Skocz do zawartości

Moduł Tms

copretti

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ma owy problem gdyż po zimie w lampie miałem woreczek od pochłaniania wilgoci i teraz jak jest ciepło z tego woreczka do lampy wyciek jakiś płyn no i robił mi zwarcie w lampie i ogólnie wszystkie błędy z tym związane wyskoczyły dziś wyjąłem lampę i starałem się ją osuszyć fakt chyba czeka mnie jej rozklejenie bo te ziarenka jeszcze zostały...ale teraz tak nie działają mi ringi bixenon działa i kierunki też choć nie do końca tak jak powinno być bo kierunkowskaz cały czas się świeci mam dwa błędy jeden o uszkodzonym mechanizm skrętny i drugi o światłach pozycyjnych/dziennych czy to jednak zalał się ten moduł i jest do wymiany?

Opublikowano (edytowane)

Tylko pytanie jeszcze czy to wróci do normy później po wymianie kasety bo np teraz doświetlenie zakrętów nie działa i w tej dobrej lampie i czy płytka steruje tylko ringami i właśnie tym doświetlaniem zakrętów skoro kierunki chociaż w lewej świeci się ciągle to działa i bi Xenon też...

Co najlepsze teraz tylko był błąd o tych skrętnych a ringi na chwilę się zapaliły no ale zaraz zgasły może to jednak jeszcze gdzieś siedzi ta wilgoc i najpierw dobrze lampę wyczyścić zanim zamówię moduł?

Edytowane przez copretti

Jeśli lampa świruje to prawdopodobnie jest w niej jeszcze wilgoć, więc warto wyciągnąć moduł i wysuszyć komplet i zobaczyć jak styki wyglądają.

Jak ja miałem wilgoć w lampie to odkręciłem osłonę w błotniku i klapkę od żarnika, pojeździłem trochę i wilgoć wyszła. Oczywiście musi być do tego dobra pogoda

Edytowane przez gom3z

Chyba rozmawiacie o reanimacji trupa? Jak jest wilgoć to trzeba wymienić klosze a nie skarpetami to upychać..- ponoć w tym modelu nie jest to proste. Jak u mnie parowały to oddałem auto do mutiglass (Warszawa) i już nie parują 🙂 - ale oczywiści kilka PLN jestem lżejszy 🙂 Moduły też są zwykle naprawialne (kolega gdzieś w W-wie to naprawiał - jak będzie potrzeba to odnajdę to miejsce). 

6 godzin temu, PiotrGS napisał(a):

Jak jest wilgoć to trzeba wymienić klosze a nie skarpetami to upychać

Być może, ale w moim przypadku nie były winne klosze. Ktoś kiedyś rzeźbił przy TMS, obręcz modułu sparciała jak i jakiś stary klej wokół i po myjniach czy ulewnym deszczu krople stały od górnej strony TMS i tak wpadała wilgoć.

Dziś właśnie wyjąłem lampy, osuszę na zaś i uszczelnię moduły i po temacie.

ale racja, wpychanie woreczków do lamp to błąd 

• 2 tygodnie później...

podejrzewam, że wyciągnąć wtyczkę w kierunku białej uszczelki. Podeślij zdjęcie jak wygląda wtyczka od góry. to jest pre-lci?

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Niestety dziś założyłem wszystko i dalej ringi nie działają, kierunki i sterowanie skrętem moduły zamieniłem z dobra lampa i w tamtej moduł Tms działa czyli w lampie chyba spaliły się te moduły od kierunków i ringów skoro wszystko inne działa...i nie wiem teraz czy kupić same moduły LED czy czy nowa lampę gdzies

Edytowane przez copretti
Dodanie nowego

• 2 tygodnie później...

Dziś zmieniłem lampę przełożyłem wszystkie moduły i co? Kurde w tej lampie też to samo już nie wiem gdzie szukać pomocy czy to kwestia jeszcze programowania skoro moduły jak przekładam z dobrej lampy do złej nie działają a w dobrej działają  normalnie 

A rozklejałeś lampę i myłeś ją  od środka? Te woreczki do pochłaniania wilgoci jak puszczą wodę z siebie to ta woda jest tłusta i krystalizuje się. Jak skrystalizuje to pod wpływem ciepła to dziadostwo się rozpuszcza powoli i zalewa styki itp. Tego nie wysuszysz ,nie odparujesz. Musisz rozkleić lampę i wymyć wszystko co się da i odtłuścić wszystkie styki w lampie. Ja tak miałem u siebie . 

edit: moduły tms też wymyj ale najlepiej jakimś kontaktem -nie rozpuszczalnikami, zmywaczami itp żeby nie uszkodzić/nie rozpuścić czegoś .

Edytowane przez Mariusz861986

Mariusz już tak zrobiłem wyczyściłem wszystko ale nic nie dało...więc kupiłem druga lampę i przełożyłem moduły tylko bo myślałem że może te wiązki w lampie siadły ale nic to nie dało bo na tej drugiej lampie jest ten sam problem identyczny... moduły LED i Tms są raczej sprawne bo zamieniłem je z tymi z prawej lampy gdzie prawa działa normalnie i w niej po zmianie tych zalanych w niej działają czyli problem nie jest chyba już w lampie tylko pewnie dalej dlatego myślę że może to jeszcze FRM3 albo muszę spróbować zakodować lampy na nowo 

2 godziny temu, copretti napisał(a):

czyli problem nie jest chyba już w lampie tylko pewnie dalej dlatego myślę że może to jeszcze FRM3

Juz ci napisałem co zrobić, tylko nie podpinaj tej niesprawnej lampy w miejsce sprawnej.

23 godziny temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Podłącz całą lampę tą działajacą w miejsce nie działającej jak wszystko zadziała to lampa umarła a jak będzie to samo co z tą "niedziałającą to albo moduł w aucie albo instalacja.

Moduł REM, FEM? to jest F10?

Myślę, że wzrośnie szansa na sensowną odpowiedź jeżeli będą jakieś dokładniejsze opisy tych błędów (np. ISTA) albo za pomocą https://bmwfault.codes/

Edytowane przez adam111
Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination

Tak F10 błędy opisują lampę i są właśnie między innymi od LED i poziomowania świateł. Wpisałem je w google i wyskoczyło parę filmów z tymi błędami i ogólnie różnie było nieraz wystarczyłoby kodowanie Tms na drugim samo kodowanie a i na innym jeszcze sprawdzali bezpieczniki ...posprawdzwlem na tej stronie i ogólnie opisy są z lewej lampy z modułu FRM3 

Edytowane przez copretti

Dziś próbowałem zakodować na nowo modol FRM ogólnie poszło wszystko ładnie ale dalej jest tak jak było tzn nie ma błędu teraz od poziomowania świateł i kierunkowskazów chodź dalej świeci się lewy kierunek razem z xenonem i nie działają ringi tzn jeśli świtała zostawione są na auto i otwieram auto kluczykiem to świecą tak jak na zdjęciu po skasowaniu błędów po kodowaniu pozostał błąd 800f88 i myślę czy to może jeszcze jakiś bezpiecznik czy moduł raczej padł 

IMG_20240614_202847.jpg

IMG_20240614_202837.jpg

jak odłączysz ringi to dalej jest błąd 800F88?

a robiłes inicjalizację świateł? W LCI to się chyba nazywa "inicjalizacja świateł LED" nawet w skrętnych xenonach.

Generalnie dziś wyjeżdżałem z garażu i znowu pojawiły się wszystkie te same błędy i widać że zależy to też od tego jak zostawię światła na przełączniku czy auto czy od razu mijania generalnie stawiam że to moduł FRM3 jednak do wymiany skoro nie idzie zakodować