Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry Panowie, 

Przychodzę z problemem i prośbą o radę. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że wzrosło mi spalanie w mieście o ok 1.5L/2L. Kiedy temperatury mocno spadły poniżej 0, można było też spotkać przez pierwszy kilometr spadek mocy oraz "buczenie/ wycie" z komory silnika, generalnie też jest jakby troche słabszy przez pierwsze ileś set metrów.

Logi podstawowych parametrów wyglądają zdrowo - ale wydaje mi się, że wskazania sondy lambda mają inne wskazania niż jak sprawdzałem pare miesięcy temu.

Czy możecie proszę rzucić okiem na logi sondy i doradzić czy wyglądają zdrowo? I gdzie zacząć sprawdzać? Autko mam 3 rok - do tej pory wszystko piko bello.

logi wykonane podczas przejazdu po obwodnicy śródmiejskiej Łodzi, ok 15 kilometrów - prędkość średnio 60km/h, spalanie z tego dystansu 8L.

Wklejam dwa parametry sony

1) Czerwona linia na wykresie to Napiecię mV -średnio na jałowych 800 - 1000 mV

2) Niebieskej nie potrafie zinterpretować - średnio na jałowych 4.5/4.8

- przy tej wartości dziwnym wskazaniem jest - podczas przyspieszania utrzymywania prędkości ta wartość waha się od 1.5 do 5, ale gdy zaczynam hamować silnikiem wartość skacze do 32!

- 3.0sd/m57tu2

- 200k przebiegu

- Sonda wymieniana w raz z odmą 2 lata temu

- Wtryski sprawdzane w zeszłym roku

- Klapki kolektora nowe, czysty kolektor

- DPF wypala się w normie

- EGR czyszczony

- płukanki/ oleje co 8k

Z góry dziękuję za czas i rady!

Wszystkiego dobrego,

image.thumb.png.dfa5ae19ef14b95aa9e21579930ea2e6.png

image.thumb.png.5f01be0f14080ffaadf99b94d55d7bf7.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli jest słaby przez pierwszy kilometr to wygląda to na EGR. To, że wyczyszczony to fajnie ale czy działa jak powinien. Trzeba podejrzeć parametry.