Skocz do zawartości

TYLNA KLAPA BAGAŻNIKA - DOLNA CZĘŚĆ

Grot110

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś może orientuje się czy i gdzie, można doposażyć auto, aby dolna część tylnej klapy bagażnika otwierała się automatycznie (elektrycznie), tak jak górna ?

Zamawiałem auto w pandemii i nie można było zamówić opcji z dostępem komfortowym, a podobno tylko w tej opcji jest taka możliwość. 

W salonie  dowiedziałem się, że był taki kit, który na to pozwalał, ale już został wycofany.

Może któryś z forumowiczów przerabiał ten temat, więc stąd moje pytanie.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze

To była opcja otwierania manualna klapy dolnej w X5? 🙀 Nie chodzi Ci przypadkiem o ustawienie w menu gdzie definiuje się czy otwieranie tylko górnej czy obu naraz?

Edytowane przez BMFun

W dniu 2.01.2024 o 16:19, Grot110 napisał(a):

Witam,

Czy ktoś może orientuje się czy i gdzie, można doposażyć auto, aby dolna część tylnej klapy bagażnika otwierała się automatycznie (elektrycznie), tak jak górna ?

Zamawiałem auto w pandemii i nie można było zamówić opcji z dostępem komfortowym, a podobno tylko w tej opcji jest taka możliwość. 

W salonie  dowiedziałem się, że był taki kit, który na to pozwalał, ale już został wycofany.

Może któryś z forumowiczów przerabiał ten temat, więc stąd moje pytanie.

Pozdrawiam

Wow nawet nie wiedzialem ze byla opcja bez elektrycznego otwierania 😮

14 godzin temu, BMFun napisał(a):

To była opcja otwierania manualna klapy dolnej w X5? 🙀 Nie chodzi Ci przypadkiem o ustawienie w menu gdzie definiuje się czy otwieranie tylko górnej czy obu naraz?

No właśnie u mnie w menu jest tylko opcja elektrycznego otwierania górnej części klapy, oraz wysokości jej otwierania.

Nie ma żadnej opcji dotyczącej dolnej części klapy.

Dolna część otwiera się przyciskiem na górze tej klapy, ale tylko elektrycznie zwalnia zaczep i potem muszę ją otworzyć ręcznie. A chodzi mi o to aby ta dolna część, także otwierała się i zamykała automatycznie, tak jak górna.  

Tak, elektrycznie otwierana dolna część klapy jest częścią dostępu komfortowego. Jest sporo różnych wątków na bimmerpost, gdzie ludzie pytają o możliwość dołożenia. Musisz poszukać i poczytać, na szybko nie znalazłem takiego, gdzie ktoś by potwierdził, że zrobił i opisał, co potrzeba. Ale są domysły i opisy, jakie tam części wchodzą w skład i czego prawdopodobnie brakuje, np:

https://g05.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1816318

https://g05.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1929834

https://g05.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1910286

Szukaj ogólnie wątku "retrofit lower tailgate".

ps. Niektórzy chcieliby odwrotnie, nie mieć automatycznej, bo narzekają, że przypadkiem coś robiąc naciskają przycisk i się zamyka. I może to doprowadzić do zniszczeń, jeśli coś tam leży nie tak. Faktycznie powiedziałbym, że przycisk mógłby być ciutkę inaczej umiejscowiony, bo nawet opierając się przy ładowaniu, można go nacisnąć. Także może spójrz z tej strony :).

• Lubię to 1

13 godzin temu, kenhor napisał(a):

ps. Niektórzy chcieliby odwrotnie, nie mieć automatycznej, bo narzekają, że przypadkiem coś robiąc naciskają przycisk i się zamyka. I może to doprowadzić do zniszczeń, jeśli coś tam leży nie tak. Faktycznie powiedziałbym, że przycisk mógłby być ciutkę inaczej umiejscowiony, bo nawet opierając się przy ładowaniu, można go nacisnąć. Także może spójrz z tej strony :).

Oj tak, przycisk jest totalnie bezmyślnie umieszczony i też kilka razy nogą go nacisnąłem podczas załadunku/rozładunku czegoś głębiej umieszczonego. Dla mnie idealnym miejscem dla niego byłoby obok sterowania hakiem.

• Lubię to 1

Mam to samo - co chwila przypadkowo naciska się kiedy opieram się o otwartą dolną klapę, żeby sięgnąć coś leżącego głębiej - strasznie wkurzające. Wystarczyłoby go dać całkiem z boku albo jak napisał kolega powyżej.

Z drugiej strony, jak otwieram klapę i wskakuje tam pies, to kiedy nie otwierałaby się dolna część to byłaby już cała zdrapana przez jego łapy.

Nie da się dogodzić wszystkim.