Skocz do zawartości

optymalny tunning e39 touring

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam dosyc nietypowe pytanie, otoz czy jest mozliwe zamontowanie silnika z m5 o mocy 400km do mojego 525tdsa.

W sumie wiem ze to jest mozliwe interesuje mnie jak to realnie sie ksztaltuje tzn. musze nabyc silnik kompletny ze skrzynia biegow, komputerem i calym osprzetem (nie wiem co jeszcze bym musial nabyc jesli chodzi o silnik), wymiana ukaldu hamulcowego, tylnego dyferencjalu i pewnie bedzie jeszcze wiecej rzeczy do wymiany.

Za ok 2 lata myle, ze bede dysponowal odpowiednimi srodkami finansowymi (nie bede oczywiscie kupowal nowych czesci oprocz ukladu hamulcowego) i zrobie to w profesjonalnej firmie tuningowej.

Jezeli mozecie mi doradzic gdzie najlepiej to zrobic i do kogo konkretnie te pytania skierowac to byl bym wdzieczny.

I nie jest to zart mysle o tym powaznie, bo nie bedzie nic lepszego jak objade zamoznego faceta, ktory wydal 70tys euro za swoje bmw moja 10 letnia bryka i na dodatek kombi. Chociaz tak naprawde to nie jest istotne, itstone bedzie zadowolenie z tego jak ta zmiana sie uda.

Opublikowano

a jaki sens ma ta kompletnie nie opłacalna i bardzo trudna operacja :?:

zanim podejmiesz decyzje poczytaj trochę, na forum było komentowanych sporo podobnych pomysłów :search:

Opublikowano
a jaki sens ma ta kompletnie nie opłacalna i bardzo trudna operacja :?:

:search:

A no taki tak jak jakikolwiek inny tunning, tylko ten do konca nie bedzie emdoslownym tunningiem tylko przeszczep silnika i innych podzespolow z m5 do e39 touring.

Poczytalem na forum o tunningu ale tak naprawde nie znalazlem niczego zblizonego do tego tematu.

Wiem ze to niebedzie tanie, dlatego pytam gdzie moglbym uzyskac informacje co i jak itp.

Jak juz przeszczepiac to chyba cos porzadnego, kiedys w moim tdsie chcialem wymienic silnik na 3 litrowego disla. Oczywiscie zaraz mozna powidziec lepiej sprzedac i kupic nowy ale tak nie jest do konca, ja juz za duzo wlozylem w moj stary i tak naprawde nie chce go sprzedawac wiem co mam a poza tym nie mam czasu na zmienienie auta.

Co do m5, to mieszkam w Irlandi i jest tam sporo tych aut do tego stopnia, ze mozna je spotkac na zlomie ( :jawdrop: ). Silnik m5 i inne czesci mozna kupic za smieszne pieniadze kwestia tylko w jakim stanie one sa.

Oczywiscie nie chce wydac 20 tys euro ale jezeli zmieszcze sie w 10 to wydaje mi sie, ze jest to oplacalne i bardzo interesujace.

Pozdrawiam

Opublikowano
jak wiesz zapewne albo i nie sam silnik to nie wszystko. M5 poza silnikiem to inna konstrukcja calego samochodu. zawieszenie , kable , podwozie , uklad wydechowy i napedowy , hamulce i czort wie co jeszcze :twisted: .. nie wiem czy nie lepiej sprzedac i kupic w niemczech prawdziwej M5 niz bawic sie w swapa :nienie:
Opublikowano
.. nie wiem czy nie lepiej sprzedac i kupic w niemczech prawdziwej M5 niz bawic sie w swapa :nienie:

Nooo raczej z "prawdziwą" M5 touring będzie ciężko :twisted:

Pozatym jeśli masz środki finansowe na pozmienianie "prawie" całego auta oraz cierpliwość , to ....... jestem pod wrażeniem odwagi :clap:

Pozdrawiam

Piotrek

Opublikowano (edytowane)
Za dwa lata chcesz to zrobic ??? Jak mozna planowac co bedzie za dwa lata z samochodem a co do zmiany tego silnika to odpusc sobie za duzo roboty i za duzo bedziesz mial problemow po tej przerobce ty masz tdsa to bedziesz musial chyba nawet bak wymieniac (nie wiem ale pompkie i przewody paliwowe filtry napewno) zegary skrzynie dyfer wal hamulce zawieszenie chlodnice itp itd. Wez sie zastanow skad ty to wszystko wezmiesz i kto Ci to posklada wszystko. Sprzedaj auto i kup M5 i naklej z tylu na klapie TDS Edytowane przez abc e36
Opublikowano

Hmm, pomysł ciekawy ale moim zdaniem kompletnie bez sensu.

Lepiej byś zrobił sprzedając tdsa (masz na to dużo czasu) i dołożył kasę przeznaczoną na przeróbkę i poszukał jakiejś alpiny bądż hartge w touringu.

Jakieś 7 miesięcy temu było takie autko na allegro :!:

BMW 540 Touring po wizycie w Hartge ,rozwiercone i wzmocnione do 380KM :jawdrop: , skrzynia 6 biegów manual, hamulce i zawiecha odpowiednio wzmocnione.Naprawdę piekna sztuka :cool2:

Cena tego autka wcale nie była zabójcza, mogłem ją kupić zamiast mojej 530d '02r ,niestety pokazała się na allegro 3 tygodnie póżniej :cry2:

Najważniejsze, że w takim aucie wszystko jest dokladnie przemyślane i dobrane do osiągów oraz bezproblemowej eksploatacji.

Opublikowano

nie no już chyba lepiej kupić samolot :D.

A Tak poza tym to nie musisz sprzedawać TDS'a ale za to do tych 10 tys euro co masz wydać na przeszczep dołóż z 5 i kup sobie M5.

Bedziesz miał wtedy i TDS'a na codzień i M5 do szaleństw.

Opublikowano

Pewnie macie racje.

Sprzedaz mojej bmki nie wchodzi w gre drugi samochod z duza pojemnoscia w Irlandi to wydatek duzy.

Jesli sie zdecyduje na takie eksremum to bedzie to przemyslana decyzja, po konsultacjach z firma tuningowa i wiem, ze to nie jest proste a najbardziej po takim przeszczepie obawial bym sie ciaglych usterek a na to nie moge sobie pozwolic. Po prostu zainspirowalo mnie bmw e36 touring, ktorego wlasciciel zamontowal silnik od m3. A druga sprawa jest ze moj silnik od tdsa jednak mnie nie zadowala (problem z pompa wtryskowa, ktora nowa kosztuje 12tys pln) i jak sie widzi na szrocie m5 to sie rodza takie "chore" mysli.

Tak czy inaczej dzieki Wam za poswiecenie uwagi.