Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, jak mogę sprawdzić pojemność baterii w BMW 530e iPerformance? W pewnym momencie BMW zaczęło montować ogniwa o pojemności 12kWh zamiast 9,2kWh. Ciężko znaleźć informację kiedy dokładnie wprowadzili tę zmianę. Jedni mówią, że w okolicach połowy 2019r. a inni, że dopiero w poliftach. Chciałbym ustalić, co mam na pokładzie. Będę wdzięczny za pomoc.

Edytowane przez hubertus
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, hubertus napisał(a):

Cześć, jak mogę sprawdzić pojemność baterii w BMW 530e iPerformance? W pewnym momencie BMW zaczęło montować ogniwa o pojemności 12kWh zamiast 9,2kWh. Ciężko znaleźć informację kiedy dokładnie wprowadzili tę zmianę. Jedni mówią, że w okolicach połowy 2019r. a inni, że dopiero w poliftach. Chciałbym ustalić, co mam na pokładzie. Będę wdzięczny za pomoc.

Lipiec 2019, razem z wejsciem MGU

BMW jakoś od 2005 roku (może i wcześniej) wprawdza zmiany w lipcu.

lipiec 2007 - lift e60

lipiec 2012 - lift f01 - wprowadzenie ledów, banga, nbt

lipiec 2013 - lift f10

itd.

Mam 2020 ze stycznia, przedlift i ma już 12kWH

image.png.171f9c0a98582b1fcc8902e78442ba02.png

image.png.580d8ce51f006d39a681b2a7c8c33eae.png

Edytowane przez luk_byd
Opublikowano

Dzięki, moja jest z 29.08.2019r. więc wychodzi na to, że powinna już mieć tę bardziej pojemną baterię. Kupiłem ją niedawno przy zerowych temperaturach i póki co po zasięgu bardzo ciężko coś stwierdzić..

Gdzieś przeczytałem, że ta większa bateria pozwala na jazdę do 140km/h i w mojej da się tak zrobić. Aczkolwiek jakoś nie chce mi się wierzyć, że to kwestia pojemności ogniw.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, hubertus napisał(a):

Gdzieś przeczytałem, że ta większa bateria pozwala na jazdę do 140km/h i w mojej da się tak zrobić. Aczkolwiek jakoś nie chce mi się wierzyć, że to kwestia pojemności ogniw.

Tak jest, ale ta z mniejszą bateria czyli do lipca 2019 wydaje mi się że również poleci 140km/h bo to zasługa że napęd elektryczny przechodzi przez skrzynie biegów.

In minus to że takie rozwiązanie ma koło dwumasowe

In plus że ma mocniejsza skrzynie 8HP (taka jak 530/540d) a nie taka jak 530i.

Opublikowano

Mogę podpytać jaki masz obecnie zasięg na prądzie? Mam sedana RWD. Dzisiaj przy -13*C, bez garażowania pokazał 17km. Przy temp w okolicach 0*C było to 27km. Zastanawiam się jak zasięg wygląda w lecie przy 20*C bo jeszcze nie miałem okazji testować.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
9 godzin temu, hubertus napisał(a):

Mogę podpytać jaki masz obecnie zasięg na prądzie? Mam sedana RWD. Dzisiaj przy -13*C, bez garażowania pokazał 17km. Przy temp w okolicach 0*C było to 27km. Zastanawiam się jak zasięg wygląda w lecie przy 20*C bo jeszcze nie miałem okazji testować.

U mnie w lato pokazuje ~38-43km - z włączoną klimatyzacją - stoi pod chmurką.

Teraz nie jest to miarodajne, bo stoi w ciepłym garażu i też 40.

• Dziękuję 1