Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, Rufio napisał(a):

Ale potem przepaść. Wykres się rozjeżdża.

Ale jako daily z moment a dołu, Alpina rządzi. 

wykres_power_por.php (1).jpg

Tutaj jest mała nieścisłość, obecnie do dyspozycji jest Alpina B3 GT, z mocą 529 KM, prawdopodobnie jedzie jak M3 competition M, które też ma obecnie już 530 KM.

Dlatego jestem zdania, że o ile do 100 ciężko zrobić jakąś mega różnice, to czy auto jest szybkie decyduje jednak to jak jedzie powyżej. 

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano

No niby tak. Ale tu wchodzimy już w kartkowe zawody. Co lepsze na papierze, co lepiej jeździ na ćwiarę...

A życie codzienne brutalnie weryfikuje takie doktoraty.

Oczywiście żeby nie było, fajnie było by mieć m3 z pełnym wyważonym konfigiem, czyli dziura w dachu i inne akcesoria auta gt...
Najbliżej tego jest Alpina.

A najlepiej nowe e55 kompresor w211... w bananowych skórach, drewnem orzechowym, brązowymi szybami z s klasy.... i coś czego w tym nie było czyli kombi i 4 matic. Ach, marzenia. Choć w sumie można sobie zbudować...

Opublikowano

Alpina vs M zupełnie różne auta. M auto do szybkiego pokonywania zakrętów dość twarde. Alpina to bardzo szybka limuzyna z super kulturalnym zawieszeniem. Alpina to dopiero "jedzie dołem..." Ma taki sam moment jak M340D (700Nm, czyli bije emczy w tej kwrstii) tylko w megaszerokim zakresie obrotów. Chciałbym kiedyś mieć możliwość się tym przejechać, myślę że to auto dla mnie. Nie rzuca się w oczy a jak trzeba objedzie w trasie M3 😀

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 17.01.2025 o 13:23, MedicuS napisał(a):

Rozważałes Alpine za drugie M3?

Z czystej ciekawości pytam.

nie 🙂 nie wiem nawet jaki to ma motor , ile kosztuje etc etc ... ja tylko kupuję bmw bo mam takie a nie inne rabaty , nie przywiązuję specjalnie uwagi do aut , aczkolwiek podobają mi się bmw 🙂 

male-bmw-2.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 17.01.2025 o 11:32, GDX4 napisał(a):

Pierwszy raz testując m3 wsiadłem do niego z seata cupry 4x4... Nie był to przeskok robiący wow...., bardziej kolejny krok.
Największa różnica to materiały w środku, kwestia tej 1s do setki... nie wywiera takiego wrażenia.
Tu odczucie jest pomiędzy np jakimś 150km vs coś powyżej 300km..., tu się robi przeskok....
Ileż to było pisania na forum Cupry o różnicy między ośką i 4x4, i to koronne ale 100-200 ośka lepiej...

No może i tak, ale to rzadko wykorzystywany parametr, ale jeden w wielu innych biorący udział w wyborze auta. Jako punkt składowy.

W moim przypadku m3 ma następujące "wady":
1. Kombi brak szyberdachu
2. Brak fabrycznego haka z homologacją

Biorąc wszystkie moje oczekiwania i dostępne parametry aut wygrało 340... No chyba żeby było 550ix w kombiaku... ale nie b było....

szyber jest malutki w sedanie i głupotą byłoby go brać w aucie powiedzmy w miarę sportowym jak w cenie jest lekki dach z karbonu 🙂

male-bmw-2.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, wehyr napisał(a):

nie 🙂 nie wiem nawet jaki to ma motor , ile kosztuje etc etc ... ja tylko kupuję bmw bo mam takie a nie inne rabaty , nie przywiązuję specjalnie uwagi do aut , aczkolwiek podobają mi się bmw 🙂 

Alpina to generalnie jest Bmw, co prawda ma swój vin tym samym jest niezależnym producentem,  ale bazą jest Bmw.

Motor ma B58/B57 jeśli dobrze kojarzę, z tym, że strojony i poprawiany przez speców z Alpina.

W przypadku G20/21 to taka alternatywa jakbyś chciał M3, ale nie był stanie znieść tego grilla.

BMW G21 318d - jest

Opublikowano

W wersji GT jest ten sam motor co w M3 czyli S58. Jest też Alpina B4 GT trochę takie M4 GC którego BMW nigdy nie zrobiło 😉

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
11 godzin temu, adiki napisał(a):

W wersji GT jest ten sam motor co w M3 czyli S58. Jest też Alpina B4 GT trochę takie M4 GC którego BMW nigdy nie zrobiło 😉

A widzisz,  tego nie wiedziałem  😉

Mam nadzieję,  że Bmw niczego głupiego z Alpina nie wymyśli, szkoda byłoby gdyby taka marka została zaprzepaszczona.

BMW G21 318d - jest

Opublikowano

O ile mnie pamięć nie myli to Alpina B3 ale nie GT tez miała S58 natomiast B4 nie GT miała silnik N55 także w wypadku B4 wersja GT zdecydowanie ciekawszą alternatywą 😉

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
34 minuty temu, adiki napisał(a):

O ile mnie pamięć nie myli to Alpina B3 ale nie GT tez miała S58 natomiast B4 nie GT miała silnik N55 także w wypadku B4 wersja GT zdecydowanie ciekawszą alternatywą 😉

Ja właśnie różnie czytałem i tak do końca pewności co do silnika nie miałem.

W Krakowie póki co widuje, a raczej widywałem xd4. 

IMG_20230331_113153.jpg

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
W dniu 19.01.2025 o 18:21, wehyr napisał(a):

szyber jest malutki w sedanie i głupotą byłoby go brać w aucie powiedzmy w miarę sportowym jak w cenie jest lekki dach z karbonu 🙂

No ja jednak wielkim wielbicielem otwartego dachu jestem, więc wzgardziłbym karbonem. Ale ja tak mam.

Opublikowano
6 godzin temu, maciej_cie napisał(a):

Taka ciekawostka na temat spalania - 320i na tempomacie na A1 140 km/h - wyszło 5,4 litra na sto.

Ciężko mi w to uwierzyć. Na jakim dystansie mierzone i ile z tego rzeczywiście 140km/h. Więcej by średnia powiedziała...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, maciej_cie napisał(a):

Taka ciekawostka na temat spalania - 320i na tempomacie na A1 140 km/h - wyszło 5,4 litra na sto.

Grubo, mój 318d kiedyś testowałem na krótkich 5 kilometrowych dystansach od 90-190, to przy średniej 140 pokazało 6.3 😉

IMG_20230323_101921.jpg

Edytowane przez MedicuS

BMW G21 318d - jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jakby ktoś szukał m340i wystawiona 🙂 

linka nie wklejam jest w moim temacie i w temacie sprzedaży 

male-bmw-2.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, maxox napisał(a):

Miałeś boxa dte widzę, czemu go wybrałeś zamiast RaceChipa ?

bo do sportmile mam daleko z ZS a kolega W Carro Szczecin zajmuje się tylko DTE 

male-bmw-2.png