Skocz do zawartości

Nowa śruba do koła ma inny stożek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam pyanie pewnie dla wielu banalne - przy wymianie kół na w warsztacie nie byli w stanie przykręcić spowrotem jednej śruby. Zanim zacznę kombinować z piastą chciałem sprawdzić czy świeża śruba nie wejdzie po prostu. Zamówiłem z ASO nową śrubkę pod mój konkretny vin ale śruba ma zupełnie inny stożek. Czy mimo to można ją bezpiecznie wkręcać? Jak w innym razie znaleźć identyczną śrubę?

srubka.jpeg

• Zasłużeni forumowicze

Śruba po lewej ma łeb kulisty, a po prawej stożkowy.

Może felgi nie są od tego auta?

Wszystkie śruby masz takie jak ta po lewej? Albo poprzedni właściciel zmienił śruby (z niewiadomych przyczyn), albo na warsztacie, czy jakieś wulkanizacji podczas chociażby sezonowej wymiany kół na stanowisku obok robili Mercedesa i pomieszali śruby (MB ma śruby z kulistym łbem).

Poza tym na zdjeciu ewidentnie widać inny gwint śruby. Rozmiar gwintu w F30 to M14x1,25, ta po lewej wygląda bardziej na M14x1,5, dlatego pewnie był problem z jej wkręceniem, a jeśli ktoś wcześniej (o zgrozo) używał pneumata do ich wkręcenia, to nawet nie zwrócił uwagi na inny gwint, bo klucz sobie z nim "poradził". Zdecydowanie śrub z innym gwintem nie można wkręcac i na pewno nie jest to bezpieczne. 

Edytowane przez KucaQ

Gwint na piaście do sprawdzenia/przegwintowania przed próbą zakręcenia kolejnej śruby a być może i piasta do wymiany i dopiero można zakręcać nową śrubę.

@KucaQ nawet używając pneumata czujesz że śruba nie wkręca się tak jak powinna i coś jest nie tak, tylko kompletny ignorant wymusza wkręcenie śruby na tak zwanego "chama".

• Lubię to 1

Pełna zgoda, ale wszyscy wiemy, że takowych ignorantów nie brakuje. Może to był stażysta, świeżak, albo po prostu w takim pośpiechu kręcił śruby, że jak poczuł opór, to tylko podkręcił klucz, żeby tylko dokręcić śrubę 😉