Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam problem z falowaniem obrotów w czasie jazdy, samochód kupiłem niedawno i na początku tego nie miał, problem ukazał się po dosłownie tygodniu.

Obroty nie skaczą na wolnych obrotach. 

Tylko podczas jazdy - szarpie budą a niekiedy tylko widać na wskazówce.

Efekt jazdy z przyczepką, raczej przy niższych obrotach 

Wartość oczekiwana na przepływomierzu cały czas wynosi 2000mg

Początkowo odpięcie wtyczki przepływomierza lub EGR niwelowało problem do zera. Jednak ostatnio problem się nasilił i odpięcie wtyczki nie rozwiązuje problemu.

Wyczyściłem cały dolot, wymieniłem EGR oraz przepływomierz, problem pozostaje nadal. 

Oba przepływomierze mierzą dobrze, gaz w podłodze - 1200 a na wolnych 250

W programie wysterowanie Turbo nie zmienia się zbyt wiele, pokazuje 4-6-8 % max a sztanga chodzi normalnie 

Proszę o pomoc. Dołączam screeny

IMG_20231019_143454.jpg

IMG_20231019_143437.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Automat?

Podczas jednostajnej jazdy po prostu falują obroty?

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bimmer-tool mase powietrza liczy zle. Zostaw to. Jakiej firmy wstawiles egr? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kuj0n napisał(a):

Automat?

Podczas jednostajnej jazdy po prostu falują obroty?

Automat i do tego xdrive - jak jadę na tempomacie to zwłaszcza skaczą, góra dół i tak w kółko. Nie wiele ale czuć na aucie

A przy przyspieszaniu jest taki efekt że obroty rosną nie równomiernie tylko tak stopniowo, jakby się zatrzymywały na moment i znów, efekt podobny jak idzie wskazówka sekundnika w zegarze analogowym, po prostu nie płynnie..

Nawet mocne przyspieszanie jak dam 3 i but to też nie idzie rowno do góry tylko takimi falami, w całym zakresie obrotów

Bimmer tool - raz pokazał mi tylko oczekiwane właściwe - i były zbieżne z tymi mierzonymi na przeplywce, potem już zawsze pokazywał mi oczekiwane 2tys. 

EGR wstawiłem używkę oryginał z allegro. Dobrze działa, mam wrażenie że tak samo jedna i druga, w bimmer jak zadam 65% to udusi silnik spalinami więc chyba działa jak trzeba, ta sztanga też schodzi do samego dołu i nie zwiesza się na rolce

Myślałem nawet o konwerterze, ale problem z znikał całkowicie po odpięciu przepływki lub EGR a co to ma do skrzyni ...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jesli na odpietym egr chodzi dobrze to dlaczego szukasz gdzie indziej rozwiazan? 

Opublikowano

Chodził tak dobrze na odpietym EGR lub przepływce, jakieś 2tygodnie, i potem już nawet odpinanie tych wtyczek nie wnosiło zmian. 

Pozatym EGR i przepływka już zamienione i wciąż to samo, a na wypietych kostkach nie chciałem jeździć bo za chwilę będzie koncert z DPF jak EGR nie działa to go nie wypali...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przeplywke zostaw, one nigdy w tym silniku nie siadaja, to nie m47. Uzywane czesci z alle to nie jest naprawa, to bladzenie. Ciezko ustalic co jest problemem, moze egr, moze konwerter, moze reduktor, czasami takie objawy daja zle dobrane opony. Trzeba szukac.