Skocz do zawartości

Błąd ciśnienia opon RDC uszkodzony moduł?

plasteryzator1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z bmw e90 325xi z 2006 r. a mianowicie cały czas wyświetla mi czerwoną kontrolkę ciśnienia w oponach , nie da rady zresetować rdc z idrive! a po podpięciu do kompa pisze brak komunikacji z modułem RDC. Czy da rady jakoś wyłączyć ten komunikat np. w bimercode? Gdzie jest moduł RDC w moim modelu i jaki ma nr. części?(nad akumulatorem nie ma) podobno po odpięciu modułu można go wyłączyć?  Z góry dzięki.

5 godzin temu, Kuj0n napisał(a):

Miałeś koła z czujnikami i założyłeś bez? 

Tak cyz inaczej można NCSem przekodować aby czytało prędkość z ABS. 

W kołach niema czujników i nie było. Różnice w ciśnieniu kół czyta chyba z ABS od początku ale działało dobrze do czasu aż pewnego dnia kiedy bez powodu wyskoczyła czerwona kontrolka cisnienia i niema komunikacij z modułem rdc. 

• Zasłużeni forumowicze

Jak masz moduł RDC (TPMS) to musisz mieć czujniki w kołach. Jak nie masz TPMS to nie masz modułu RDC.

Do FTM (flat tire monitor) nie ma żadnego modułu.

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

6 godzin temu, Kuj0n napisał(a):

Jak masz moduł RDC (TPMS) to musisz mieć czujniki w kołach. Jak nie masz TPMS to nie masz modułu RDC.

Do FTM (flat tire monitor) nie ma żadnego modułu.

Już zgłupiałem, czujników w kołach nie ma  bo zmieniałem felgi i

ich nie było i jeździłem na tych kołach rok i nie było żadnych problemow czyli pewnie niema rdc?( w idrive jest ikonka ale nie podświetlona) Tylko dlaczego wyświetla mi się komunikat o przebitej oponie i niemam możliwości go skasować? 

2 godziny temu, plasteryzator1 napisał(a):

Tak, na postoju drzwi zamknięte itp.  przyciskiem bc wciskam  reset i nic.

Źle napisałem, chodzi o to że pod przyciskami na manetce czyli BC itp. Niema w ogóle opcij reset ciśnienia w kołach. A w idrive jest ale nie można wejść w ogóle w tą opcję bo jest nie podświetlone. 

• Zasłużeni forumowicze

W BC nie ma opcji resetu jeśli masz CCC.

W CCC nie robisz kalibracji z wchodząc przez ten komunikat tylko to jest w ustawieniach (z głównego menu naciskasz joistick) wchodzisz w ustawienia  samochodu/opon -> flat tyre monitor - tam jest opcja do wywołania kalibracji (confirm tyre pressure).

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

W dniu 3.11.2023 o 21:39, Kuj0n napisał(a):

W BC nie ma opcji resetu jeśli masz CCC.

W CCC nie robisz kalibracji z wchodząc przez ten komunikat tylko to jest w ustawieniach (z głównego menu naciskasz joistick) wchodzisz w ustawienia  samochodu/opon -> flat tyre monitor - tam jest opcja do wywołania kalibracji (confirm tyre pressure).

No właśnie niema tej opcij, mam tylko rdc w które nie da się wejść ale już chyba wiem o co chodzi, miałem naprawiane ccc i po tej naprawie brakuje kilku opcij czyli pewnie trzeba to do kodować? Ciekawe czy uda mi się to programem bimercode? Dzięki za podpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

10 godzin temu, plasteryzator1 napisał(a):

miałem naprawiane ccc i po tej naprawie brakuje kilku opcij

Mogłeś zacząć od tego "szczególiku"

Jak wiesz czego Ci brakuje to możesz zrobić to bimmercodem.

Jak nie wiesz to najprościej NCS'em zakodować czystym plikiem MAN wg Twojego FA.

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png