Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od dłuższego czasu walczę z problemem przydławiania. Objawy jakie zauważyłem są dwa. 

Pierwszy to taki, że na postoju przygazowując gwałtownie od 650-2000 silnik jakby się przydławiał, nie wchodzi płynnie na obroty. Zdarza się to tylko przy gwałtownym przygazowaniu. Na zimnym nie występuje, bo obroty nie spadają poniżej 1000 dopóki się nie rozgrzeje. Jeśli nie robię takiego przygazowywania silnik pracuje równiutko i normalnie. 

Drugi bardziej denerwujący objaw to przydławianie podczas jazdy. Zdarza się to w sytuacji, gdy np. dojeżdżam do skrzyżowania, zwalniam żeby skręcić, obroty spadają do min lub prawie do min i wychodząc z zakrętu chcę nagle przyśpieszyć, a tu nagle przydławienie, przyduszenie. Czasami wpada jakby w taką turbodziurę i żeby przyśpieszyć muszę odpuścić trochę gazu i jeszcze raz depnąć i wtedy idzie normalnie. W trasie w ogóle nie ma problemu. Spalanie w normie na kompie nie ma żadnych błędów. Ostatnio odłączyłem kostkę od czujnika mimośrodowego i objawy ustały winny czujnik czy coś z wałkiem valvetronic ?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witaj, czy Twój problem został jakoś rozwiązany? Mam podobne objawy.

np:
40 km/h, obroty 1200 i chce nagle przyspieszyć to przez 0.5 sekundy do 1 sekundy czuć jakby wypadanie zapłonów i potem idzie. Silnik n52b30a.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dopowiem co udało mi się zrobić, żeby mój problem znikł. Podobny @Mateo530 masz Ty więc może też pomoże.
W INPIe wczoraj zrobiłem adaptację VANOS i VVT - Valvetronic. Dziś rano po adaptacji jadąc do pracy miałem wrażenie, że to nie mój samochód. Zbiera się już od dołu i nie ma tego muła co miał, że szarpał i myślał czy przyspieszyć teraz czy za 2 sekundy.

Przypuszczam, że przyczyną tego było, że ktoś wcześniej ruszał albo zmieniał VVT lub VANOSa i nie zrobił adaptacji. Było wszystko źle poustawiane, komputer nie miał zapisanych skrajnych położeń i dostawał błędne dawki powietrza.