Skocz do zawartości

Moduł LCM bmw e 39 M54

JERRY58

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Potrzebuje malej pomocy. Czy ktoś  wyciagał może  modul LCM w  e39 . Znajduje sie pod schowkiem nad nogami pasażera .Potrzebuje do niego zajrzeć.POdejrzewam jakis zwarcie , być może  scieżki na płytce się skleiły czy może jakiś zimny lut, poniewaz prawy kierunkowskaz mruga po włączeniu świateł  mijania i pozycji.

Nie mogę wypiąć tej czarnej dużej kostki z przewodami , dwie pozostałe to standard w bmw,ale ta jakaś jest dziwna .Próbowałam już na różne sposoby ale nie chce się ruszyć..Nie spotkałem się jeszcze z taką. Tam są takie eliptyczne rowki z jakimś pinem,( suwakiem)   w środku . Czy to trzeba jakoś  przesunąć w tych rowkach , bo mi nie chce pójść. Nie chce nic robić na siłę żeby jej nie uszkodzić. Czy ktoś może robił to i może pomóc. Byłbym wdzięczny . Dołączam plik  ze zdjęciami ..

Pozdrawiam

20240507_205020.jpg

20240507_205941.jpg

20240507_210014.jpg

Dzięki serdeczne .. Juz wlasnie , przed godziną wpadlem na to samo.. Problem rozwiazany .. ale dzieki za pomoc..🙂.Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze

Ale wiesz że na zdjęciu masz moduł GM3? LCM jest po prawej stronie w słupku. 

😜

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)

W dniu 8.05.2024 o 22:57, szumrak napisał(a):

Ale wiesz że na zdjęciu masz moduł GM3? LCM jest po prawej stronie w słupku. 

😜

No dzięki . Tego przyznam nie wiedzialem .. a od czego jest ten moduł??  ..Cos mi ta bmka prąd żre , nie wiem dlaczego .. Walcze z tym od kilku dni , Już 3 razy aku wyciagalem i musialem podładować.. Zmierzylem na wyłączonej stacyjce i bierze 7.2 A , nie wiem gdzie szukać ,a do niedawna było wszystko ok ..

• Zasłużeni forumowicze

Przy takim poborze prądu to po godzinie Aku na zero, prąd zmierz po jakiś 15min od zamknięcia auta jak się wszystko uśpi. Ten moduł to tzw moduł komfortu, szyby, zamki itp.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)

W dniu 13.05.2024 o 07:02, szumrak napisał(a):

Przy takim poborze prądu to po godzinie Aku na zero, prąd zmierz po jakiś 15min od zamknięcia auta jak się wszystko uśpi. Ten moduł to tzw moduł komfortu, szyby, zamki itp.

Zmierzyłem właśnie  tak jak piszesz .. Pobór prądu zmierzony multimetrem to 4.42 A , ale odkrylem ze po wyjeciu bezp.nr 4 w schowku pobór spada do wartości 0.39A.. i dodatkowo po wyjeciu bezp. nr 2 , pobór spada do 0.2 A...Opisalem problem dzisiaj w osobnym poście na forum.. Bezp 2 i 4 odpowiada za silniczek spryskiwacza szyb , moze tam jest problem.. Może Kolega dysponuje jakimś schematem elektrycznym , to można by zobaczyć co tam jeszcze jest podpięte , bo juz sam nie mam pomysłu...

Miłego dnia 😉