Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim.

Mam pewien problem. Od pewnego czasu pojawią się komunikat, że poziom oleju jest poniżej minimum. Po sprawdzeniu wszystko jest dobrze, najpierw miałem poziom prawie max, stwierdziłem że może być go za dużo i dlatego świruje. Spuściłem trochę I teraz mam w połowie bagnetu ale dalej co jakiś czas pokazuje że jest za mało. Czujnik był sprawdzany i jest dobry. Silnik 2.0 D

Macie jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje? Dzięki i pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
6 godzin temu, Lukaszsxczecin napisał(a):

Czujnik był sprawdzany i jest dobry. 

Jak? 

Opublikowano

procedura serwisowa zakłada pomiar ilości oleju po spuszczeniu z silnika i jeśli się nie zgadza to czujnik do wymiany (przede wszystkim w autach bez tradycyjnego bagnetu). Jak Ci świruje to czujnik do wymiany. Nie ma możliwości "sprawdzenia" czy jest sprawny ... jak??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Miałem podobnie w moim N57D30. Chciałem utrzymać poziom oleju silnikowego, między znakami na bagnecie. Bardziej w stronę minimum, niż maximum. (A dlaczego? Bo w starszych samochodach, ale już z katalizatorami, poziom oleju ponad stan powodował "zabijanie" katalizatorów).  Po 10 km. zaświeciła się  kontrolka o niskim stanie oleju. Zatrzymałem się niemal natychmiast, by sprawdzić poziom. Wg. mnie poziom oleju nie uległ zmianie. Auto odpaliłem, ostrzeżenie już zniknęło, ale też zaraz podjechałem do sklepu kupić litr oleju. Dolałem trochę. Zrobiło się jakieś 3/4 na podziałce bagnetu. Więcej powiadomień już nie wyświetlało. To było w zeszłym roku. Do tej pory mam najeżdżone 190 tys.km. 

Wygląda na to, że te silniki chyba tak mają. Należy jeszcze wziąć pod uwagę, że trzymają bardzo niskie obroty, a co za tym idzie - słabe ciśnienie oleju. Nie chcę robić już dalszych wywodów na temat padających panewek, bo taki temat już istnieje. 

Edytowane przez Wioletta

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.