Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Mechanik stwierdził, że kontrolka check engine, która mi się zapala to wina lambda koło silnika, ale zobaczył że są dwie sondy i nie wie która, więc lepiej wymienić dwie. Jak zapytałem jak to sprawdził, to powiedział że komputer mu pokazał. Czy możecie mi pomóc jak znaleźć dwie sondy do kupienia? Jak one się nazywają? 

Mam także zdjęcia błędów.

IMG-20231106-WA0001.jpg

IMG-20231106-WA0005.jpg

IMG-20231106-WA0004.jpg

IMG-20231106-WA0003.jpg

IMG-20231106-WA0002.jpg

Opublikowano

Natomiast on nie wie które sondy i mówi żeby wymienic dwie, ale na nie mieszkam w Polsce i sondy tutaj to jak do nowego BMW i ja chcę zamówić je w Polsce bo będę na swieta. Możesz mi podpowiedzieć które to są?

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Późno, może pomogę.

tu sprawdź na podstawie VIN numery sond OEM które są w twoim silniku:

https://www.realoem.com/bmw/enUS/select
potem znajdź zamienniki ( sugeruje Bosch) - pewnie kosztują podobnie w całej Europie. Masz błąd czujnika temperatury/jakości i poziomu oleju - też się tym zajmij. Masz błąd katalizatora CO2 , możesz rzeczywiście mieć problem z sondami lambda. Ale nie musisz. Zainstaluj sobie INPA i sprawdź czy silnik pracuje w trybie uwarstwionym. Jeśli nie - sprawdź czujnik Nox.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ty tak na prawde... Nox w n46...