Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w mojej f20 184km występuje zgrzyt przy dynamicznej i ostrzejszej zmianie z 1 na 2 bieg , gdy robię to spokojnie jadąc tego nie ma , diagnoza mechanika synchronizator , problem w tym  ze nie można tego kupić ,pytanie moje czy wymiana oleju w skrzyni plus ceramizer do skrzyni  cos pomoże , pytam bo może już ktoś przerabiał taki problem   .

Druga sprawa rozrusznik , problem występuje losowo na jakiś czas , wygląda to tak ze; wciskam start słychać ze cos go delikatnie szarpnął i nic cisza przez około 2 sek.i potem zaczyna kręci i odpala wrażenie jak by go cos przytrzymało , żadne kontrolki nie przygasają w tym momencie , jeden mechanik mówi ,ze to rozrusznik a drugi z kolei ,ze to nie rozrusznik tylko cos ze sterowaniem rozruchem .

Bimmer-tool brak błędów

akumulator mechanik sprawdzał stan idealny .

Pytam bo może już ktoś przerabiał podobne problemy , nie chciał bym się wbić na dodatkowe koszty.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odnosnie pierwszego, tak, to synchro, niestety mi sie nie udalo wymienic, tak to jest zalozone ze nie chce sie rozlozyc, dlatego ceny tych skrzyni sa tak wysokie. Mialem paru klientow i zdecydowali sie na swap na 8hp, zamiast skrzyni, dwumasy, sprzegla. 

Drugi problem, zanim zaczniesz sie kopac w sterowniki, kup uzywke rozrusznik, tanie sa i wymiana prosta. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pewnie ze sie da. Tu akurat klient nie chcial tunelu wymieniac po manualu wiec tak zostalo. 

20211207_160157.jpg

20211203_101009.jpg

20211203_171032.jpg

Opublikowano

Zastanawia mnie ta druga usterka z odpalaniem , mechanik twierdzi że to coś z rozrusznikiem bo aku niby ok, ale podłączyłem go dziś pod ista a tam dziwne błędy , po wykasowaniu zniknęły , gdzieś czytałem że jak Aku słaby to BMW jest na to bardzo uczulony i sypie błędami dziwnymi.

IMG_20240217_111048396_HDR.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie masz bledow od slabego aku a te ktore sa nie sa dziwne, dokladnie mowia co jest nie tak albo co bylo nie tak. 

Opublikowano

Z autem jest wszystko ok, wszystko działa bez żadnego problemu , więc z kąt się wzięły błędy kierownicy czy nawiewu klimatyzacji ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 12.02.2024 o 17:57, kkx5 napisał(a):

Pewnie ze sie da. Tu akurat klient nie chcial tunelu wymieniac po manualu wiec tak zostalo. 

20211207_160157.jpg

Ale chamska rzeźba, jeżu malusieńki. :))

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No decyzja tego klienta zeby to tak zistawic. Powinien sobie Opla kupic a nie BMW. Zenada po prostu 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To takie nasze, polskie, chamska rzezba, niech sobie opla kupi, zenada... to tak lepiej pasuje... nie odpowiem na problem autora ale doje...c, ze ktos chcial miec meszek zamiast plastiku, to tak, to jak najbardziej. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Mam prawo do swojej opinii. Kaloszy do garnituru tez sie nie zaklada. Trzeba miec chociaz odrobine smaku i jakichs zasad. Pewnie jak bys to zobaczyl w innym aucie,  a nie Twojego klienta, to Twoja reakcja by byla podobna.

Juz pomijajac kwestie zasad, smaku i estetyki, to zdrowia mu zycze przy sprzedazy tego auta.

Co do problemu, to juz koledzy odpisali. Te skrzynie i w E90 mialy ten problem i nic sie nie wymysli, trzeba wymienic. Nie wiem ile sumarycznie kosztuje przelozenie automatycznej, ale wg mnie warte rozwazenia. Ja to sie dziwie, ze w ogole ktos manualne jeszcze w ogole zamawia w nowym aucie.

Edytowane przez mmw
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jezdzi tak juz 3lata i nikt jeszcze nie powiedzial mu: chamska rzezba, zenada, jezu malusienki, kup se opla, wiec az tak zle nie jest. W realu wyglada to znacznie lepiej + lewarek jest nizej, co w serii f20 akurat jest na plus.