Skocz do zawartości

Jaki silnik do e90?

suchatowka

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Jeżeli masz kasę na 3.0d to zawsze bierz ten silnik. Niestety oba ogłoszenia są handlarskie, w obu brak zaznaczonej opcji bezwypadkowy, w obu przypadkach przebieg jest według mnie mało realny w relacji do ceny.
3A0jS9b.png

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam,

od razu uprzedzę ,że nie szukam konkretnie E91 do kupna. Do tej pory byłam użytkownikiem MINI i serio jezdziłam moim r50 od 12 lat do póki nie zaczął się sypać już totalnie... BMW nie szukałam bo tyle ile jest zlepów przeróżnych na rynku od razu mnie odstraszała...miało być Volvo...ale.... nawinął się samochód przez przypadek i w związku z tym chciałam zapytać o jego wstępną ocenę Was ( jako osób doświadczonych)

https://allegro.pl/ogloszenie/bmw-e91-318i-143km-benzyna-led-lift-pdc-automat-8897993937

DOdam ,że oczywiscie sprawdzę go sobie jeszcze... z tego co wiem cewki zostały juz wymienione jako największa bolączka tej jednostki napędowej... napinacz łańcucha tez wiem ,że warto sprawdzić..jakies jeszcze sugestie??

Witam,

od razu uprzedzę ,że nie szukam konkretnie E91 do kupna. Do tej pory byłam użytkownikiem MINI i serio jezdziłam moim r50 od 12 lat do póki nie zaczął się sypać już totalnie... BMW nie szukałam bo tyle ile jest zlepów przeróżnych na rynku od razu mnie odstraszała...miało być Volvo...ale.... nawinął się samochód przez przypadek i w związku z tym chciałam zapytać o jego wstępną ocenę Was ( jako osób doświadczonych)

https://allegro.pl/ogloszenie/bmw-e91-318i-143km-benzyna-led-lift-pdc-automat-8897993937

DOdam ,że oczywiscie sprawdzę go sobie jeszcze... z tego co wiem cewki zostały juz wymienione jako największa bolączka tej jednostki napędowej... napinacz łańcucha tez wiem ,że warto sprawdzić..jakies jeszcze sugestie??

Zadzwoń i spytaj się, czy fakt, że samochód jest bezwypadkowy zostanie przez handlarza w jakiś sposób potwierdzone w umowie/na fakturze :D

• Zasłużeni forumowicze
Zadzwoń i spytaj się, czy fakt, że samochód jest bezwypadkowy zostanie przez handlarza w jakiś sposób potwierdzone w umowie/na fakturze :D
LOL. :D Świetna rada. :D Przy okazji nagraj jak bardzo handlarz Cię wyśmieje.

Co do samochodu to mocna pomarańcza na przednim błotniku od strony kierowcy. Także tam bym się doszukiwał szkody. Polecam zdobyć VIN i założyć temat w dziale do tego przeznaczonym.

• Zasłużeni forumowicze
Oprócz tego co kolega wskazał wyżej dodałbym, że zwykle po takim przebiegu kierownica nie nosi takich śladów zużycia. Wejdź sobie na mobile.de i popatrz. Jeśli miałbym strzelać to obstawiałbym 2x tyle.

LOL. :D Świetna rada. :D Przy okazji nagraj jak bardzo handlarz Cię wyśmieje.

Co do samochodu to mocna pomarańcza na przednim błotniku od strony kierowcy. Także tam bym się doszukiwał szkody. Polecam zdobyć VIN i założyć temat w dziale do tego przeznaczonym.

O tym wiem....tzn. ,że było malowane...ale "mocna pomarańcza" hmmm...no własnie ja mam taką wiedze jak Wy ,ale w temacie MINI r50..9od razu widzę który walony i jak mocno "super mechanicy" się znają zakładając maskę od np innej wersji :D w bmw jest tyle opcji ,że można zaginąc....

VIN sobie sprawdze bezpośrednio w BMW... oczywiście jest ksiązka serwisowa do 2019 r. ,więc jesli jest autentyczna to wszystko będzie w systemie...

Kierownica szczerze..jak w moim MIni ( a mam 195 tys. oryginalnie :lol: ) ale dziękuję za sugestię pogrzebię..

DISLA wielkie NIE... nie robię takich przebiegów..stoję w korkach w Wawie... więc nie będe sobie robić kuku.

• Zasłużeni forumowicze
Kolega dobrze radzi. Jesli polift to diesel. Akurat n43 to sredni silnik do miasta, lepszy diesel. Tam bezposredni wtrysk siedzi, cena nowych, a siadaja notorycznie, powala. Wymienione cewki to akurat grosze w tym silniku. Poza tym ten silnik ma noxa, jeszcze wieksze problemy niz dpf. Jesli benzyna to lepiej n46 w przed lifcie.

• Zasłużeni forumowicze
Po czym poznać czy felga nada się do run flatów? Kupiłem auto z zestawem letnim i zimowym, zimowe mam bmw ale letnie to MAM KBA 49103.

Po tym, że niektóre run flaty chyba wymagają felgi EH. Czyli coś o tym, że opona nie ześlizgnie się przy jeździe bez ciśnienia.

W zasadzie każdy producent opony run flat opisuje jakiej felgi wymaga. Niektórzy nie wymagają nic specjalnego.

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze

Bardzo dobry i dopracowany, problemy czasem sprawia osprzęt typu termostaty i turbo a poza tym przy regularnych wymianach oleju będzie jeździł w nieskończoność.

Minusy to dość stara konstrukcja a przez to gorsza od aktualnie produkowanych diesli kultura pracy.

3A0jS9b.png

Po czym poznać czy felga nada się do run flatów? Kupiłem auto z zestawem letnim i zimowym, zimowe mam bmw ale letnie to MAM KBA 49103.

Po tym, że niektóre run flaty chyba wymagają felgi EH. Czyli coś o tym, że opona nie ześlizgnie się przy jeździe bez ciśnienia.

W zasadzie każdy producent opony run flat opisuje jakiej felgi wymaga. Niektórzy nie wymagają nic specjalnego.

Czyli nie wszystkie run flat wymagają takich felg, jest jakaś baza z oponami i informacjami które wymagają takich felg?

Cześć

Potrzebuje Waszej pomocy w poszukiwaniach albo raczej czego unikać na naszym pięknym rynku e90.

Najbardziej chodzi mi o przedział cenowe, gdyż rozstrzał jest ogromny. a czytając zarówno Wasze forum jak i inne doszedłem do wniosku, że będę szukać R6 czy diesel czy benza nie ma większego dla mnie znaczenia, a teraz do rzeczy, wypiszę w punktach co wywnioskowałem z różnych tematów i jeśli możecie to wypunktujcie moje błędy!

1. 325i, jeśli chcę zagazować i nie chcę mieć problemów z olejem i głowicami/tłokami to w grę wchodzi rok 2005.

2. 330i, brak problemów konstrukcyjnych, jedynie zwyczajna eksploatacja.

3. 325d (m57) problem z wtryskiem, turbo.

4. 325d(N57) poprawione powyższe problemy.

5. 325xi 2005 drogo jeśli chodzi o naprawę xdrive'u.

A teraz co do cen: czy 22-30 tyś. za rocznik 2005 to cena adekwatna? Jeśli mam słabość do 4x4 pchać się w xdrive, czy szukać czegoś innego?

330i vs 325i co lepiej znosi gaz? Ile Wam palą te silniki benzyny/gazu? Jak to się ma w porównianiu do 325d? Auto ma być daily + planuję wyjazd za granicę na dłuższy okres czasu i chciałbym unikać francuskich serwisów ;)

Budżet na wszystko to chciałbym się zamknąć w 40 tysiącach, jeśli to miałby być samochód po 2010, jeśli starsze to wolałbym jednak obniżyć koszt, bo wiadomo, że trzeba będzie troszkę na początku włożyć.

Pozdrawiam serdecznie!

Jeżeli mogę coś radzić to :

a/ znajdź coś we Francji i zarejestruj na miejscu , przyjedź na 2 tygodnie do Polski i ogarnij technike . W Polsce kupując żywisz handlarza i masz większą szanse trafić na złoma . I tak znakomita wiekszość ofert pochodzi z importu .

b/ ponieważ we Francji ograniczenia i mandaty są spore to "kup coś słabszego" - jak powiedział mi policjant wypisując mandat .

c/ ja bym stawiał na 320i N46 150 PS z przed 2007 - na wtrysku pośrednim . Jak się uprzesz to 325i 218 PS z początków 2005 . Diesel będzie mniej palił ale stanie sie skarbonką jak źle trafisz . Jeśli będziesz miał blisko do pracy to tylko benzyna .

d/ gaz w E9x to zero bagażnika . Będziesz miał stację LPG blisko we Francji ?

e/ Xdrive (mimo Twojej słabości ) to pragmatycznie tylko jeśli mieszkasz w górach albo na błotnistej wsi i jak napisałeś większe ryzyko

Mój E91 325i 2005 pali 10,5 w zimie i 10,0 w lecie (jak sie postaram w luźnym ruchu pod Warszawą ) .

powodzenia

No ta, bo kupno w obcym kraju, na rynku którego się nie zna, to gwarancja sukcesu.

A co z całym "importem indywidualnym" kiedy jedzie się po mniej lub bardziej upatrzone auto lub kilka opcji , w ograniczonym czasie , w ograniczony region , pod presją czasu i kosztów wyprawy .

Czy nie lepiej mieszkając na miejscu spokojnie rozkminić rynek i pojeździć obejrzeć kilka sztuk w okolicy bez presji , nabyć doświadczenia . Może to zająć kilka tygodni/miesięcy ale czyż nie tyle zajmuje to samo w kraju ?

• Zasłużeni forumowicze
Na import nie jeździ się po konkretny model, chyba że jest luksus i można spędzić na miejscu tydzień. Można ewentualnie pojechać po konkretny samochód od prywatnej osoby ale to nigdy nie wychodzi taniej w zakupie niż w Polsce, a jak okaże się kasztanem to nie zawsze jest alternatywa.
3A0jS9b.png

Na import nie jeździ się po konkretny model, chyba że jest luksus i można spędzić na miejscu tydzień. Można ewentualnie pojechać po konkretny samochód od prywatnej osoby ale to nigdy nie wychodzi taniej w zakupie niż w Polsce, a jak okaże się kasztanem to nie zawsze jest alternatywa.

Dyskusja jest o wyborze konkretnego modelu . Nie bardzo sobie wyobrażam w indywidualnym imporcie jechać po coś "co się trafi " .

Nie twierdzę że wyjdzie taniej , wystarczy porównac oferty ze stron np. w Niemczech i ceny w kraju aut z importu .

Ja pojechałem po upatrzoną Mazdę w 2013 i miałbym problem gdyby okazała sie szrotem . Wyszło wcale nie tanio ale 7 lat jeździ ...

Uważam jednak że zakup w kraju auta z importu od handlarza po konkurencyjnej cenie to duże ryzyko .

Mając zamiar poruszać sie po Polsce to może warto je podjąć .

Posiadając metę na miejscu za granicą , czas i spokojną głowę otwierają się potencjalne możliwości pragmatycznego wyboru .

Do tego kwestia papierów - rejestracja , ubezpieczenie , miejscowe blachy ....

Sam to przerabiałem u mojej córki w UK . Niby mogła zabrać auto z PL ....