Skocz do zawartości

Bmw e39 m52b28 97r błąd wałka rozrządu,walu,vanosa i sondy nr2

nefuro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z moja e39 mianowicie po wymianie czujnika walu i walka rozrzadu na ori aso za dwa dalem okolo 1300zl dalej wywala bledy 65, 212,83,203i muli do 3.5-4k obrotów, samochód normalnie odpala nie szarpie,silnik pracuje rowno ale ma mula jakby auto mialo ze 130koni w zalacznikach bledy z inpy. Co moze powodować tego mula i wywalanie bledow?

IMG_3033.jpeg

IMG_3034.jpeg

Czyli vanos do roboty? Jezdze z tymi bledami od kiedy ja kupilem czyli jakies 60tys km temu i chodzi jak chodzila czyli mul do 3.5tys auto ma 245tys przebiegu. Ma ktos moze jakies namiary gdzie moze mi to ktos uczciwie ogarnąć na śląsku najlepiej okolice dąbrowy górniczej ?

• Zasłużeni forumowicze

Sprawdź w inpię pozycję wałka, na wolnych obrotach powinno być około 22 stopnie. Przy takim przebiegu, o ile nikt nie wymienił uszczelniaczy vanosa, to są do wymiany. I tak musisz sprawdzić ustawienie rozrządu, to przy okazji wymienisz uszczelniacze na vanosie. Koszt z tego co widzę od 50 do 150zł.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

1 godzinę temu, piotr520 napisał(a):

Sprawdź w inpię pozycję wałka, na wolnych obrotach powinno być około 22 stopnie. Przy takim przebiegu, o ile nikt nie wymienił uszczelniaczy vanosa, to są do wymiany. I tak musisz sprawdzić ustawienie rozrządu, to przy okazji wymienisz uszczelniacze na vanosie. Koszt z tego co widzę od 50 do 150zł.

Inpa pokazuje na biegu jalowym czyli obroty okolo750 13-28 pozycje walka skacze od 13 do 28 bez dodawania gazu

• Zasłużeni forumowicze

Na biegu jałowym vanos nie zmienia pozycji, czyli u ciebie albo jest źle ustawiony rozrząd i sterownik próbuje ustawić wałek ssący, albo uszczelniacze na vanosie nie trzymaja. W każdym razie masz przyczynę. Jak pisałem wcześniej, rozrząd do ustawienia i vanos do weryfikacji.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.