Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To mój pierwszy post na forum, a zatem... Cześć Wszystkim!

Od miesiąca jestem (mam nadzieję), że szczęśliwym posiadaczem BMW E87, 2004r, 116i, 115 koni. Przelotu ma 137km. Problem, jak się zdążyłem zorientować na forum, dosyć popularny. Rozgrzany silnik, stoję na dłuższych światłach trochę więcej gazu i zasłona dymna za mną, bardziej biała niż niebieska, takiego typowego smrodu palonego oleju też nie czuć. Na wylocie z rury wydechowej jest taki ślad jakby tłusty, jak w środku przejadę palcem to jest lekko zabrudzony na czarno. Według tego co znalazłem na forum to uszczelniacze zaworowe do wymiany. Zastanawiam się jedynie, czy przy tym przebiegu jest to możliwe, czy jednak szukać problemu gdzieś indziej...

Samochód zanim go kupiłem to dużo nie jeździł. W ciągu ostatnich 2 lat jakieś 3k kilometrów. Zmieniłem olej, z tego co wiem to wlany jest motul 5w30, płukanki nie było.

Sama jazda bez zarzutu, mocy nie brakuje, pod komputerem 0 błędów. Rozrząd wymieniony 3k km temu, jest na to papier a sam łańcuch jest napięty

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 18.11.2023 o 20:15, kkx5 napisał(a):

Uszczelniacze zaworowe. 

Dzięki za odpowiedź 🙂 Usterka staje się coraz bardziej uciążliwa więc muszę szybko z tym zrobić porządek, zaczyna ubywać coraz to więcej oleju, chociaż na komputerze różne wartości się pokazują, raz więcej raz mniej. Tylko zastanawiam się nad tym czy zdejmować głowicę, czy oddać do warsztatu który to zrobi bez zdejmowania głowicy - znalazłem swojej okolicy (Częstochowa) jeden warsztat który to robi, przez telefon stwierdziła ta osoba że daje 100% gwarancji że problem kopcenia ustąpi.

Jak wymienialiście u siebie to którą drogą?