Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od 2 lat auto szarpie podczas ruszania. Dzieje się to co jakiś czas, czasami zdarzy się to 4 dni w tygodniu, a czasami wcale. Zauważyłem, że zazwyczaj dzieje się to ma zimnym silniku, a jak się nagrzeje to szarpanie ustępuje. Od 2 lat ani się nie polepsza, ani nie pogarsza. Dzieje się tak tylko ka jedynce. Czy ktoś z was ma jakiś pomysł? 
Pozdro

Opublikowano (edytowane)

Mam podobny problem od roku czasu czyli odkąd kupiłem swoją E91 2.0 D 177km. U mnie także szarpie tylko na zimnym, ale nasila się jeszcze bardziej gdy ruszam delikatnie pod górkę, ale np gdy ruszam z górki już tego nie ma nawet na zimnym silniku. Sytuacja jak u Ciebie czyli po dokładnym nagrzaniu silnika problem nie występuje chociaż szarpnie czasami delikatnie gdy jadę jednostajnie na 3 biegu i nagle dodam gaz, to wtedy sporadycznie czuć lekkie szarpnięcie, ale nie wiem czy ma to związek konkretnie z tym samym tematem. Wymieniłem poduszki silnika, ale niestety zero poprawy. Usunąłem zaworek CDV i również to nie to. Po rozmowie ze szpecem od bmw stwierdził że jest to docisk sprzęgła który jest niby bolączką tych modeli, ale tego jeszcze nie sprawdzałem.

Edytowane przez Smolki06
Opublikowano

Ja bym się zainteresował EGR. Sam walczyłem z porannym szarpaniem przy ruszaniu, dławił się, potem już było lepiej, ale i tak potrafił szarpnąć podczas jazdy. 

Opublikowano

Też zauważyłem u siebie ten problem, jakoś miesiąc temu zauważyłem, że po dłuższym postoju jak odpalałem samochód i zacząłem ruszać to było czuć na 1 takie szarpnięcie, teraz nawet już czuje to na 2 i 3 biegu podczas jednostajnej jazdy, są to bardzo delikatne szarpnięcia i głównie tylko jak delikatnie mam wciśnięty pedał gazu.

Parametry silnika są prawidłowe, egr jak i dpf działają prawidłowo, to samo wtryski itd.