Skocz do zawartości

G30 518D - czy to jeździ?

mariusz-net

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Planuje zmienić e90 n47 (163 km) na g30 518D (150 km)... i tak się zastanawiam czy to jako tako jeździ (chodzi mi o wrażenia z przyspieszania, nie suche fakty)? Są tu właściciele i mogą podzielić się wrażeniami po użytkowaniu. Już się wyszalałem więc rakiety nie potrzebuje ale też zawalidrogą nie chce być i jednak mieć możliwość coś wyprzedzić. Głównie trasy. 

Pozdr,

Mariusz

Edytowane przez mariusz-net

Ja miałem kiedys wypożyczone G30 518d. Wg mnie da sie jezdzic tym. Oczywiscie zadna z tego rakieta, ale do sprawnego poruszania sie zupelnie wystarcza. Duzy moment obrotowy robi swoje.

• Zasłużeni forumowicze

Jeździć jeździ, ale czy daje frajdę? Wątpię. Jeśli nie oczekujesz wrażeń to do poruszania się z punktu A do B wystarczy. Widuję czasem na trasie 518d jak się toczy, więc widać, że jakoś można się tym przemieszczać 😉 

18 godzin temu, s0nar napisał(a):

Jeździć jeździ, ale czy daje frajdę? Wątpię. Jeśli nie oczekujesz wrażeń to do poruszania się z punktu A do B wystarczy. Widuję czasem na trasie 518d jak się toczy, więc widać, że jakoś można się tym przemieszczać 😉 

będzie poruszać się autostradami taką samą prędkością jak Ty tylko o kilkanaście sekund  dłużej będzie się rozpędzać do np.  200 km/h

przy  normalnych ruchu drogowym i podróżowaniu zgodnie z przepisami  zainteresowany niech oceni sam , oczywiście lepiej byłoby  znaleźć 520D ,natomiast .... na przestrzeni kilku lat latanie po polskich autostradach 180+ się zwyczajnie skończy wraz z odcinkowymi pomiarami

• Zasłużeni forumowicze

Dość istotne pytanie, 

To 518d to MHD czy nie?

Bo po pierwsze - do lipca 2021 zrobisz chip i będzie ponad 200KM więc bez znaczenia,

Jak po lipcu 2021 to będzie już to MHD - to do 100km/h może być znośnie dzięki dodatku w postaci miękkiej hybrydy

Oczywiście, że da się jeździć. Tak samo komfortowo jak każdą inną  serii 5 z tym samym zawiachem, a chyba o to chodzi kupując piątkę.

Do frajdy są zupełnie inne samochody i raczej nie drogi publiczne. 

• Haha 1

Jezdzic jezdzi ale naprawde bedzie mniej frajdy niz w tym co masz !! Wybor nalezy do Ciebie. 

3 godziny temu, luk_byd napisał(a):

Dość istotne pytanie, 

To 518d to MHD czy nie?

Bo po pierwsze - do lipca 2021 zrobisz chip i będzie ponad 200KM więc bez znaczenia,

Jak po lipcu 2021 to będzie już to MHD - to do 100km/h może być znośnie dzięki dodatku w postaci miękkiej hybrydy

Rocznik 2023

Jeszcze jedno pytanie. Sprawdzianem Vin w ASO, Cepiku, ubezpieczycielu, Mam nawet zdjęcie dowodu rejestracyjnego... Jest wszystko ale: jak wklepuje Vin w realoem: "0CN66784" to dostaje E60 ze Stanów. Zdarza się błąd w realoen? 

• Moderatorzy

To nie błąd, ostatnie 7 znaków od jakiegoś czasu przestało być unikalne, trzeba używać pełnego nr vin.

• Zasłużeni forumowicze
52 minuty temu, Randall napisał(a):

To nie błąd, ostatnie 7 znaków od jakiegoś czasu przestało być unikalne, trzeba używać pełnego nr vin.

Nie wszędzie się da. Nie wszystkie formularze pozwalają na wpisanie pełnego numeru VIN (bo jest np. ograniczenie do 7 znaków), a nawet jak nie mają ograniczenia to nie rozpoznają pełnego numeru VIN, bo pewnie mają stare bazy danych. Tak jest np. w moim przypadku gdzie po 7 znakach pokazuje jakiś zabytek z 2006 roku (E60 BMW 525d), a po pełnym numerze "nieznany VIN". Co ciekawe - same ASO mają ciekawsze bazy, bo tam po pełnym numerze VIN auto znajduje.

31 minut temu, s0nar napisał(a):

Nie wszędzie się da. Nie wszystkie formularze pozwalają na wpisanie pełnego numeru VIN (bo jest np. ograniczenie do 7 znaków), a nawet jak nie mają ograniczenia to nie rozpoznają pełnego numeru VIN, bo pewnie mają stare bazy danych. Tak jest np. w moim przypadku gdzie po 7 znakach pokazuje jakiś zabytek z 2006 roku (E60 BMW 525d), a po pełnym numerze "nieznany VIN". Co ciekawe - same ASO mają ciekawsze bazy, bo tam po pełnym numerze VIN auto znajduje.

Ufff, a już włączyła się podejrzliwość. 🙂 No nic, biorę tą piątke z bieda silnikiem. Zobaczymy jak będzie. A po lifcie/rocznik 2023 da się go jakoś "poprawić"?

5 godzin temu, luk_byd napisał(a):

Dość istotne pytanie, 

To 518d to MHD czy nie?

No właśnie wrzuciłem w realoem żeby zobaczyć czy to MHD czy nie. Rocznik 2023... wtedy już były chyba wszystkie MHD. 

Wielokrotnie miałem jako zastępcze 518D i 520D.  Podkreślam to jest moja opinia.

Jako auto do przemieszczania się z punktu a do b wystarczające. Wsiadając do tych samochodów po pierwszym wciśnięciu pedału przyśpieszania od razu jeździ się "prawilnie"  spokojnie i do tego te auta z tymi motorami służą.

Wsiadając do innych moich aut (650+), kładąc się spać, czekam aż się rozjaśni na dworze, żeby wsiąść i przejechać się przynajmniej do pracy. W linii prostej do pracy mam jakieś 2 kilometry a zawsze każdego dnia jak jadę do "roboty" na liczniku przybywa minimum 20-30 KM tak dla przyjemności 🙂

PS. W 518D zrobisz program i będziesz zadowolony.

Pozdrawiam.

Piotr

15 godzin temu, mariusz-net napisał(a):

Ufff, a już włączyła się podejrzliwość. 🙂 No nic, biorę tą piątke z bieda silnikiem. Zobaczymy jak będzie. A po lifcie/rocznik 2023 da się go jakoś "poprawić"?

na razie nie ,  pomijam kwestie gwarancyjne tzn. "chip" czyli zmiana softu  = brak gwarancji i nie wierz bajkopisarzom , że nie ma śladu

• Zasłużeni forumowicze
30 minut temu, Piotr U napisał(a):

PS. W 518D zrobisz program i będziesz zadowolony.

Kiedyś, bo na razie nie, chyba że w wątpliwy sposób wysyłajac sterownik.

Na ten moment chip-box.

11 minut temu, Woytas napisał(a):

na razie nie ,  pomijam kwestie gwarancyjne tzn. "chip" czyli zmiana softu  = brak gwarancji i nie wierz bajkopisarzom , że nie ma śladu

Zablokowany sterownik na ten moment. więc... bez znaczenia.

• Zasłużeni forumowicze

Nie wiem czym panowie jeździcie na co dzień ale ten silnik w takim aucie to jakieś nieporozumienie.  Miałem f20 118d i to już bardzo kiepsko jechało w porównaniu nawet do e87 2.0d 177km a co tu mówić o G30 .

Mam G30 530d i w serii dupy nie urywało teraz po programie już jako tako . Auta z takimi silnikami kupuje się tylko jako flota w firmie żeby pracownicy się tym męczyli a nie sobie .

• Lubię to 3

Bez przesady , w tej wadze wszystko od 200 koni i powyzej 400nm juz pozwala normalnie aie poruszac. Ale 150 koni to faktycznie zbyt mało. 

• Zasłużeni forumowicze

Tak jak pisałem.  Dla mnie taki silnik w takim aucie to jakieś nie porozumnie . Weźcie pod uwagę że pakujecie do takiego auta 4 osobową rodzinę i walizki na wakacje.  Wyobraźcie jak wygląda manewr wyprzedzania auta które jedzie przed wami 80 km/h na jakiejś krętej drodze krajowej . 

1 godzinę temu, arturo e39 napisał(a):

Tak jak pisałem.  Dla mnie taki silnik w takim aucie to jakieś nie porozumnie . Weźcie pod uwagę że pakujecie do takiego auta 4 osobową rodzinę i walizki na wakacje.  Wyobraźcie jak wygląda manewr wyprzedzania auta które jedzie przed wami 80 km/h na jakiejś krętej drodze krajowej . 

od biedy można wtedy też nie wyprzedzać..., co kto lubi