Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, dawozbj napisał(a):

Klasyk 😅. A jeszcze później docieranie…

I jeszcze oklejanie całej fury matową folią 🫠

Opublikowano
9 minut temu, Kubikubi napisał(a):

Widziałem na żywo zamrożoną czarną M340i. Robi robotę :) 

• Lubię to 1
Opublikowano
6 minut temu, kamsku2930 napisał(a):

Widziałem na żywo zamrożoną czarną M340i. Robi robotę 🙂

Mam nadzieję ❤️

To moja pierwsza fura którą sobie kupuję, nie jest to najbardziej odpowiedzialna decyzja, ale ¯\_(ツ)_/¯ 

Podjar 1000%

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Kubikubi napisał(a):

Co prawda mowa o matowej folii, ale nie wszyscy wiedzą, że matowy lakier ma tą zasadniczą wadę, że nie sposób dobrać kolor po pewnym czasie użytkowania. A z pozoru mała naprawa lakiernicza przy niematowym lakierze dla matowego lakieru sprowadza się do malowania całego boku auta, żeby nie było widać różnicy.

Edytowane przez darosso
Opublikowano
Teraz, darosso napisał(a):

Matowy lakier ma tą zasadniczą wadę, że nie sposób dobrać kolor po pewnym czasie użytkowania. A z pozoru mała naprawa lakiernicza przy niematowym lakierze dla matowego lakieru sprowadza się do malowania całego boku auta, żeby nie było widać różnicy.

Ale tego sprzedawcy nam nie powiedzą.

Opublikowano
43 minuty temu, darosso napisał(a):

Ale tego sprzedawcy nam nie powiedzą.

Mi sprzedawca w Bawarii doradził, żebym nie kupował matowego lakieru, tylko metalik i potem okleił folią, więc czasami powiedzą 😄 

Opublikowano
57 minut temu, Kubikubi napisał(a):

Mi sprzedawca w Bawarii doradził, żebym nie kupował matowego lakieru, tylko metalik i potem okleił folią, więc czasami powiedzą 😄 

Tak właśnie zrobiłem i zdecydowanie polecam.

Opublikowano

Ja też chciałem furę okleić, ale powiedzieli mi co niektórzy o wadach takiego rozwiązania, więc odpuściłem. Niestety nie jest to rozwiązanie bez wad i z czasem robi się problem...

Opublikowano

Ile widzieliście samochodów po oklejeniu, które zostały rozklejone po roku/dwóch/trzech.... I w jakim stanie one były?

Ja widziałem auta po roku jak właściciel zmieniał oklejenie.... Skończyło się na lakierowaniu maski, bo z folią zszedł klar. I bonusowo błotnik tylny, który też stwierdził że bezbarwny już się należał...

Po tych doświadczeniach, zdecydowałem że tylko ceramika. Jak są odbicia kamieni na masce to trudno. Taki life. Jeżeli auto pójdzie do sprzedaży to nie będzie to duży problem. Jak będzie mnie drażniło, to naprawy, lub lakierowanie. Które i tak nie by było pewnie konieczne po zdjęciu folii.

A i bonus, na rantach folii w trudnych miejscach chętnie utrzymuje się woda, już, błoto, suł... co w połączeniu z czasem może dać nam rudą. W nowych autach to odległy problem, ale już po 5 latach może być ciekawie.

Co nie zmienia faktu że oklejenie szybko odmienia auto i jest ciekawym zabiegiem. Ale czy dla każdego i wszędzie? Kwestia dyskusyjna, jak większość innych.

Opublikowano

Kolega odklejał dobrą folię po 5 latach i było ok (auto bo niezłej obcierce). Polerka i gitara.

Na pewno ceramika w/g mnie daje lepszy połysk i szklistość.

Sam mam pierwszy raz folię więc może coś konkretnego po doświadczeniach powiem po 4-6 latach. Tyle na pewno będę miał auto,  może nawet więcej. Poprzednio miałem ceramikę z 8 lat i trochę przód,  maska, słupki i przód dachu były poobijane z małymi odpryskami. Ciekawy jestem jak będzie teraz...

Opublikowano (edytowane)

Dużo zależy od jakości folii oraz sposobu montażu. Przed decyzją dotyczącą oklejenia trochę poczytałem i odwiedziłem kilka miejsc. Ogólnie jakość samej folii jest kluczowa. Na rynku już dużo "chińczyków" kiepskiej jakości oraz Januszy biznesu którzy w magiczny sposób ze zwykłych myjni przekształcili się w studia detailingowe.

Przy kiepskiej folii albo nieumiejętnym jej demontażu może się zdarzyć pozostawienie kleju na lakierze albo jego uszkodzenie. Jak folia ma kiepski klej to fachowcy czasami wspomagają się różnymi specyfikami. Rozmawiałem z jednym studiem gdzie w przypadku matowej folii wywijają folie na krawędziach. W teorii fajnie, brak ryzyka podwinięcia folii na myjce. W praktyce, folia jest dosyć sztywna i żeby nie wstawała podlewana jest na krawędziach jakimś specyfikiem na bazie rozpuszczalnika - przy demontażu jest stosunkowo duża szansa oderwania folii razem z lakierem...

Ogólnie to nie jestem super fachowcem w tym temacie. Przekazuję to co wyczytałem w necie + usłyszałem od studia w którym finalnie okleiłem auto. 

Osobiście mam zamrożoną M340i w kolorze Skyscraper Grey. Folia STEK. Wg mnie robi mega robotę.

20241110_152426.jpg

Edytowane przez kamsku2930
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

to tylko jakiś ruski render i niemal na pewno się nie sprawdzi, ale w mojej ocenie wyszło im fajnie.

IMG_0145.jpeg

Ciekawy jest sam efekt zestawienia z G20, gdzie G20 od strzała cofa się do poprzedniej epoki. Przeskok nawet większy niż miedzy F30 a G20. 

Edytowane przez JacekLZ
Opublikowano

ale to jakas bieda g20. W tym nowym z tylu kolo za male, i po co gril w aucie gdzie nie trzeba chlodzic silnika? wyglada na pewno bardziej normalnie niz te wczesne rendery konceptow neue classe z BMW

Sorry za brak polskich znakow ale mi sie nie chce ALT naciskac

Opublikowano (edytowane)

ja tam widzę normalne G20 w m-pakiecie i na 19tce, z adaptacyjnym tempomatem, adaptacyjnym ledem, hamulcami niby-sportowymi, czyli na pewno nie bieda. Jedyne czego brakuje to czarny grill i przyciemniane szyby, czyli elementy dekoracyjne, które są za darmo i mają tyle samo zwolenników co przeciwników.

no chyba, że idziemy radykalnie i ustalamy konsensus, że wszystko co niżej niż M3 to bieda, bo dopiero M3 z napakowanym nadwoziem wygląda spoko w porównaniu do udającej sportowe auto G20.

i dlaczego twierdzisz, że nie będzie trzeba chłodzić silnika? 😄 rozumiem, że wróżysz, że zostanie już tylko elektryczna 3.

Edytowane przez JacekLZ
Opublikowano

Nie wiem skąd pomysł na brak silnika do chłodzenia, G50 czyli następca G20 będzie produkowane od 11/26 i oczywiście będzie dostępny z silnikami spalinowymi.

• Lubię to 1
Opublikowano

dokładnie. A jeżeli będzie wyglądała tak atrakcyjnie jak powyżej, to zainteresuję się cesją leasingu mojej G20 możliwie jak najwcześniej póki ceny G20 gwałtownie stopnieją. 

Opublikowano

Jeżeli pójdzie wyposażeniowi w ślady serii 5, to bę∂e długo reanimował swoją, albo zostanie pójść do mercedesa lub porsche...

Opublikowano

Kumpel dopiero co kupił C, znajomi z US Macana i Cayenne... jakość w dół wszędzie, jakoś w górę... Fakt, że Porsche (ale pewnie też inne firmy) są bardzo po stronie klienta i reagują szybko na zgłoszenia. Jak widać zupełnie inny rynek vs EU, firmy boją się go stracić. 

Po drugie u Porsche nie znajdziesz substytutu 3er no i dużo wyższe ceny zakupu i serwisu. Panamera może i fajna na duże rodzinne auto ale bydle wielkie i ciężkie czyli coś zupełnie przeciwnego niż 80% wybierających 3er.

Opublikowano

Niestety. Ale to zawsze kwestia kompromisu. I oczekiwań jakie stawiamy autu. Mercedesem dobrze mi się jeździło, nawet pomimo kowadła v8 z przodu....

A z innej b beczki, jakby ranger raptor miał szyberdach..... i lepsze finansowanie.... Polskie drogi i ich dziury, progi zwalniające, były by dla mnie atrakcją do przejazdu a nie problemem do ominięcia...😝

Opublikowano
2 godziny temu, GDX4 napisał(a):

Niestety. Ale to zawsze kwestia kompromisu. I oczekiwań jakie stawiamy autu. Mercedesem dobrze mi się jeździło, nawet pomimo kowadła v8 z przodu....

A z innej b beczki, jakby ranger raptor miał szyberdach..... i lepsze finansowanie.... Polskie drogi i ich dziury, progi zwalniające, były by dla mnie atrakcją do przejazdu a nie problemem do ominięcia...😝

Kumpel ma Raptora niecały rok, jest sztywne zawieszony ale dalej kanapa vs 340i 😀 Progi to nie problem ale zawieszenie nie jest kulturalne. Za to RAM z hydrauliką gładzi drogę jak RR. Byłem zdziwiony jak to możliwe. Do tego jak wykonany w środku, pickupy w US pod tym względem poszły w górę o dwie klasy. Fakt że to jakaś limitka oczywiście HEMI 😀 Mieszka w Texasie więc gallon za 3$ .... gdzie tu sprawiedliwość. Challengera Hellcata ostatni wypust też kupił ponad 2x taniej niż w EU...

Opublikowano
14 godzin temu, GDX4 napisał(a):

Równość.... Politycy.... Rozsądek....

Tego akurat w US nie ma, do tego masakryczna segregacja kasowa... Dla mnie ten kraj nie do życia. Zwiedzanie, jeden z lepszych kierunków... mają wszystko i zmiana co stan. Nigdy bym nie powiedział że chciałbym tam wracać co rok...