Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem ktory objawia sie tym ze nie pokazuje nie domkniętych drzwi, nie zapala sie oświetlenie wnętrza po otwarciu drzwi, próbowalem przy 50km/h tez nie pokazuje- żadnych drzwi oprócz bagażnika i szyby. Jeśli mam niedomkniete drzwi mogę z zamknąć centralny i sie samochód zamknie, w e46 jeśli coś jest niedomknięte nie da się zamknąć bo wszystkie zamki się odryglowywują, kolejna sprawa to nie zamyka mi się klapka wlewu paliwa, kupiłem drugi siłownik i zachowuje się tak samo, czyli na otwieranie centralnym jakaś reakcja jest tzn że chce się otwierać ale podczas zamykania nie ma żadnej reakcji, rozumiem że nie dochodzi napięcie. Czy to jest jakoś połączone z zamkami w drzwiach czy mam sprawdzić jakiś przekaźnik? Zastanawiam się nad modułem frm może on ma jakiś problem, błędów żadnych z tym związanych nie mam zapisanych, chcialem sprawdzić istą czy komputer mi pokaże czy widzi otwarte drzwi czy zamknięte ale nie znalazłem takiej opcji, zobaczę jeszcze w inpie bo mam wrażenie ze w e46 coś takiego widziałem. W iscie podczas szperania znalazlem opcje wymuszenia właczenia podświetlania przycisków, oświetlenia kabiny, i to oświetlenie kabiny mi nie działa, ale działa światło na podsufitce jak włącze je z przycisku. Mam podstawowy pakiet oświetlenia czyli tylko podsufitka i z tyłu lampka bez przycisków. Lubie jak wszystko w samochodzie działa jak powinno, jest ogarniety na maksa a ta pierdoła nie pozwala mi przestać o tym myśleć. Jest ktoś w stanie mi coś poradzić? 

Co do siłownika wlewu paliwa dochodzą tam 2 przewody, w srodku jest silniczek taki zabawkowy i slimak, jest to proste sterowanie lewo prawo silniczkiem prądu stałego czyli coś nie odwraca mi biegunów albo uszkodzony przekaźnik albo jakiś moduł który za to odpowiada tak na chłopski rozum. Nie mam pojecia gdzie szukać, nie jestem w stanie znaleźć nic na necie na ten temat

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Brak kontrolki otwartych drzwi i niewłączanie się oświetlenia wnętrza wskazuje na uszkodzenie modułu FRM. Od niego bym zaczął. Z kolei problemy z centralnym zamkiem wskazywałyby na problem z przekaźnikami w module JBE - skrzynce bezpieczników za schowkiem. To jest porządne auto czy gruz?

Opublikowano (edytowane)

Właśnie frm mnie zastanawiał od początku bo w bimmercode pokazuje że są błędy i nie mogę kodować a w programach diagnostycznych nie ma żadnych błędów, gdyby był gruzem to takie pierdoły by mnie raczej nie obchodziły, mogę wiedzieć czemu pytasz?. Mam wrażenie że 90% osób może nie wiedzieć że klapka wlewu się nie rygluje bo kto to sprawdza? U mnie wyszło to nadzwyczaj przypadkowo bo schylałem się po zakupy i dupą trąciłem klapkę wlewu na zamkniętym już samochodzie, w innym przypadku nigdy bym się o tym nie dowiedział. JBE to jest tzw moduł komfortu? A co do FRM3 to wiem że pojawiają się błędy epromu, łatwa naprawa tylko trzeba mieć chociaż programator z ryżu. Zastanawiam się czy próbować zrobić mu aktualizację winkfp, ale trochę się boję że w moim przypadku mogę uziemić furkę bo teoretycznie frm nie jest do końca sprawny. 

Edytowane przez Er