Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć

Dobieram sobie małą przyczepę podłodziową do X5, i niestety DMC 750kg to już za dużo do mojego x25d o 70kg, więc muszę zamówić taką o DMC max 680kg. Napiszcie proszę jakie DMC mają inne wersje silnikowe (pozycja F.2 w dowodzie), to może nawet mniejsze DMC zamówię żeby po zmianie samochodu nie trzeba było zmieniać przyczepy.
Dzięki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wg danych z grudnia 2022 DMC wygląda następująco:

xDrive45e- 3150 kg; xDrive40i - 2840 kg; xDrive25d- 2820 kg; xDrive30d- 2940 kg; xDrive40d- 2940 kg.

Opublikowano

DMC pojazdu (F.2) jest rożne dla różnych modeli bo różne są silniki (i baterie).
Ale dla wszystkich nowych modeli maksymalna masa całej przyczepy bez hamulca (O.2)  to 750kg.

https://www.bmw.pl/pl/all-models/x-series/X5/2023/dane-techniczne-bmw-x5.html

Taka wartość homologacji może być też praktyczną interpretacją przepisów  w Polsce
- z przyczepą do 750kg można jechać na prawo jazdy kategorii B.

Opublikowano

Ja o tym wiem, ale jak zapnę przyczepę o DMC 750kg to przekraczam 3,5t a wtedy na drogach krajowych trzeba płacić viatoll! A tego nie zamierzam.

Dlatego interesuje mnie DMC X5 w modelu 30d

Opublikowano

Z linku który podałeś dla X5 LCI w wersji 30d widzę że DMC to 2 950kg, czyli DMC przyczepki to już tylko 550kg żeby nie wpaść w viatoll.