Skocz do zawartości

ZCS - generowanie kodów i dodawanie nowego wyposażenia

Fuser

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

Dla odświeżenia i usystematyzowania, żeby mieć to w jednym miejscu, jakby koledzy eksperci podzielili się wiedzą jak się generuje nowe kody.

Program ZEKO, uruchamiam na osobnym kompie bezpośrednio z USB na MS-DOS, żeby płynniej działało. Mam coś takiego i co dalej ?

IMG_20240510_135157.thumb.jpg.f633f4a81e83633796c557e6fe5c9631.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ciężko na szybko wytłumaczyć jak to obslugiwać, bo trzeba z programem spędzić kilka godzin. Całość uzupelnia jeszcze SA decoder. Jak masz swoje ZCS to w głównej części wpisujesz nadwozie, datę produkcji, typ, Vin. Dajesz F8 przechodzisz na dół i wpisujesz zcs, ponownie F8. Powracasz do głównej części tabulatorem przesuwasz na wyposażenie i wciskasz chyba F2 otwiera się lista i wybierasz. Niektóre opcje są zależne od aktualnego wyposażenia, rocznika, silnika itp. na sam koniec przeskakujesz F8 na doł i spowrotem na gorę i masz nowe kody. Wyskoczy jakiś błąd ale dajesz ok i wszystko działa. Program można bez problemu odpalić na win xp.

Fuser daj Vin i ZCS

Edytowane przez szumrak
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)

• Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, szumrak napisał(a):

Fuser daj Vin i ZCS

Muszę pokonać sam :classic_tongue: Jeszcze się nie poddałem.

Trochę ogarnąłem, jest postęp. Wpisujemy model (E39), datę produkcji (nie znam dnia, przyjąłem 01-10-2001) oraz typ (u mnie DP91 - wziąłem z realoem). Potem tak jak pisałeś - F8 przeskakujemy na dół i wpisujemy aktualne kody ZCS sczytane z auta poprzez NCS. U mnie to jest:

GM 5C910000 K

SA 20000880040484 8

VN 5012000882 L

Przeskakujemy F8 na górę, i pojawiają się aktualne kody wyposażenia w sekcji OC/CC. Tabulatorem przechodzimy na koniec i w wolnym polu wpisujemy kod wyposażenia, które dołożyliśmy lub wybieramy z listy klawisz F2. Przeskakujemy następnie F8 na dół i mamy zaktualizowane kody ZCS. Nie dotykałem w ogóle VIN.

IMG_20240510_192907.thumb.jpg.f712606ae808baa8517b59c62267ca55.jpg

Dopisałem czujnik deszczu RLS jako 0521. Można wyszukać co się zmieniło :classic_smile:. Nowe kody wpisałem na sucho do NCS poprzez  [Enter ZCS], podajemy VIN, nowe kody bez cyfry/litery kontrolnej na końcach, ptaszek przy Calculate Checksum i pojawia się lista modułów z dołożonym wyposażeniem. Faktycznie jest teraz RLS.

Co jeszcze zauważyłem w ZEKO, na rozwijanej liście F2 można dodać tylko to wyposażenie zaznaczone czerwoną czcionką. Chciałem dołożyć S248 Steering wheel heater i S249 Multifunction f steering wheel ale oba są na żółto i po przeskoczeniu F8 wyposażenie znika z listy 😒 Trochę dziwne, MFL nie można dodać ? To przecież była popularna opcja.

• Zasłużeni forumowicze

Z tego co kojarzę to

SA 00000000000100 

byla dla diesla i 520i , ale na czym polega różnica, to do końca nie rozumiem.

Zakodować moduł MFL pewnie można w starszym aucie, w nowszym ten moduł nie istnieje, pewnie o to chodzi.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• Zasłużeni forumowicze

Próbowałem różnych kombinacji. Wziąłem model i typ z początku produkcji i te same opcje są na liście cały czas na żółto. Po dodaniu i przeskoczeniu F8 znikają.

• Zasłużeni forumowicze

To jest jeszcze powiązane z numerem GM a dokładniej z pierwszymi czterema cyframi, jakieś wersję specjalne, wersja M. Wszystko jest w plikach inpy, stąd biorę opcje a sprawdzam w zeko czy wchodzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

A probowaleś dodatkowo tutaj coś poszukać odnośnie MFL? Tak samo listę otwierasz. 

Screenshot_2024-05-10-21-58-11-864_com.android.chrome-edit.jpg

Fuser w swoim ori ZCS w SA chyba zgubiłeś 40 

SA 20000880040"40"484 8

Edytowane przez szumrak

• Zasłużeni forumowicze
39 minut temu, szumrak napisał(a):

Fuser w swoim ori ZCS w SA chyba zgubiłeś 40

Fakt. U mnie jest OK, źle tutaj przepisałem. Jesteś czujny :)

Godzinę temu, Fuser napisał(a):

Co jeszcze zauważyłem w ZEKO, na rozwijanej liście F2 można dodać tylko to wyposażenie zaznaczone czerwoną czcionką.

W katalogu C:\ncsexper\daten są pliki tekstowe *.000 to samo jest w ZEKO. W pliku E39ZST.000 jest lista wszystkich opcji wyposażenia z kluczami GM, SA, VN, które należy do aktualnych ZCS dodać szesnastkowo lub odjąć. Opcja MFL S249A ma same zera, dlatego znika, bo nie zmienia wartości ZCS 🤣 W programie ZEKO te opcje są oznaczone na żółto.

Dobra, to teraz mi powiedzcie jak zaprogramować te nowe kody w aucie.

• Zasłużeni forumowicze

Odpalasz ncs expert, profil dam manipulator czy jakoś tak. Kody wpisujesz ręcznie, lub odczytujesz z np licznika. Cafasz, ponownie dajesz zcs ale tym razem ręcznie i tylko edytujesz te co odczytało. Łączysz przez licznik, wybierasz że chcesz zakodować wybrany moduł. Wskazujesz EWS, change job, zcs schriben, execute job. Najlepiej teraz wyłączyć ncs expert i uruchomić ponownie. Tym razem odczytujesz zcs z ews (powinny być już poprawione) i łączysz się przez ews. Wybierasz licznik i tak samo zcs schriben. Po tym wszystkim możesz przekodować całe auto, ale jak masz coś pozmieniane typu kierunki przy zamykaniu/otwieraniu itp to nie ma sensu. Wybierz który moduł chcesz kodować np RLS change job, SG codieren, execute job. Od tej pory będzie on ustawiony pod twoje auto.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Fuser napisał(a):

W katalogu C:\ncsexper\daten są pliki tekstowe *.000 to samo jest w ZEKO. W pliku E39ZST.000 jest lista wszystkich opcji wyposażenia z kluczami GM, SA, VN, które należy do aktualnych ZCS dodać szesnastkowo lub odjąć.

Właśnie stąd biorę klucze, ale wtedy jeszcze nie miałem programu zeko i nie mogłem zrozumieć jak to jest sumowane, a jest to bardzo proste ale trzeba było dojść do tego.

Co do kodowania nowych kluczy to robię według tego

Kodowanie nowych kluczy ZCS

Otwieramy program NCS Expert

Klikamy “File” -> “Load Profile”

Wybieramy “ExpertMode” -> [OK]

Klikamy F1  [VIN / ZCS / FA]

Klikamy F3 [ZCS / FA f. ECU]

Wybieramy [E39], nastepnie [OK]

Wybieramy moduł prze który się łączymy KMB(IKE) lub EWS klikamy [OK]

Mamy odczytane klucze ZCS(GM SA VN) i pełny numer VIN.

Klikamy F1 [Enter ZCS], wybieramy model [E39] zatwierdzamy [OK]

Pojawi się okno z naszym numerem vin, klikamy [OK] nie zaznaczając opcji [Calculate Checksum]

Po tym pojawi się nastęne okno ze starymi kluczami ZCS, wpisujemy nowe klucze.

Jeżeli macie nowe klucze policzone z cyfrą kontrolną to nie zaznaczacie opcji [Calculate Checksum].

Natomiast jesli klucze są bez cyfry kontrolnej wtedy trzeba zaznaczyć [Calculate Checksum].

Następnie klikamy [OK] i F6 [Back]

Teraz musimy zapisać nasze nowe klucze w module EWS i liczniku KMB(IKE)

Klikamy F4 [Change ECU] wybieramy KMB(IKE)

Klikamy F2 [Change job] wybieramy “ZCS_SCHREIBEN”

Klikamy F3 [Execute job] i licznik zakodowany nowymi kluczami.

To samo robimy dla EWS.

Klikamy F4 [Change ECU] wybieramy EWS

Klikamy F2 [Change job] wybieramy “ZCS_SCHREIBEN”

Klikamy F3 [Execute job] i moduł EWS zakodowany.

Edytowane przez piotr520

• Zasłużeni forumowicze

To chyba jeszcze nie wszystko. Tu chyba na innym forum pisałeś

https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=172062

i Cursor  dopisał, że ZCS_SCHREIBEN tylko wpisuje kody, ale, żeby zakodować trzeba użyć SG_CODIEREN. Czyli rozumiem, że wpisujemy ZCS do EWS przez KMB (IKE) oraz odwrotnie, a potem wybieramy dołożony moduł, żeby go zakodować. 

11 godzin temu, szumrak napisał(a):

Wybierz który moduł chcesz kodować np RLS change job, SG codieren, execute job. Od tej pory będzie on ustawiony pod twoje auto.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

No tak, dołożony moduł musimy zakodować po aktualizacji zcs. Po prostu przeleć go pustym plikiem Man.

Edytowane przez piotr520