Ktoś tu pisał że jak się go okazjonalnie stosuje to może coś z baku rozpuścić i zasyfic to i owo.

zależy jaki dodatek
ja używam archoil d6900 od 70tyś km, przebieg 240tyś w b47 i zero problemów
kodować też nie trzeba raczej, ale usunąć błędy wskazane

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW

• 4 tygodnie później...

Cześć. Stosowałem cos takiego parę razy. Zdjęcie poniżej.  Oczywiście nie za każdym razem. Czytałem na tym forum.ze to może rozpuścić syf z baku i pozatykać filtr. Panowie pytanie . Mam 2 sondy wymienione i ciągle check. Zaświecą się ale nie za każdym razem. Poradźcie mi co muszę kupić jakie oprogramowanie ściągnąć na komórkę aby we własnym.zakresie odczytać błąd. Widzę że ogarniace temat.

SmartSelect_20240710_182921_Allegro.jpg

• 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze

leję archoil d6900 prawie przy każdym tankowaniu. Przebieg 250tyś km i nic się nie dzieje. Paliwo w Polsce tylko shell, za granicą jak się trafi (ciężko trafić jak się nie zna stacji i miast)
Do adblue dodatki anty zbrylające: jak wyżej zero problemów

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW