Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czesc,

Jako że nie znalazłem podobnego tematu a mam problem z podjęciem decyzji liczę na waszą pomoc . Otóż końcem roku zamówiłem G05 30d ( z gwarancją ceny ).  Produkcja jest ustalona na kwiecień i ciągle zachodzę w głowę czy robić upgrade do 40d . Problem w tym że od nowego roku zmieniła się cena bazowa X5 , różnica między 30d a 40d to 30k ( + 8,5k zmiany ceny bazowej ) więc sumarycznie musiałbym dołożyć 38,5k - rabat . Czy waszym jest sens ?

EDIT : Dylemat wynika stąd że na codzień użytkuje F15 40d z której jestem mega zadowolony . Nowa 30d ma 40Nm więcej niż F15 40d i o ile 0-100 rozpędzają się bardzo podobnie , to od 100+ 30d łapie już zadyszkę.

Edytowane przez bright84
Opublikowano (edytowane)

Stałem przed takim samym wyborem. Niestety chyba nikt nie będzie w stanie podjąć decyzji za ciebie. Dla mnie 40d ciągnie zdecydowanie lepiej, jest bardziej dynamiczne i lepiej reaguje na pedał gazu. 30d jest w porządku, nie jest to demon prędkości, ale moment robi swoje, a z racji, że ja poruszam się głównie po mieście, to wziąłem 30d. Najlepiej jakbyś przejechał się obydwoma w krótkim odstępie czasu i na tej podstawie zdecydował. Ja zanim zamówiłem samochód, przejeździłem chyba wszystkie testówki w okolicy, żeby sprawdzić możliwie najwięcej kwestii, które rozważałem u siebie.

EDIT: a i co ciekawe, pewna firma na S pod warszawy robi prosty chip w 30d robiąc z niego 40d 😉

Edytowane przez buster12
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Nowe G05 30d za sprawą mniejszej mocy i większej masy własnej będzie wyraźnie wolniejsze (również w przedziale 0-100 km/h) od F15 40d. F15 40d jest zbliżone osiągami do G05 40d.

Czy warto dopłacić w takiej sytuacji? Jeśli osiągi mają znaczenie to zdecydowanie tak. Ogólnie nowe 30d i 40d mają takie same rozwiązania techniczne i wyposażenie.

Edytowane przez Borsuczek