Skocz do zawartości

Panewki N43B20A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jestem w trakcie remontu silnika z tytułu. Powodem remontu były zapieczone panewki na wale. Kupiłem wał używany nominalny. Niestety ma inne oznaczenia od tego który siedział oryginalnie w silniku. Z tego co mi wiadomo to występowały różne rodzaje panewek. I tu pojawia się pytanie, jak dobrać panewki z aso żeby nie wwalić się w niepotrzebne koszty lub kupowanie dwa razy? Wiem że są tam oznaczenia kolorami opisane po koleji na wale. Czy ktoś może doradzić w jaki sposób podejść do tego tematu tak żeby nie generować już i tak dużych kosztów? 

Bardzo przepraszam z góry, że nie odpowiadam w temacie ...

... też kupiłem to auto z silnikiem N43B20a, 116i, 120 km, 2010 - prawdopodobnie silnik miał ten sam problem bo po otworzeniu okazało się, że jeden wał jest inny... Z książki serwisowej wnioskuję, że prawdopodobnie silnik miał problem przy 67 000 km, był wymieniany górny rozrząd. Aktualnie mam problem z pompą oleju... Raz czy dwa razy świeciła się kontrolka oleju gdzieś po 30km. Mój mechanik mówi, że trzeba wymienić pompę oleju. Czy kolega miał może problem z pompą w tym aucie bo jak patrzę na alle część ta kosztuje 4600 zł - jestem załamany...

• Zasłużeni forumowicze

To nie jakies zamienniki, to sa producenci panewek dla bmw. Sprawdz jakie logo masz odcisniete na ori panewkach, jest to KS badz G. Oczywiscie nie zabraniam wkladania ori (jakosc jest najlepsza), ale, my tu mowimy o n43... Oczywiscie ze skladalem te silniki na tych panewkach, wlasciwie tylko na tych, ori stosuje tylko do duzo mocniejszych silnikow bmw. 

Edytowane przez kkx5
Literowka