Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Borykam się z problemem od 2 tygodni, i jak do tej pory mechanicy nie mogą go rozwiązać, a ciągle wyskakujący błąd niepozwala normalnie jezdzić.

BMW seria 1 116i 1.6 136km benzynka - użytkuje 2 lata nigdy nie nie wyskoczyło. Ale! Około miesiąc temu miałem wymieniany łańcuch rozrządu, po 2 tygodniach od wymiany nagle komunikat: awaria napędu, jedź wolno dalej, pełna moc niedostępna. Błąd kasował sie w momencie otwarcia maski, docisnięcia cewek i kabli, odpalenia, docisniecia gazu, zgaszenia i po kolejnym odpaleniu znikal. I tak co cholerne 5-10 km był, znikał, był znikał. W czwartek byłem na diagnozie komputera - mechanik poanalizował i stwierdził przesunięty wałek rozrządu. W piątek podociskałem znowu kable, cewki - zaskoczenie przejechałem ponad 100km bez błędu. Wziąl go mechanik, też coś tam porobił ze stykami do cewek (podoginal), rozebral znowu silnik zeby sprawdzic jak wygląda rozrząd - wszystko bylo wedlug niego ok. Komputer u niego nic nie pokazal (tak jakby to się skasowało). Przejechałem 30km, znowu błąd, znowu odcięcie mocy i ten komunikat. Po tym komunikacie znowu długo kręcił, odpalił, przygazowałem - błąd zniknąl. Kolejne 10km - znowu wyskoczył. I tak w koło. Strasznie to irytuje bo odbiera moc samochodowi automatycznie ten komputer i za cholere nie da sie normalnie jezdzic. 

Stąd piszę o podpowiedzi i ratunek, przerabialiście takie coś? Co to może być, bo za chwilę bede ladował pieniadze w mechanika, moze serwis, tez mnie skasuje, a nikt tego nie zdiagnozuje...

Pozdrawiam 

20240413_230445.jpg

Opublikowano

Dodatkowa informacja: w niedzielę mechanik w momencie wystąpienia odczytał kod p1339 - wskazujący na awarie 3 cewki. Cewka dzisiaj wymieniona, błąd ciągle sie pojawia (moze kwestia skasowania?)...

Opublikowano

Cześć,

w swoim BMW miałem wypadanie zapłonu, diagnostyka pokazała na cewki. Po wymianie na NGK silnik nie pracował dobrze, po wsadzeniu DELPHI czyli takich na pierwszy montaż wszytko ustąpiło. To samo świece zapłonowe, najlepiej na BERU High Power, może to tylko przypadek ?