Skocz do zawartości

Brak ogrzewania / brak Webasto

TaZ18

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć ! 

W F11 LCI mam dołożone Webasto. 

Auto przechodziło kodowanie po dołożeniu foteli z pamięcią, no i albo to zbieg okoliczności albo coś się pomieszało po tym kodowaniu bo straciłem grzanie oraz Webasto. 

Przekodowywane moduły to IHKa/JFBB/FRM/SM

Dodalem do VO opcja 536 (aux heating) 

Fotele działają świetnie, natomiast w aucie zrobiło się zimno. 

Niezależnie od ustawień (28 stopni, auto, ręcznie, z klima bez klimy) z nawiewów leci zimne powietrze. 

Ista nie pokazuje żadnych błędów, parametry czujników temperatury są ok, nastawy silników sprawdzone, Webasto nie jest zablokowane. 

Po godzinnej jeździe autem (w kabinie zimno, silnik rozgrzany węże w okolicy tego zaworu trojdroznego oraz te wchodzące do kabiny, były co najwyżej letnie) 

Temperatura chłodniczego w normie (89stopni), oczywiście ilość też jest ok. 

Do głowy przychodzą mi 2 pomysły 

1) Termostat - ale czy wtedy Webasto też by niereagowalo ? 
2) Podczas przekodowywania IHKa za pierwszym razem zapomniałem specowi powiedzieć że auto ma Webasto więc usunęło się kodowanie, zostało ponownie dodane no ale w aucie nadal zimno. Może poza dodaniem VO potrzeba zakodować coś jeszcze ? (2 niezależnych ludzi od kodowania sprawdzało i mówią że wszystko jest tak jak powinno być) 

Jakies pomysły ? 

Masz komunikację z Webasto? W ISTA da się uruchomić dodatkową pompkę wody (koło webasto) oraz zmieniać stan zaworków, zobacz czy czuć ręką że zmienia się ich stan.

Jeżeli masz diesla to chyba do 03/2014 (LCI też się na to łapie) było inne webasto niż później, może masz to co było wcześniej/później montowane tylko uruchomione innym kodowaniem? Nie miałeś zmienianej daty produkcji auta w FA?

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination