Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Po aktualizacji modułu IHKA przestała działać klimatyzacjia, Nie wiem czy to na pewno to. 
błąd jaki wyskakuje to CDAC. Sprawdzałem przewody do tego zaworu i nie dochodzi w ogole napięcie, tak samo do kompresora klimatyzacji.
Zastanawiam się czy aktualizacji DME by nie pomogła, lecz Winkfp nie znajduje nic dla mojego DME. 

Jak ktoś ma jakieś porady, z góry dziękuję i pozdrawiam!

440832122_2239214449772379_2025107173829952970_n (1).jpg

437568888_1429427537690958_5385249023005032977_n.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podstawowa zasada brzmi, pewnie o niej nie wiedziales, nigdy nie flashuj ihka, mozesz kodowac ale nie programowac. W wiekszosci przypadkow sie wywala. W ihka nie ma nic aby ja flashowac. 

Rada: winkfp to bardzo mocne ale stare narzedzie pracy, omija wszystkie zabezpieczenia. Jesli nie musisz (zmiana modulu z innego auta i nie masz wyjscia a kodowanie nie wystarcza) to nigdy go nie uzywaj. 

Opublikowano
9 minut temu, kkx5 napisał(a):

Podstawowa zasada brzmi, pewnie o niej nie wiedziales, nigdy nie flashuj ihka, mozesz kodowac ale nie programowac. W wiekszosci przypadkow sie wywala. W ihka nie ma nic aby ja flashowac. 

Rada: winkfp to bardzo mocne ale stare narzedzie pracy, omija wszystkie zabezpieczenia. Jesli nie musisz (zmiana modulu z innego auta i nie masz wyjscia a kodowanie nie wystarcza) to nigdy go nie uzywaj. 

czyli myślisz że padł IHKA ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jesli masz na drzewie, isty, ihka na zielono badz pomaranczowo to znaczy ze dziala. 

Opublikowano

jest na zielono

w takim razie zostaje mi chyba zaktualizować DME  tylko może mi ktoś pomóc, bo winKFP nie znajduję mi aktualizacji tutaj wlepiam screna z ToolSet32

440813450_3846453729011850_8169260704034

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moze warto sie cofnac, troszke nie pasuje aby inny poziom powodowal braki komunikacji pomiedzy dde a ihka. Dzialalo przed, nie dziala po, szukaj problemu w ihka, nie w dde. 

Opublikowano (edytowane)

niestety nie zrobiłem kopii zapasowej, a tak starych plików jakie miałem wtedy nie mogę znaleźć, trzeba by mieć dostęp do spdaten v20 lub wyzyszch.

jedyne co mi na teraz przychodzi do głowy to właśnie aktualizacja DME. W internecie można znaleźć informacje że warto aktualizować wszystkie moduły.

zamówiłem  już vxdiag vcx se bmw i spróbuję to postawić na nogi Insta-P oczywiście z podpiętym zasilaczem. Tylko szukam też rozwiązania terazz

tutaj IHKA:
Brak opisu.

Edytowane przez DAVE69
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W internecie mozna znalezc cala mase glupot lacznie z tym co napisales odnosnie aktualizacji. 

Opublikowano

to co w takim wypadk radzisz? jak nie mam dostępu do starego softu IHKA? 
znalazłem jakiś ruski sa-option  helper 1.0 i wyświetla mi na który soft powinienem zaktualizować DME ale teraz to nie wiem czy to ruszać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Probowales kodowac ihka? 

Opublikowano

tak, kodowałem pustym  manem. próbowałem też kombinować z opcjami EL_ZUHEIZER_PTC. i ogólnie z tym "auxiliary heater"

Opublikowano (edytowane)

chyba znlałem przyczynę. Wydaje mi się że źle jest zakodowany sam JBBE. Pustym manem jak go koduje. To nie zaznacza mi np. opcji tej dodatkowej pompy. A w aucie ją mam. Tylko teraz jak to wszystko poprawnie zakodować. Które opcje powininem właczyć....

Teraz nie mam już błedu w DME tylko w JBBE "A6D1: ADDITIONAL WATER PUMP"

Edytowane przez DAVE69
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Musisz ja manulnie zaznaczyc/aktywowac w jbe. 

Opublikowano (edytowane)

próbowałem, to właśnie zostałem z tym błędem "A6D1: ADDITIONAL WATER PUMP" i klimatyzacja i tak nie chodziła.

Tam jest kilka opcji z tym związanych i nie wiem co zanaczac co nie.
tak samo nie koduje mi opcji przycisku rest pustym, a go posiadam. i jak go zakoduje to działa. Zastanawiam się czemu tak sie dzieję. I które opcje właczyć żeby to działalo jak należy...
są też opcje wielkości kompresora klimatyzacji i chyba sprzegła kompresora "air conditioning compressor clutch"

Brak opisu.Brak opisu.

Edytowane przez DAVE69
Opublikowano

nie wiem czy "Additional water pump" to kryję się pod opcją "auxiliary water pump" nr części to "64 12 6 951 815" czy ja już się gubie w tym kompletnie

Opublikowano

po zabawie zakodowałem to tak że nie ma już błędów. Ale klimatyzacja nadal nie działa.
jak widać na załączonym jednym ze zdjęć sprężarka nie tworzy ciśnienia.
teraz będę dalej kombinował co dalej.
Brak opisu.440864330_363089850101998_28541229769074

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wyglada ze masz pusty uklad. Tam nie moze byc 0bar przy wylaczonym. 

Opublikowano

wydaje mi się że robiłem to na włączonej. sprawdzę później. Dziękuję za zainteresowanie i pomoc!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Obojetnie, wlaczona czy nie, nie mozesz miec 0bar.

Opublikowano

lipa, klima byla nabijana stosunkowo niedawno. Może jakiegoś zaworu nie zakodowałem dlatego tego nie czyta. Chociaż próbowałem już chyba wszystkie opcje kodowania.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

0bar a nawet - 0.4bar, podjedz sprawdzic czy masz czynnik. To ze byla nabijana, co z tego...