Skocz do zawartości

Jaki silnik do e90?

suchatowka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Każdy ma swoją opinię a o gustach to nawet nie ma co dyskutować.

Moim zdaniem, olej tą nawigację bo najważniejszy jest stan techniczny, a reszta to tylko dodatki, więc na pewno nie traktuj nawigacji jako mus.

Poza tym te nawigacje są już przestarzałe, wolne i się sypią. Ja wziąłem auto bez i dołożyłem sobie nową Dynavin N6, która jest dedykowana do tego modelu i idealnie spasowana.

O ile technologie pozostałej części pojazdu się drastycznie nie zmieniają to technologicznie elektronika poszła przez te 10 lat bardzo do przodu, nowe urządzenie działa szybciej, ma większy dysk, radio gra lepiej a do tego masz dodatkowe wskaźniki jak wskaźnik temperatury oleju czy cyfrowy licznik pozostałych w baku litrów benzyny czy ropy.

Podsumowując szukaj auta przede wszystkim w dobrym stanie, jeżeli się nie znasz to nie kupuj w ciemno weź mechanika lub sprawdź na dobrej stacji diagnostycznej.

Z wyposażenia dobrze żeby auto miało sportsitze, climatronik, xenon lub bixenon bo te opcje najtrudniej i najdrożej później dołożyć.

Eibach Pro Kit, Rev Motoring Silicone Intake Hose, Kolektory Turbo Works, Performance Intake, Milv's: +1mm Modified Intake Lift Valvetronic Supports, Program BPC.

Krotkie pytanie do posiadaczy/ex posiadaczy: e92 czy e60 ?Oba mi sie bardzo podobaja ale jako ze kredycik na mieszkanie wpadnie niedlugo to bede chcial powiedzmy sie przesiasc na auto ktore mniej 'potrafi' uderzyc po kieszeni. Tylko pb. Silnik od 2,0 w gore. Dzieki

• Zasłużeni forumowicze
to odpuść sobie, żadne z nich nie będzie tanie w utrzymaniu. Totalna loteria, tym bardziej, że każde z nich ma swoje bolączki i jeśli chcesz robić wszystko na oryginałach, jak trzeba, a nie na zamiennikach - tanio nie będzie :) ja swój brałem przy przebiegu 60parę tysięcy km, z pewnego źródła i pierwszego właściciela, serwisowane u fachowca (poza ASO) i dbane na bieżąco na najlepszych podzespołach + olej co 7-8k km i na samą eksploatację poszło już 15k w 2 lata, także tanio nie jest :)

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
W e60 znajdziesz coś z m54, więc teoretycznie najmniej problematyczny silnik jeżeli chodzi o pb, tylko reszta może być bardziej kosztowna.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Witam, interesuje się e92 z tego linku

https://www.tipmobile.cz/osobni/bmw/rada-3/2011/320d-xdrive-m-paket-navi-harman.1439266.html

Dray mi ją prześwietlił i przebieg się zgadza, brak szkód ubezpieczeniowych więc raczej wszystko ok. Czy wasze wprawne oko jest w stanie cokolwiek zobaczyć na tych zdjęciach ?

i drugie pytanie, auto jest z 11.2011 roku produkcja, czy jest ktokolwiek okreslić jaki dokładnie tam silnik siedzi ( że N47 to wiem ) i jaka skrzynia

Dzięki z góry

• Zasłużeni forumowicze
Witam, interesuje się e92 z tego linku

https://www.tipmobile.cz/osobni/bmw/rada-3/2011/320d-xdrive-m-paket-navi-harman.1439266.html

Dray mi ją prześwietlił i przebieg się zgadza, brak szkód ubezpieczeniowych więc raczej wszystko ok. Czy wasze wprawne oko jest w stanie cokolwiek zobaczyć na tych zdjęciach ?

i drugie pytanie, auto jest z 11.2011 roku produkcja, czy jest ktokolwiek okreslić jaki dokładnie tam silnik siedzi ( że N47 to wiem ) i jaka skrzynia

Dzięki z góry

KOLEGO - Dray wysłał Ci historię tego auta do STYCZNIA 2015 / 90.ooo przebiegu.

I napisał, ze nie było zgłoszonych szkód w tym czasie.

Mamy czerwiec 2017.

Luka w pamięci wynosi DWA I PÓŁ ROKU !

Czyli zapewne cała eksploatacja w Czechach...

Wracając do konkretów - zdjęcia są małe, słabe, ale nawet one delikatnie mówiąc wzbudzają niepokój.

Chodzi o pasowania elementów nadwozia.

Niestety...

Jedno powiększę i wyostrzę:

669b85b332d7.jpg

Zanim ją zaliczkujesz czy wyleasingujesz zamów weryfikację na miejscu przez zawodowca.

Druga część pytania - tu Ci ją rozkodowano:

viewtopic.php?f=44&t=323548

Na wszelki wypadek wkleję i pogrubię:

Re: BMW E92 320D LCI 2011 WBAKH31050E673237 CZECHY

Post przez DRAY » 13 Cze 2017 00:04

Numer podwozia WBAKH31050E673237

Kod typu KH31

Typ 320D XDRIVE (EUR)

Typoszereg E E92 (MUE)

Seria 3

Rodzaj konstrukcji COUPE

Układ kierowniczy LL

Drzwi 2

Silnik N47T

Pojemność skokowa 2.00

Moc 135

Napęd ALLR

Skrzynia biegów AUT

Kolor BLACK SAPPHIRE METALLIC (475)

Tapicerka STOFF BLUE SHADOW/ALCANT./ANTHRAZIT (ANAT)

Data prod. 2011-11-12

Składanie Wyposażenie

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S1CAA SELEKTION COP RELEVANTER FAHRZEUGE Selekcja COP ważnych pojazdów

S1CBA CO2 UMFANG Zakres CO2

S1CDA BRAKE ENERGY REGENERATION Brake Energy Regeneration

S203A ALLRADSYSTEM Napęd na cztery koła

S205A AUTOMATIC GETRIEBE Automatyczna skrzynia biegów

S230A EU SPEZIFISCHE ZUSATZUMFAENGE Zakres dodatkowy, charakteryst. dla UE

S2MFA M LM RAEDER STERNSP. 193 M MISCHB. Obr. BMW, st. le. M spr. gw. 193

S302A ALARMANLAGE Instalacja alarmowa

S313A AUSSENSPIEGELPAKET Lusterko zewn. z funkcją składania

S320A MODELLSCHRIFTZUG ENTFALL Brak napisu modelu

S322A KOMFORTZUGANG Funkcja dostępu komfortowego

P337A M SPORTPAKET M Pakiet sportowy

S403A GLASDACH, ELEKTRISCH Dach przesuwno-uchylny, elektryczny

S423A FUSSMATTEN IN VELOURS Dywaniki podłogowe Velours

S428A WARNDREIECK Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S431A INNENSPIEGEL,AUTOMATISCH ABBLENDEND Lusterko wewn. ściemniane automatycznie

S459A SITZVERSTELLUNG, ELEKTR.MIT MEMORY Elektryczna regulacja foteli z pamięcią

S464A SKISACK Worek na narty

S481A SPORTSITZE FUER FAHRER/BEIFAHRER Fotel sportowy

S488A LORDOSENSTUETZE FAHRER/BEIFAHRER Podparcie lędźwi kierowcy i pasażera

S493A ABLAGENPAKET Zespół schowków

S494A SITZHEIZUNG FUER FAHRER/BEIFAHRER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera

S4AEA ARMAUFLAGE VORNE VERSCHIEBBAR Armrest front, retractable

S4B9A INT.LEISTE ALUMINIUM FEINSCHLIFF Listwy wewnętrzne alum. drobno szlif.

S507A PARK DISTANCE CONTROL (PDC), HINTEN Park Distance Control z tyłu (PDC)

S521A REGENSENSOR Czujnik deszczu

S524A ADAPTIVES KURVENLICHT Adaptacyjne doświetlanie zakrętów

S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna

S563A LICHTPAKET Pakiet oświetlenia

S575A ZUSAETZLICHE 12-V-STECKDOSE Dodatkowe gniazda 12V

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S5ACA FERNLICHTASSISTENT Asystent świateł drogowych

S5AKA LED-LICHTELEMENTE Elementy oświetleniowe LED

S609A NAVIGATIONSSYSTEM PROFESSIONAL System nawigacji Professional

S612A BMW ASSIST BMW Assist

S614A INTERNET VORBEREITUNG Instalacja sieci internet

S615A ERWEITERTE BMW ONLINE INFORMATION Rozszerzona informacja BMW Online

S616A BMW ONLINE BMW Online

S620A SPRACHEINGABESYSTEM Wejście głosowe

S633A HANDY VORB. BUSINESS/BLUETOOTH-SCH. Instalacja tel. kom. Business

S688A HARMAN/KARDON SURROUND SOUND SYSTEM Harman/Kardon Surround Sound System

S698A AREA-CODE 2 Area-Code 2 do DVD

S6AAA BMW TELESERVICES BMW Teleservices

S6ABA STEUERUNG TELESERVICES Sterowanie teleserwisem

S6FLA USB-AUDIO-SCHNITTSTELLE Złącze USB-/Audio

S6NFA MUSIC-SCHNITTSTELLE FUER SMARTPHONE Złącze muzyki do smartfona

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S6NRA APPS Apps

S6VCA STEUERUNG COMBOX Sterowanie Combox

S710A M LEDERLENKRAD M Kierownica skórzana

S715A M AERODYNAMIKPAKET Pakiet areodynamiczny M

S760A INDIVIDUAL HOCHGLANZ SHADOW LINE Wysoki połysk Shadow-Line

S761A INDIVIDUAL SONNENSCHUTZVERGLASUNG Ind. oszklenie przeciwsłon.

S775A INDIVIDUAL DACHHIMMEL ANTHRAZIT Podsufitka antracyt

P7KBA NAVIGATIONPAKET PROFESSIONAL Pakiet nawigacji Professional

L801A DEUTSCHLAND-AUSFUEHRUNG Wersja krajowa Niemcy

S879A DEUTSCH / BORDLITERATUR Literatura pokładowa, niemiecki

S8SCA LAENDERSPEZ. TELESERVICEFREISCH. Aktywacja syst. telem. char. dla kraju

S8SPA COP STEUERUNG Sterowanie COP

S8TNA TAGFAHRLICHT UEBER LICHTMENUE EINST Św.do jazdy dz.ustaw.przez m.świateł

S934A WINTERREIFEN AUF LM-RAEDER Dummy-SALAPA

Składanie Wyposażenie seryjne

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S502A SCHEINWERFER-WASCHANLAGE Spryskiwacze reflektorów

S522A XENON-LICHT Światło ksenonowe

S548A KILOMETERTACHO Licznik kilometrów

S851A SPRACHVERSION DEUTSCH Wersja językowa, niemiecki

SAAB ready for take off.

codzienność:
- fajna Octavia Elegance Combi 2.0 TDI+ Sportline (DE)
- dobry Touran 2.0 TDI+ CUP (F)
- praktyczne Caddy 2.0 TDI+ Edition35 (F)
czas wolny:
- nerwowe  BMW M140i 340KM RWD shadow finale edition (PL)
weekendy:
- przyjazny Lexus GS-F Sport 477KM (PL)
zabawki:
- zaskakujący SAAB 9-5 Aero 2.3T manual MY2001 MapTun Stage3 (L)

plany:
- ostre BMW M8 Competition Coupé (PL)

Dziękuje za informacje ale chyba nie przeczytałeś dokładnie mojego postu. Wiem jakie ma wyposażenie z vin i silnik, chodziło mi raczej o dokładny kod ( już wiem ze C na końcu ) a więc dobrze i dokładny kod skrzyni tez już znalazłem. Co do ogłoszenia to tez nie czytałeś bo jako nowe przyjechało z De i w Czechach było serwisowane. Leasing się pewnie skończył to i wizyty w ASO tez. Raczej ciężko dorwać coś co będzie miało 6 lat i ciagle aso ( a przynajmniej ciężko e92 ). Sprawdziłem kilka vinow z Niemiec w cenach od 14 do 17k euro i ta jak narazie wypada najlepiej. Sprawdziłem tez u Czeskiego brokera ubezpieczeniowego i żadnych szkód nie ma zgłaszanych wiec trzeba się przyjrzeć temu zderzakowi dokładnie bo może obcierka jakaś była tylko bo większe szkody byłyby napewno w ubezpieczeniu

Zastanawiam się jeszcze nad e60 ale to zbyt młody jeszcze jestem na takie auto i ładne e60 z małym przebiegiem w tej cenie się nie dostanie

Dziękuje za informacje ale chyba nie przeczytałeś dokładnie mojego postu. Wiem jakie ma wyposażenie z vin i silnik, chodziło mi raczej o dokładny kod ( już wiem ze C na końcu ) a więc dobrze i dokładny kod skrzyni tez już znalazłem. Co do ogłoszenia to tez nie czytałeś bo jako nowe przyjechało z De i w Czechach było serwisowane. Leasing się pewnie skończył to i wizyty w ASO tez. Raczej ciężko dorwać coś co będzie miało 6 lat i ciagle aso ( a przynajmniej ciężko e92 ). Sprawdziłem kilka vinow z Niemiec w cenach od 14 do 17k euro i ta jak narazie wypada najlepiej. Sprawdziłem tez u Czeskiego brokera ubezpieczeniowego i żadnych szkód nie ma zgłaszanych wiec trzeba się przyjrzeć temu zderzakowi dokładnie bo może obcierka jakaś była tylko bo większe szkody byłyby napewno w ubezpieczeniu

Zastanawiam się jeszcze nad e60 ale to zbyt młody jeszcze jestem na takie auto i ładne e60 z małym przebiegiem w tej cenie się nie dostanie

Jedź i oglądaj, nic tu nikt ze zdjęć nie wywróży. Na Twoim miejscu wybrałbym E60. Wygodniejsze auto. Wg mnie bez sensu brać e92 w dieslu.

Mam 23 lata dopiero i keszke kilka innych samochodów w domu wiec jak będę coś potrzebował to zawsze mogę wziąć inny. A diesel głównie z powodów podatkowych tj odliczenie vatu od paliwa itp

Jeżdżę z domu do biura, z biura na bazę i spowrotem do domu a raz w tygodniu trasa 400 km/ 3.0D byłoby idealne ale musiałbym dołożyć minimum 5k euro a przebieg i tak będzie duży. A powyżej 65k brutto nie chce już wydawać. Jeżeli ktoś uważa ze e92 w 2.0D i mpaku to profanacja - No cóż to jego problem :)

Witam wszystkich serdecznie, jestem nowy na forum. Generalnie od 2 miesięcy szukam e90 (diesel lub benzyna, na pewno R6), kilka sztuk już obejrzałem, nie chcę tu za bardzo spamować ogłoszeniami. Najbardziej dręczy mnie temat historii serwisowej, w ASO za każdym telefonem życzą sobie właściciela auta, dlatego zamierzam ogarnąć jakiś raport. Wcześniej jednak zapytam czy jest może ktoś na forum kto pracuje w ASO/ ma dostęp do takich informacji. Może być jak najbardziej odpłatnie, chodzi mi zwyczajnie o pewne źródło.

Pozdrawiam!

Witam wszystkich serdecznie, jestem nowy na forum. Generalnie od 2 miesięcy szukam e90 (diesel lub benzyna, na pewno R6), kilka sztuk już obejrzałem, nie chcę tu za bardzo spamować ogłoszeniami. Najbardziej dręczy mnie temat historii serwisowej, w ASO za każdym telefonem życzą sobie właściciela auta, dlatego zamierzam ogarnąć jakiś raport. Wcześniej jednak zapytam czy jest może ktoś na forum kto pracuje w ASO/ ma dostęp do takich informacji. Może być jak najbardziej odpłatnie, chodzi mi zwyczajnie o pewne źródło.

Pozdrawiam!

Odezwij się do kolegi DRAY - http://www.bimmer-check.com/

Od jakiegoś czasu rozglądam się m.in. za e92 w automacie i obejrzałem już kilka sztuk 320d w cenie ok 45k pln i żadna nie nadawała się do kupna - albo były powypadkowe/z przeszczepionymi numerami albo strasznie zniszczone w środku, choć były to auta z polskich salonów z deklarowanymi przebiegami <150 k km.

W związku z tym mam pytanie ile w praktyce kosztują transakcyjnie takie auta przy założeniu, że automat i nawigacja to niezbędne minimum a mpakiet to fajny

ale nie niezbędny dodatek?

Na portalach aukcyjnych widziałem kilka przyzwoitych sztuk 320d przed liftem nawet za 55k ale ta cena niebezpiecznie zbliża się do cen wystawianych za 335i/d

Chciałbym kupić dobre auto na kilka lat ale czy Waszym zdaniem takie ceny za 320d to nie przesada - przy założeniu, że po 3-4 latach przyjdzie mi sprzedać takie auto a ~180 koni szału nie robi w takim aucie?

Może lepiej podbić budżet do 60k i brać mocniejszą wersję?

Kupię komplet felg styling 270

sam sobie właśnie odpowiedziałeś na pytanie co trzeba zrobić :)

A no właśnie, tylko pytanie czy w takiej cenie znajdę coś co nie jest złożone z 3 aut/dobite jak taksówka/nie ma astronomicznego przebiegu :roll:

Edit.

Jak ktoś takie ma to prośba o ofertę na PW :lol:

Hej, ktoś może coś wie o tym BWM ? https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-e91-stan-idealny-skory-duza-navi-xenon-harman-kardon-163km-ID6yVzDx.html#79b785775b

Może ma temat tu na forum ??

Ew. jeżeli ktoś posiada e90D w kombi rocznikowo 2010-2012 w cenie do 50 tysiecy to proszę o pw :)

sam sobie właśnie odpowiedziałeś na pytanie co trzeba zrobić :)

A no właśnie, tylko pytanie czy w takiej cenie znajdę coś co nie jest złożone z 3 aut/dobite jak taksówka/nie ma astronomicznego przebiegu :roll:

Edit.

Jak ktoś takie ma to prośba o ofertę na PW :lol:

Również szukam E92 335I i szczerze ciężko u nas o dobry egzemplarz.

• Zasłużeni forumowicze

Nie dziwcie się koledzy, że mało jest dobrych samochodów do sprzedaży. Każdy chce wypas w cenie golasa, to uczciwi importerzy sobie dają spokój z handlowaniem, bo o cuda ciężko. Zostają na rynku sami oszuści, więc i samochody kiepskie.

W Niemczech samochodów od groma, jaki problem sprowadzić? Tylko te ceny.... ;)

Nie dziwcie się koledzy, że mało jest dobrych samochodów do sprzedaży. Każdy chce wypas w cenie golasa, to uczciwi importerzy sobie dają spokój z handlowaniem, bo o cuda ciężko. Zostają na rynku sami oszuści, więc i samochody kiepskie.

W Niemczech samochodów od groma, jaki problem sprowadzić? Tylko te ceny.... ;)

Gdybym w swoim poście napisał o e92 za ~30k to przyznał bym Ci rację.

• Zasłużeni forumowicze
Żaden to m-pakiet, zderzaki dołożone.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Przecież ten przód poskładany, zobaczcie pod maskę. Cena też nie jest jakaś mega niska, więc może aż takiej tragedii nie ma, ale na pewno mocniej był uszkodzony niż teraz to jest pokazane na zdjęciach.