Skocz do zawartości

Jaki silnik do e90?

suchatowka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem skydaro i jestem tu nowy. Na poczatku szukalem E90 2.0 benzyna za około 30 000. Podniosłem troche kwote do około 35 000 - 37 000 i zaczalem sie rozgladac za E92. Pytanie czy jest sens pchac sie w coupe przy tej kwocie czy zostac przy E90 i szukac troche lepszej wersji z navi i skora ? To bedzie moje pierwsze BMW. Chcialbym minimum 150KM. Nie jezdze bardzo duzo wiec spalanie w benzynie bedzie ok, slyszalem ze serwisowanie diesla w BMW jest duzo drozsze. Czy silnik 2.0 benzyna to najbardziej optymalna opcja czy rozgladac sie tez za dieslem ?

E90:

http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-full-pakiet-320i-duza-naviskory-serwisowanygrafitmet-150km-stansuper-ID6yF8wh.html

http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-320-si-pelen-m-pakiet-ID6yzpi5.html

Piekna wersja (Diesel):

http://allegro.pl/czarne-bmw-320d-163km-z-niemiec-xenon-navi-full-i6619161797.html

Podoba mi sie ta wersja z Wroclawia nr VIN WBAVF910X0VG34958: Czy ten przebieg jest autentyczny ?

http://allegro.pl/bmw-320i-170km-2008-sedan-navi-prof-xenon-oplacony-i6628582500.html

Edytowane przez skydaro

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Mamy przegladac pół otomoto czy jak? Wklejasz na raz 9 aut. Piszesz ze szukasz benzyny a na 9 aut 6 to diesle. To co ty w koncu chcesz?

🙃🙃

Rivasi szpecu forumowy :lol:

Mam jedno e91 z 2007r. kupione rok temu w grudniu za 20500PLN które wyobraz sobie było bezwypadkowe i nadal jeździ po wymianie kompletu sprzęgła i koła dwumasowego.

Nie watpie... :norty: to pewna jedna z serii niemiec :cry2: jak sprzedawal, nic nie puka nic nie stuka. Limitowana seria produkowana w niemczech na zamowienie polskich handlarzy dla specjalnych klientow VIP posidaczy karty DMZWDT.

Mam jednak problem z kupnem f30 dla zony które na początku tego roku były po 36-38 rozbite.

jak tylko kupisz zdasz sobie sprawe ze tez jest niewypadkowa po wymianie klockow :lol:

to taki trend w polsce, kazdy nastepny wlasciciel miny uznaje ze jest jednak w perfekcyjnym stanie.

Edytowane przez Rivasi

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Dziś w firmie rozmawiałem z Niemcem który przyjeżdża do nas gadaliśmy i pokazywał mi merca jakiego kupił 3 letniego za 18k euro jeszcze na gwarancji jest. Spytał mnie czy też kupiłem coś pokazałem mu jakie i ile dałem ja mówię że około 7k euro rok 2005 powiedział że dużo dałem i że są tam tańsze i nie muszą być bite i kręcone powiedział jeszcze że w sumie to stare już jest i tyle by nie dał( co w sumie ma rację że stare) :)

• Zasłużeni forumowicze
Rivasi szpecu forumowy :lol:

Mam jedno e91 z 2007r. kupione rok temu w grudniu za 20500PLN które wyobraz sobie było bezwypadkowe i nadal jeździ po wymianie kompletu sprzęgła i koła dwumasowego.

Nie watpie... :norty: to pewna jedna z serii niemiec :cry2: jak sprzedawal, nic nie puka nic nie stuka. Limitowana seria produkowana w niemczech na zamowienie polskich handlarzy dla specjalnych klientow VIP posidaczy karty DMZWDT.

Z fabrycznie cofniętym licznikiem na okolice 170k km.

Dziś w firmie rozmawiałem z Niemcem który przyjeżdża do nas gadaliśmy i pokazywał mi merca jakiego kupił 3 letniego za 18k euro jeszcze na gwarancji jest. Spytał mnie czy też kupiłem coś pokazałem mu jakie i ile dałem ja mówię że około 7k euro rok 2005 powiedział że dużo dałem i że są tam tańsze i nie muszą być bite i kręcone powiedział jeszcze że w sumie to stare już jest i tyle by nie dał( co w sumie ma rację że stare) :)

Mial racje niemiec da sie duzo taniej : http://www.autoscout24.pl/oferty/mercedes-benz-c-180-kompressor-benzyna-300905665

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Czy mozna odczytac cos wiecej na temat przebiegu na podstawie VINU ?

http://allegro.pl/bmw-320i-170km-2008-sedan-navi-prof-xenon-oplacony-i6628582500.html

na jednym ze zdjec widac dokumenty z 112k przebiegu w 12.2012..

========================================

Vehicle information

========================================

VIN: WBAVF910X0VG34958

Type code: VF91

Model: 320I OL (EUR)

E-F-R series: E90

Series: 3

Type: LIM

Steering: LL

Doors: 4

Engine: N43

Displacement: 2.00

Power: 125 (170 hp)

Drive: HECK

Transmission: MECH

Paint code: 475 - BLACK SAPPHIRE METALLI

Upholstery code: ALAT - STOFF FLUID/ANTH

Prod.date: 2007-11-22

S1CA SELECTION COP RELEVANT VEHICLES

S1CB ACEA / CO2 scope

S1CC Auto start/stop function

S1CD Brake Energy Regeneration

S2BH BMW alloy wheel, double spoke 156

S4AE Armrest front, retractable

S4AG Interior trim finishers Titanium matt

P7RP Advantage package

P7RS Package Comfort

S8SC Telematics access request,country-spec.

S8SP Control unit COP

S240 Steering wheel, leather

S249 Multifunction f steering wheel

S321 Exterior parts in vehicle colour

S403 Glass roof, electrical

S423 Floor mats, velours

S428 Warning triangle and first aid kit

S431 Interior rear-view mirror with auto dip

S465 Through-loading system

S494 Seat heating driver/passenger

S502 Headlight cleaning system

S508 Park Distance Control (PDC)

S520 Fog lights

S521 Rain sensor

S522 Xenon Light

S534 Automatic air conditioning

S540 Cruise control

S548 Kilometre speedo

S609 Navigation system, Professional

L801 NATIONAL VERSION GERMANY

S851 Language version German

S863 Dealer List Europe

S879 Operating instructions German

S964 Navi DVD to be requested at shipping

Nie wiem co jest dziwnego w zakupie e90 do 25k z początku produkcji. Ja wiem, ze płaci się głównie za markę ale bez przesady. Sa to auta jakby nie patrzec prawie 12 letnie wiec kwoty wieksze niz 25-30k są dla mnie chore. Sam szukałem w podobnej kwocie przez miesiąc e91 po prawie całej PL i wniosek jest taki: jest w cholere ulepów:) ale da się kupic rozsądne bmw tej cenie. Nie koniecznie całe w oryginale ale malowane np. dwa elementy nie przekreślają auta skoro cała reszta jest jest w granicach 70-140 mikronów (słupki wew i cała reszta). Wniosek: Można kupić, trzeba szukać.

Rivasi dzis wjechalo na przegląd i po wymianie żarówki tab rej go dostało więc nie był to taki złom.

Licznik niekrecony 205 tys km no chyba ze ktoś stuknal na pierwszym dwumasie i sprzegle 400tys?

W dodatku ma białe skory zgodnie z vin ,M pakiet i zawieszenie sportowe,panorama dach.

Ten akurat był cały ale osobiście wole rozbite do roboty.

E90 już jest niemodna dlatego niskie ceny tych aut z pierwszych lat produkcji.

W auto select dają dzis 30% rabatu na nowe F30 :lol:

W 2017 bedzie już nowa 3 zastepujaca f30 w okolicy lipca na rynku w USA a w Europie pewnie październik.

Tak więc szpecu szykuj sie na spadek ceny la buni.

MADE IN PRL

Rivasi dzis wjechalo na przegląd i po wymianie żarówki tab rej go dostało więc nie był to taki złom.

Licznik niekrecony 205 tys km no chyba ze ktoś stuknal na pierwszym dwumasie i sprzegle 400tys?

W dodatku ma białe skory zgodnie z vin ,M pakiet i zawieszenie sportowe,panorama dach.

Ten akurat był cały ale osobiście wole rozbite do roboty.

E90 już jest niemodna dlatego niskie ceny tych aut z pierwszych lat produkcji.

W auto select dają dzis 30% rabatu na nowe F30 :lol:

W 2017 bedzie już nowa 3 zastepujaca f30 w okolicy lipca na rynku w USA a w Europie pewnie październik.

zacytowalem cie zanim wymarzesz twoj tekst jak zwykle...

rozumie ze to ze jest zgodnosc wyposazenia z Vin znaczy ze samochod nie jest pozklejany z kawalkow ? :mrgreen: a przejscie przegladu w polsce jest czyms innym niz formalnoscia kosztujaca 100zl do lapy pana Stasia ?

Skad wiesz ze masz orginalny dwumas ? skad wiesz ze w ogole ta partia samochodu pochodzi z tego Vinu :?: To ze dach jest caly znaczy tylko ze samochod nie dachowal ale to tez nie jest pewniakiem, mozna tak zmontowac w BMW seri 3 przeszczepiony dach ze nie poznasz sie dopoki nie zerwiesz pokrycia slupkow.

nawet nie masz pojecia kiedy wychodzi G20 (2018 a nie 2017) i plujesz na posiadaczy F30 podajac ze rabat 30% na BMW seri 3 pod koniec roku jest czyms nadzwyczajnym ? Kazdy kto kupil F30 i sie targowal dostal 15/20% i oczywiscie wiecej kupujac w grudniu model z rocznika. Nawet nie wiem co temat F30 ma tutaj do rzeczy.

Znaczy wiem...

:norty: myslisz ze La bunia to F31 tak jest inna w porownaniu do twojego grata ze nie rozpoznales E91. :lol:

Na jakiej ty planecie zyjesz ? ostanim razem sie osmieszyles w temacie olejowym w ten sam sposob, wymazujac teksty gdzie opowiadales najwieksze brednie i zaczynasz to samo tutaj.

Kupiles skladaka za 2 dychy, jestes z niego happy, nie ma problemu, to twoje zdrowie i zycie i ludzi ktorych przewozisz. Kazdy ma inne wymagania jak chodzi o swoj samochod i... o siebie.

Moja La Bunia

DO E9x :

Kazdy ma rozne definicje dobrego stanu ;) Dobre w glowie jednego to aboslutnie niedopuszczalne w glowie drugiego. Ja sie z Rivasi zgodze, ze absolutnio tak tanio sie napewno dobrego auta nie dostanie. Jesli auto jest dobre to wlasciciel wie co sprzedaje i nie bedzie chcial oddac swojej ciezkiej pracy za bezcen. To ze wiekszosc osob podchodzi centusiowato do sprawy i stara sie wyhaczyc jak najlepsza 'okazje' to nie znaczy, ze nie ma ludzi ktorzy nie zaplaca dwu lub trzykrotna wartosc za wlozony wklad i stan.

Przeglad techniczny w naszym kraju przechodzi praktycznie kazde auto. Musi naprawde sie rozpadac na 3 czesci by nie przeszlo. Jak ja bym wprowadzal normy to pewnie nagle 50 % aut by zniknelo z drog ;) A co do historii z zarowka to ciekawa sprawa, bo napisales, ze dopiero na przegladzie kazali Ci wymenic zarowke. Wiec sobie bez niej jezdziles. Troszke mi to przypomina syndrom zbitej szyby, gdzie jeden kosmetyczny defekt ci nie przeszkadza, potem przestanie ci przeszkadzac tez kolejny i tak wrazliwosc na problemy oslabnie, a auto bedzie sie coraz bardziej sypac - zupelnie jak Detroit.

Co do wartosci i stanu to moge wam przytoczyc ciekawa historie gdzie w ciagu 2 lat uzywania GTI i trzymania go w serii - z naciskiem na naprawde ladny stan i utrzymanie, sprzedalem swoje auto za wiecej niz kupilem po 2 latach posiadania. Czy byly o polowe tansze oferty i czy ludzie mowili ze upadlem z ta cena na glowe - owszem.

E92 335d Stage H

Rivasi na każdym dwumasie i sprzęgle producent bije datę która jest różna od daty produkcji ok 1msc czasu.

Po demontażu można odczytać te cyfry bez problemu i ustalić czy to był oryginalny komplet.

Staski i janki co dzis podbijają przeglądy sprawdzają auta dużo dokładniej niz kiedyś bo jak zauważyłes gdy coś jest nie tak to chcą zainkasowac górkę :lol:

Z tego właśnie żyją...

Auta sprzedawane po lipcu w USA zawsze jest sygnowane nowym rokiem czyli 2018 choć bedzie to w kalendarzu 2017.

Pisząc o tym miałem na myśli spadek wartości poprzedniego modelu o którym tu każdy pisze.

Przyjmuje tez do wiadomości ze mam hipotetycznie auto po dachowaniu składane z trzech innych i wcale mi to nie przeszkadza.

W grudniu 2015 r przyjechało na kołach z Francji i kosztowało 20500PLN.

Autem wcześniej jeździł Francuz który miał firmę elektryczna.

Szpecu rivasi o co chcesz jeszcze zapytać?

AAA olej w nim zastosowany to tez ELF 5w30 full tech LLX taki sam jak w moim 118d,bardzo dobry olej.

Opony zimowe bieznikowane targum nowka sztuka z aledrogo bo jestem ECO friendly :)

MADE IN PRL

Szpecu rivasi o co chcesz jeszcze zapytać?

To taka nowa rozrywka napinka i zaczepianie innych przez forum? Jak jeździsz paździerzem e91 za 20k to chociaż się tym nie chwal na wszystkie strony świata, chyba że masz taką potrzebę żeby poczuć się fajniejszym że ty oto łowca okazji kupiłeś perełkę za 20k i Francuz płakał jak sprzedawał. Nie odkryłeś Ameryki że z wiekiem auta tracą na wartości ale nie każde jednakowo. W tym roku sprzedałem 10letnie e90 335d Pre Lci za b.dobre pieniądze, a wizualnie była dość przeciętna. Tym bardziej jak ktoś ma dopieszczone ulepszone wizualnie auto z R6 pod maską to zawsze znajdzie się ktoś kto wyłoży grubszą kase. Jest jeszcze coś takiego jak przyjemność z jeżdżenia nietuzinkowym autem i jego modzenie, ale to ciebie również nie dotyczy. Postaw swoje e91 obok e91 Rivasi to zobaczysz różnice między Bmw a "bmw"

Kolejny teoretyk sie odezwał ze moje auto zbudowane jest jak płyta pazdzierzowa :lol:

Ludzie to ze ktoś zapłacił tyle ile to było warte nie znaczy ze jest składane z kilku aut.

Za silnik 6cyl trzeba zapłacić wiecej i to ze rivasi ma tuningowane auto to jest rowniez prawda.

Śmieszy mnie tylko to ze zaklinacie rzeczywistość i spadek cen starego modelu.

Wasze auta sa warte tyle ile ktoś za nie zapłaci a nie tyle ile sobie ubzduracie.

Reguluje to rynek na który nie macie wpływu tak jak obywatele innych państw EU którzy na bieżąca zmieniają auta na nowsze powodując nasycenie rynku starszymi np. w PL.

Vaporr jak będziesz 25 lat łowil używane auta to tez będziesz trafiał perełki z dwumasem do wymiany :D

Nie neguje tez faktu ze jego bmw wygląda lepiej.

Ja sie z was śmieje a nie napinam :8)

MADE IN PRL

Kolejny teoretyk sie odezwał ze moje auto zbudowane jest jak płyta pazdzierzowa :lol:

Ludzie to ze ktoś zapłacił tyle ile to było warte nie znaczy ze jest składane z kilku aut.

Za silnik 6cyl trzeba zapłacić wiecej i to ze rivasi ma tuningowane auto to jest rowniez prawda.

Śmieszy mnie tylko to ze zaklinacie rzeczywistość i spadek cen starego modelu.

Wasze auta sa warte tyle ile ktoś za nie zapłaci a nie tyle ile sobie ubzduracie.

Reguluje to rynek na który nie macie wpływu tak jak obywatele innych państw EU którzy na bieżąca zmieniają auta na nowsze powodując nasycenie rynku starszymi np. w PL.

Vaporr jak będziesz 25 lat łowil używane auta to tez będziesz trafiał perełki z dwumasem do wymiany :D

Nie neguje tez faktu ze jego bmw wygląda lepiej.

Ja sie z was śmieje a nie napinam :8)

Szkoda komentować, sprzedałem w tym roku 320d i 335d

335d z 2006 za prawie 3krotność twojego paździerza (i wcale nie była w max. opcji), 320d z 2005 przebieg 280tys za 28k a ty kupiłeś 320d z 2007r za 20k więc nie musisz przekonywać w jakim stanie i wersji Golas jest to coś. Mówisz że kupiłeś w grudniu to widocznie uprzejmy Francuz postanowił zrobić ci prezent na Gwiazdke, to bardzo miło z jego strony :cool2:

No i co niby mają wnieść te 2 linki ? 4200 E za paździerza w wersji Golas Edition... możesz kupić przykładowo 320d z tego samego rocznika za 20tys i za 30tys w zalezności od wyposażenia przebiegu wypadkowości, pochodzenia auta...Ty wybrałeś te 1szą opcje co nie znaczy, że ktoś nie zapłaci dobrych pieniędzy za bmw z dobrym wyposażeniem i stanem tech. z nieskręconą szafą od prywatnej osoby zamiast od handlarza sprzedającego igiełki podszykowane pod takich kupujących jak ty :) Widocznie skoro ktoś kupił moje 320 i 335 za normalną czy też sporą w twoim mniemaniu kase to nie ubzdurałem sobie wysokich cen tylko tyle były warte.

Dywagacje z tobą nie mają sensu i uważam trochę nie na miejscu że piszesz na forum miłośników bmw takie rzeczy np. naśmiewając się z Rivasi który dba o auto i robi je pod siebie wiec żyj dalej w swoim świecie... jeden woli się najeść stekiem a inny kaszanką i obaj finalnie będą najedzeni tyle że jesteś tym co jesz... tyle w temacie z mojej strony :)

No tak bo jeden milosnik ten co jezdzi tanszym bmw jest gorszy od prawdziwego milosnika ktory ma nawigacje :)

Vaporr idac dalej twoim tokiem rozumowania to ten co jezdzi 335d konsumuja steka T-bone'a za 300PLN a ten co ma 320d moze jesc tylko kaszanke (niewiem po ile jest ta kaszanka?) :roll:

To ze ktos woli zagranicznego tzw. golasa od auta w bogatszej wersji ktore jest wybite po polskich drogach wcale nie przekresla jego intelektu/rozumu.

Przyznaje ze lubie sie spierac z rivasi.

Podoba mi sie jego woz ale mu gu nie zazdroszcze :|

MADE IN PRL

Dywagacje z tobą nie mają sensu...

Dokladnie. Jak sam mowi Made in PRL. nie chce mi sie komentowac juz sterty bzdur i legend motoryzacyjnych wujaszka jak z tymi datami na dwu masach bo to pokazuje tylko niewiedze o sposobie wytwarzania aut. Sadze ze jak by go dobrze podpuscic tak jak to bylo zrobione w temacie olejowym to zaraz ci bedzie szukal RR Phantoma ponizej 40 tysi...sprobujmy

he Wujek, ponizej to RR phantoma nieznajdziesz w dobrym stanie... :norty:

Moja La Bunia

DO E9x :

Kola dwumasowe sie klepie bez daty produkcji wg.szpeca rivasiego :)

Numer partii produkcyjnej jest tez na nalepce ale tez fizycznie na kole.

Ponizej numer daty z kola dwumasowego LUK :

https://zapodaj.net/cf7eaa4dd2165.png.html

Ten bedzie idealny dla ciebie :

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=233895096&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&scopeId=C&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=21600&pageNumber=1

MADE IN PRL

kurczę tochę mi się sprawy skąplikowały przez (kumatego) Wujka, wystawiłem E91 (ten tańszy) 2005r za zawrotną kwotę 34tyś a widzę że spokojnie 14 tyś przesadziłem :duh: , nie wiem jak to się stało dawno nie wchodziłem na niemieckie strony, w niedziele wybiera się kupiec nic tylko go odwołam i przeproszę. Mam jeszcze pytanie dziś zdemontuje koło dwumasowe i jak po nim wróżysz przebieg jak mam np. drugie to mam 400 tyś czy 600 tyś? jaki jest na to wzór ? pozdrawiam

Kola dwumasowe sie klepie bez daty produkcji wg.szpeca rivasiego :)

Numer partii produkcyjnej jest tez na nalepce ale tez fizycznie na kole.

Ponizej numer daty z kola dwumasowego LUK :

https://zapodaj.net/cf7eaa4dd2165.png.html

dalej nie masz pojecia o czym mowisz i jak zawsze sie wywalisz w konkretach. Co wedlug ciebie oznaczaja te cyfry ? dokladnie.

no tak wygladala jeden z kawalkow twojego wozu zanim go handlarz upchnal frajerowi. (akurat tobie)

jakos dziwnie nie pokazales tej perelki za 20K :?: ze zdjeciem Vinu aby sprawdzic jak ona jest nieskazitelna.

Moja La Bunia

DO E9x :

Wielu ludzi nie potrafi kupic/ogarnac logistycznie tanszego auta za granica i jest zmuszona przeplacic (czesto duzo) w kraju za podobny egzemplarz.

Zazwyczaj auta dostepne w PL sa w slabszym stanie technicznym niz auta swiezo kupione w innych krajach EU.

Nie jest to regula ale trzeba o tym pamietac.

Na tarczy sprzegla,lozysku,dwumasie sa daty produkcji z ktorych mozna przyblizyc ostatnia date jego wymiany co do 6-15 miesiecy.

Oryginal wytrzymuje ok 250km a afermarket jakies 50-150km przebiegu bo nie jest zachowana zazwyczaj poprawna procedura jego montazu.

Wzor zuzycia kola jest wypadkowa innych awarii w ukladzie przeniesienia napedu np.tj. zly smar i zalezy od konkretnego egzemplarza.

MADE IN PRL

dalej nie masz pojecia o czym mowisz i jak zawsze sie wywalisz w konkretach. Co wedlug ciebie oznaczaja te cyfry ? dokladnie.

Oznaczaja date produkcji ktora tez jest na nalepce znajdujacej sie vis a vis numeru seryjnego czesci.

Wymyj dokladnie kolo z syfu to zobaczysz date produkcji.

Kazda duza i mala czesc samochodowa wyprodukowana w EU ma date produkcji.

Pozbawione daty produkcji sa tylko srubki,nakretki i nity.

MADE IN PRL

To wytluamcz mi w jaki sposob w twoim aucie nic nie puka nic nie stuka francuz plakal jak sprzaedawal z 2007 jest kolo z 2009 a twierdzisz ze kolo jest orginalne ?

No i dalej sie nie pochwaliles twoja perelka z numerem Vin, to bym nam wszystkim zamknelo jadaczke jak bysmy stwierdzili jaki piekny samochod kupiles za bezcen.

Moja La Bunia

DO E9x :