Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

chodzi mi o to że jeżeli po wyprogrmowaniu egr tak wzrósł ci dystans między wypalaniami to na 100% coś wcześniej bylo nie sprawne egr/chłodnica lub wtryski. Nie możliwe jest żeby w sprawnym  aucie z przebiegiem 130k filtr tak często się wypalal przed wyprogrmowaniem egr...

usunąłeś skutek nie przyczynę.

w spadek spalania nie wierzę... pisałem już chyba tutaj na forum że są badania potwierdzające że wzrost wypełnienie egr obniża spalanie... ale  generuję on wiecej kosztów w produkcji i serwisowaniu(podczas gwarancji) dlatego nie jest powszechnie stosowany.

Edytowane przez Jack-Strong
Jack_Strong-
  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
6 godzin temu, Jack-Strong napisał(a):

chodzi mi o to że jeżeli po wyprogrmowaniu egr tak wzrósł ci dystans między wypalaniami to na 100% coś wcześniej bylo nie sprawne egr/chłodnica lub wtryski. Nie możliwe jest żeby w sprawnym  aucie z przebiegiem 130k filtr tak często się wypalal przed wyprogrmowaniem egr...

usunąłeś skutek nie przyczynę.

w spadek spalania nie wierzę... pisałem już chyba tutaj na forum że są badania potwierdzające że wzrost wypełnienie egr obniża spalanie... ale  generuję on wiecej kosztów w produkcji i serwisowaniu(podczas gwarancji) dlatego nie jest powszechnie stosowany.

Moim zdaniem powodem był zapchany kolektor ssący a był i to dość dobrze. Egr wraz z chłodnicą miałem wymieniany w 2022 na akcji serwisowej. Ogólnie po tych wszystkich zabiegach auto fajnie się sprawuje. Jeśli wszystko jest ok tzn spalanie małe, auto nie dymi, równo chodzi to nie ma co popadać w paranoję że wtryski do wymiany.

Opublikowano

Też mam dolot wyczyszczony, egr wymieniany dwa razy na akcjach, obchuchane auto z każdej strony, dobrego mechesa, 140k kkm, wydech czyściutki od zawsze że można z niego jeść, i wypala mi się DPF co 350km jak nie wyjadę z miasta. Myślę że najnormalniej trzeba go wyprać przy okazji rewizji małego turbo, bo to auto ma juz ponad 8 lat i niski przebieg nie świadczy o tym że silnik nie pracował. Pozatym to nie jest najgorszy wynik, mam jeszcze dwa prawie że nowe Fordy Customy i też wypala co chwile a prawie że tylko po trasach latają. 

Opublikowano

Jazda typowo miejska, dużo korków i wypala co 250 km. 
trasa co 600-900 w zależności od jazdy

Opublikowano
Cytat
Godzinę temu, bbmw napisał(a):

Jazda typowo miejska, dużo korków i wypala co 250 km. 
trasa co 600-900 w zależności od jazdy

Zdarza się i co 200-250 tak jak mówisz, bo w korku silnik też pracuje, jak autem się stoi w miesicie 70% czasu w korku na niskich temperaturach wydechu to się to po prostu tam syf zbiera "szybciej". może sprawdzę kiedyś co ile motorogodzin wypala, bo jeśli mam średnia prędkość 30km/h a drugi ma 100km/h to na logikę przy wolnej jeździe i korkach DPF się zapełni 3x " szybciej " w cudzysłowie,  bo czas pracującego silnika będzie podobny. Ale tylko głośno myślę, bo nie jestem mechanikiem.

Opublikowano
W dniu 14.09.2024 o 01:16, Djew napisał(a):

Moim zdaniem powodem był zapchany kolektor ssący a był i to dość dobrze. Egr wraz z chłodnicą miałem wymieniany w 2022 na akcji serwisowej. Ogólnie po tych wszystkich zabiegach auto fajnie się sprawuje. Jeśli wszystko jest ok tzn spalanie małe, auto nie dymi, równo chodzi to nie ma co popadać w paranoję że wtryski do wymiany.

Ile płaciłeś za czyszczenie DPF?

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Djew napisał(a):

400 zł czyszczenie DPF i 400 zł wykodowanie EGR.

yyy..  za 400zl demontaż DPF, pranie chemiczne pod ciśnieniem i ponowny montaż?? 

Wykodowanie EGR tylko elektronicznie? czy również zaślepienie układu? 

Edytowane przez Użytkownik525xd