Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich kupiłem sobie "jedyneczke" na dojazd do pracy i nurtuje mnie jedna rzecz. Mianowicie wymieniłem czujnik nox (pokwzywał bład) i teraz pokazuje błąd przepływu powietrza "P00BD" w tym rzecz, że przepływomierz wymieniony błąd skasowany auto jeździ jakby "lepiej" ale po następnym odpaleniu ten sam błąd i wariują obroty, trzepie sie Buda jak ręce po chlaniu. Gdzie szukać przyczyny ? Znalazłem jakieś posty dotyczące właśnie tego błędu ale gość wymienił połowe silnika a mnie interesuje bez żadnej większej ingerencji😅. No wiadomo w ostateczności jak trzeba będzie to trzeba bedzie. Może ktoś ma jakieś pojęcie, jakiś punkt zaczepienia jak to ogarnąć ? 

Z góry dzięki 🫡

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No raczej nie, bo jakbys wiedzial to bys jedyneczki z n43 nie kupil. Na forum, kreci sie kolega Lukaszewski, odszukaj go, to jedyna twoja nadzieja abys jej zaraz nie musial sprzedawac. Silnik jest bardzo ciezki a po tym co wymieniles, domyslam sie ze nie masz wiedzy na jego temat wiec tlumaczenie tutaj nie ma sensu. To nie uszczypliwosc, to dobra rada. 

• Lubię to 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich na forum. Dołączyłem do Was bo widzę ciekawe wątki dotyczące mojego N43. To bardzo fajny motor ale wymagający bo ma skomplikowane algorytmy sterowania i kilka chorób dorosłego wieku. Żeby go „ zrozumieć” potrzebujesz INPA ( narzędzie), źródła wiedzy ( bimmerprofs.com) i cierpliwości. Moje N90  z tym silnikiem to też samochód żony, a moje …. hobby. Po wpisach widzę że kolega Łukaszewski wie co mówi, natomiast na dłuższą metę warto być choć trochę świadomym tego co się w tym motorze dzieje. Trzymam kciuki. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Możesz sobie sprawdzić też moje posty, ja również posiadam ten motor i trochę się pobawiłem w jego diagnostykę, dzięki czemu silnik działa jak należy. To jest do ogarnięcia, musisz po prostu zacząć od zainstalowania takiego narzędzia jak NOXem (koszt: 1700 zł), następnie zrobić nowe adaptacje (szczegóły na bimmerprofs.com).

icon3.png G30 530i xDrive