Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od pewnego czasu mam problem z autem. Chodzi o BMW e46 318i benzyna + gaz. Samochód od pewnego czasu faluje delikatnie na obrotach. Dzisiaj wymieniłem silnik od valvetronica bo wyszedł błąd pod komputerem. Jednak po uruchomieniu silnik zaczął klekotać, a po odkręceniu korka oleju, zgasło (korek okręciłem, bo przy próbie sprawdzenia tego klekotu lekko go dotknąłem i słyszałem że zaczął wariować)… wywala cały czas check engine i brakuje mocy. Macie może jakieś pomysly? W poniedziałek jadę na regulację silniczka, jeśli ktoś to zaproponuje

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wypadałoby zacząć od konkretnej diagnostyki. Po wymianie silnika vvt wymagana jest kalibracja. Nie było błędów złego składu mieszanki (lewe powietrze)?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Po wymianie valvetronica, następnego dnia pojechałem na kalibrację. Wyszedł błąd „wypadanie zapłonu”. Wymieniłem cewki i narazie jest ok, jeżdżę i obserwuję 🙂