Skocz do zawartości

Personal eSIM - czy brać to?

chef88

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Możecie podpowiedzieć czym jest w konfiguratorze Personal eSIM?

Opis ze strony producenta: "stanowi techniczną podstawę dla kompatybilności pojazdu z 5G. W ten sposób przygotowujesz swoje BMW do przyszłych zastosowań."

Zastanawiam się czy dodawać to do konfiguratora...

• Zasłużeni forumowicze

To jest obsługa eSIM czyli można prowadzić rozmowy telefoniczne i przesyłać dane także wtedy, gdy smartfon nie znajduje się w samochodzie lub jest wyłączony. Jest obsługa 5G ze specjalną anteną pod te częstotliwości. Można będzie korzystać z funkcji rozwijanych w przyszłości jak np. komunikacja między pojazdami. Bez tej opcji będziesz miał tylko 4G, które jest już mocno przeciążone.

• Zasłużeni forumowicze

To jest przydatne jeśli dużo czasu spędza się w samochodzie, zmienia auta albo pasażerowie lubią korzystać z Internetu, streamować etc. Wtedy 5G i antena zewnętrzna pozwolą stworzyć solidny hotspot WiFi. W przeciwnym wypadku można się bez tego obejść.

• 1 miesiąc temu...

Niestety w polsce nie można dodać esim. Musisz kupić dodatkowy "brelok" https://www.bmw.pl/pl/topics/offers-and-services/konfigurator-akcesoriow.czytnik-kart-sim-bmw-do-personal-esim.html z miejscem na kartę sim i do tego znaleźć operatora, który wyda drugą kartę SIM z tym samym numerem telefonu (chyba orange coś takiego obsługuje w ramach esim - ale nie wiem czy dwie karty SIM na ten sam numer wydadzą).

Ja wziąłem personal esim i się rozczarowałem jak się okazało, że w polsce nie można dodać esim 😞

w brelok się jeszcze nie zaopatrzyłem więc nie wiem czy i jak to będzie działać.

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...

Miałem ten sam problem z esim, natomiast dzisiaj widze, że już jest w aplikacji BMW opcja sparowania esim z samochodem, jest też jakiś provider, który to ogarnia na terenie europy, koszty w zależności czy msc, czy 12msc, czy 36msc od 50zł do ponad 2000zł. Tylko nie wiem czy to dzialą, niby sparowalem samochód z esim o dziwo korzysta z tej samej co telefon, czyli tak jakby jeśli telefon jest poza autem, to auto nadaje jako telefon? ew. bardziej jak się rozładuje, bo tak to wątpie żeby działąly 2 urządzenia jednocześnie włączone na tej samej esim, chyba... póki co badam temat, ale wydaje mi się, że teraz jest to już możliwe, lub jest bliżej niż dalej. Docelowo fajnie jakby bez telefonu czy zegarka na pokładzie mozna było zadzwonić z samochodu, może carplay nie jest ptorzebny, ale żeby spotify też działało etc

• 4 tygodnie później...
W dniu 3.07.2024 o 15:54, Kowalus23 napisał(a):

wątpie żeby działąly 2 urządzenia jednocześnie włączone na tej samej esim, chyba... póki co badam temat, ale wydaje mi się, że teraz jest to już możliwe, lub jest bliżej niż dalej. Docelowo fajnie jakby bez telefonu czy zegarka na pokładzie mozna było zadzwonić z samochodu, może carplay nie jest ptorzebny, ale żeby spotify też działało etc

Masz klona na numerze czy kupiłeś dodatkowy numer ? Chodzi ci to na idrive 9 ? Czy na szybko bez eSIM-a coś zagra z tego radya, jeżeli podam internat z jakiegoś ruta ? 🙂

Edytowane przez Franek Dolas

• 2 tygodnie później...
W dniu 6.03.2024 o 19:34, krzycholas napisał(a):

Mała aktualizacja:

zaopatrzyłem się w "brelok" z kartą sim i niestety okazało się, że się nie da podłączyć breloka do auta - brak opcji w menu....

Zgłosiłem reklamację i czekam...

Cześć, ogarnąłeś tego eSIM-a ? Działa brelok ?

• 2 tygodnie później...
W dniu 8.08.2024 o 20:44, Franek Dolas napisał(a):

Cześć, ogarnąłeś tego eSIM-a ? Działa brelok ?

Nie działa. Wyszła aktualizacja aplikacji i już jest możliwość podpięcia e-sim ale jak to próbuję robić to samochód w aplikacji jest wyszarzony. Poczytałem trochę i się okazało, że X1 z iDrive 8 i 8.5 już mogą korzystać, a z iDrive 9 będzie to możliwe od listopada (po aktualizacji softu w aucie). Dodatkowo w polsce jedyny e-sim jaki można podpiąć to z ubigi.com 😞

Czyli jedyne co personal e-sim będzie dawał to lokalne wifi z modułu GSM samochodu (trochę lepszy zasięg).

• 2 tygodnie później...
W dniu 19.08.2024 o 13:55, krzycholas napisał(a):

Dodatkowo w polsce jedyny e-sim jaki można podpiąć to z ubigi.com 😞

Czyli jedyne co personal e-sim będzie dawał to lokalne wifi z modułu GSM samochodu (trochę lepszy zasięg).

Rozumiem. Ja mam do  listopada digital premium i spotify działa na sieci BMW.

Nie znam ceny przedłużenia, bo 30 dni przed końcem usługi pojawi się na koncie.

Jeżeli będzie atrakcyjna to będę chciał przedłużyć, a jeżeli nie to może to UBIGI które też już mogę uruchomić, ale tak jak wyżej piszę, nie mam potrzeby. Zewnętrzny router z wifi samochód odrzuci ze względów bezpieczeństwa, tak mi powiedziano w ASO.