Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

na S23 udalo mi sie uruchomic klucz cyfrowy w taki sposob:

1-programem SamFW Tool (freeware pod Windows-y) zmienilem rejon na INS

2-zainstalowalem Samsung Pay  (w PL apk-a nie dziala stad potrzeba p.1, inaczej BMW nie chce stworzyc klucza na telefonie - mowi, wtedy ze telefon nie jest kompatybilny)

3-stworzylem klucz

4-programem SamFW Tool  zmienilem rejon na EUX (czyli jak bylo oryginalnie)

• Lubię to 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dzisiaj aktywowałem klucz na Galaxy S22Ultra.

Samsung Wallet pobrany oficjalnie ze sklepu Samsunga. 

Wygląda na to że Samsung udostępnił Wallet w Polsce.

Wszystko śmiga jak instrukcja podaje 🙂

• Lubię to 2
  • 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 4.10.2024 o 17:48, Chimal napisał(a):

To no i u mnie jest do zainstalowania.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 4.10.2024 o 17:48, Chimal napisał(a):

Jak udało Ci się to zrobić? 

Mam wszystko zgodne i mam monit, że nie obsługuje urządzenia. 

Opublikowano
W dniu 5.11.2024 o 18:23, tudm napisał(a):

Jak udało Ci się to zrobić? 

Mam wszystko zgodne i mam monit, że nie obsługuje urządzenia. 

Zainstalowałem Samsung Wallet z Galaxy Store. Wcześniej nie było takiej możliwości a bez tego nie da rady.

Po zainstalowaniu Wallet poszło już normalnie zgodnie z procedurą w My BMW

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 11.11.2024 o 14:27, Chimal napisał(a):

Zainstalowałem Samsung Wallet z Galaxy Store. Wcześniej nie było takiej możliwości a bez tego nie da rady.

Po zainstalowaniu Wallet poszło już normalnie zgodnie z procedurą w My BMW

No to u mnie nie działa. Samsung wallet zainstalowany podczas robienia procedury komunikat, że niezgody sprzęt.

Co robię źle?

Samsung wallet trzeba aktywować? Musi być domyślną apką do płacenia?

Opublikowano
8 godzin temu, tudm napisał(a):

No to u mnie nie działa. Samsung wallet zainstalowany podczas robienia procedury komunikat, że niezgody sprzęt.

Co robię źle?

Samsung wallet trzeba aktywować? Musi być domyślną apką do płacenia?

Nie, płatności mam nadal w portfelu  google, jedynie wallet zintegrował się z Samsung Pass i w zasadzie go zastąpił.

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Chimal napisał(a):

Nie, płatności mam nadal w portfelu  google, jedynie wallet zintegrował się z Samsung Pass i w zasadzie go zastąpił.

a widzisz u mnie dalej samsung pass jest i nawet manualnie nie mogę go odinstalować. 

Edytowane przez tudm
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Część, zmieniam telefon z iPhone’a na Androida .

czy używa ktoś s24 ultra przy digital key plus i działa?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 3.12.2024 o 18:28, gruby30 napisał(a):

Część, zmieniam telefon z iPhone’a na Androida .

czy używa ktoś s24 ultra przy digital key plus i działa?

Ja mam S24 zwykłego i nie działa. Jak coś wymyślisz daj znać proszę. 

Opublikowano (edytowane)

Ja na S24 obszedłem to w inny sposób. Ściągnąłem samsung wallet z aptoide - inny serwis z aplikacjami. Ale nie instalowałem aptoide tylko ściągnąłem samsung wallet w formacie apk. Przy instalacji wskazałem Wielką Brytanię. I wszystko chodzi i to nawet po polsku. Galaxy Store widzi nawet, że mam zainstalowaną tę aplikację.

Dodam tylko, że tej aplikacji używam tylko do klucza BMW, nie powierzyłem jej kart płatniczych. I co więcej, jest możliwość udostępnienia klucza z tak działającego samsung wallet do iphona - udało mi się udostępnić klucz.

Edytowane przez pulower
  • Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 9.12.2024 o 20:56, pulower napisał(a):

Ja na S24 obszedłem to w inny sposób. Ściągnąłem samsung wallet z aptoide - inny serwis z aplikacjami. Ale nie instalowałem aptoide tylko ściągnąłem samsung wallet w formacie apk. Przy instalacji wskazałem Wielką Brytanię. I wszystko chodzi i to nawet po polsku. Galaxy Store widzi nawet, że mam zainstalowaną tę aplikację.

Dodam tylko, że tej aplikacji używam tylko do klucza BMW, nie powierzyłem jej kart płatniczych. I co więcej, jest możliwość udostępnienia klucza z tak działającego samsung wallet do iphona - udało mi się udostępnić klucz.

To chyba zadziała!

Okazało się, że wcześniej miałem apke co myślałem jest Samsung a to jakieś coś innego było.

Zainstalowałem powyższym sposobem i udało się odpalić apk.

Teraz dodam klucze wieczorem.

Keep finger crossed.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, tudm napisał(a):

To chyba zadziała!

Okazało się, że wcześniej miałem apke co myślałem jest Samsung a to jakieś coś innego było.

Zainstalowałem powyższym sposobem i udało się odpalić apk.

Teraz dodam klucze wieczorem.

Keep finger crossed.

Jedna uwaga, jak zainstalujesz to nie integruj samsung pass z samsung wallet. Jest dużo komentarzy, że to nie działa poprawnie. 

Edytowane przez pulower
  • Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki @pulower

Działa elegancko bez zająknięcia!

Jednak funkcjonalność mniejsza niż kluczyk, to awaryjnie w tel się przyda ale na co dzień klucz w plecaku robi robotę.

Nie rozumiem, czemu Samsung robi takie bariery i trzeba robić manewry.

Pamiętam miął być protest vs iphone żeby dali pełną funkcjonalność w Polsce albo obniżyli cenę tel.

Opublikowano
52 minuty temu, tudm napisał(a):

Dzięki @pulower

Działa elegancko bez zająknięcia!

Jednak funkcjonalność mniejsza niż kluczyk, to awaryjnie w tel się przyda ale na co dzień klucz w plecaku robi robotę.

Nie rozumiem, czemu Samsung robi takie bariery i trzeba robić manewry.

Pamiętam miął być protest vs iphone żeby dali pełną funkcjonalność w Polsce albo obniżyli cenę tel.

W jakim sensie "funkcjonalność mniejsza, niż kluczyk"? Co daje Ci kluczyk, czego nie masz w telefonie (poza bagnetem do otwierania awaryjnego/przełączania poduszki pasażera)?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kluczyk mam w plecaku i nie wyciągam go ani razu.

Tel (nie sprawdzałem ale po sparowaniu miałem info że tak jest i zakładam że jest) by otworzyć/zamknąć musze przyłożyć do klamki a by odpalić auto położyć na tacce.

Opublikowano
8 minut temu, tudm napisał(a):

Kluczyk mam w plecaku i nie wyciągam go ani razu.

Tel (nie sprawdzałem ale po sparowaniu miałem info że tak jest i zakładam że jest) by otworzyć/zamknąć musze przyłożyć do klamki a by odpalić auto położyć na tacce.

To zależy od modelu BMW. W starszych modelach faktycznie było tak, że trzeba było przyłożyć telefon do klamki drzwi kierowcy i położyć go na tacce ładowania, żeby uruchomić samochód. W moich G08 i F44 tak to działa. I tutaj zgadzam się, ze kluczyk daje większy komfort (np. jak się wsiada z małymi dziećmi albo zakupami w ręku).

W nowych modelach BMW stosuje już anteny UWB2 i nie ma potrzeby przykładać nigdzie telefonu - jest wykrywany dokładnie tak samo, jak kluczyk. AFAIK to w G60 już tak działa.

Może być też tak, że jest to ograniczenie telefonu - jeżeli nie ma anteny UWB2, to działa na dotyk.

Przyznam, że nie wiem, jak to jest w U11 - czy tam jest już UWB2, czy jeszcze UWB1.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o rozpoznawanie kluczyka w telefonie na odległość to jest to funkcjonalność Digital Key Plus. Na stronie BMW jest to opisane: 

https://www.bmw.pl/pl/topics/offers-and-services/bmw-connected-drive/bmw-digital-key.html

Digital Key Plus pojawia się dopiero od systemu Id8. W poniższym artykule jest wszystko wyjaśnione.

https://www.bmwoffremont.com/research/digital-key.htm

• Dziękuję 1
Opublikowano
50 minut temu, pulower napisał(a):

Jeżeli chodzi o rozpoznawanie kluczyka w telefonie na odległość to jest to funkcjonalność Digital Key Plus. Na stronie BMW jest to opisane: 

https://www.bmw.pl/pl/topics/offers-and-services/bmw-connected-drive/bmw-digital-key.html

Digital Key Plus pojawia się dopiero od systemu Id8. W poniższym artykule jest wszystko wyjaśnione.

https://www.bmwoffremont.com/research/digital-key.htm

O widzisz. Z tego artykułu wynika, że w U11 powinien już być Digital Key plus, czyli otwieranie/uruchamianie samochodu bez potrzeby zbliżania telefonu.

Opublikowano

Jest jeszcze jedna kwestia - aby Digital Key Plus działał telefon musi posiadać funkcjonalność UWB. Nie wszystkie telefony to mają. W przypadku samsungów UWB mają jedynie te z plusem oraz ultra. Na liście telefonów kompatybilnych z Digital Key Plus nie ma zwykłych "eSek".

https://www.press.bmwgroup.com/global/article/detail/T0413528EN/android-smartphones-become-fully-fledged-vehicle-keys:-bmw-digital-key-plus-now-also-available-on-compatible-android-devices?language=en

a tu info ze strony Samsunga:

https://r1.community.samsung.com/t5/samsung-wallet-pay/bmw-digital-key-plus-now-available-on-selected-samsung-galaxy/td-p/21849914

• Lubię to 1