Skocz do zawartości

chrobotanie zawieszenia M440i Coupe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po pierwsze -przywitam się jako nowy użytkownik marki BMW ✌️

Teraz do rzeczy - kupiłem auto jw. 2021. Rzecz, ktora mnie strasznie irytuje to chrobotanie, skrzypienie z przodu auta. Nie jest ono głośne,  ale na tyle słyszalne że psuje radość z jazdy. Dochodzi z okolic przedniego zawieszenia. Mechanik oczywiście próbuje,  wymienił łączniki stabilizatorów, następnie jakieś gumy. Hałasy trochę ustały, ale raczej te inne. On oczywiście uważa, że już nie ma nic do roboty i zawieszenie jest perfect, sztywne i nie wymaga nic więcej. A ja jednak słyszę,  coś jakby chrobotanie, skrzypienie (trochę jak łajba na wodzie). Zauważyłem prawidłowość- od rana gdy jeżdżę autem to jest wszystko cicho i sztywno. Gdy wracam wieczorem, a auto pojeździło po mieście - pojawia się ten chrobot. Słychać go raczej przy powolnej jeździe gdy podjeżdżam pod światła, lub delikatnie ruszam. Myślałem może że to po prostu praca hamulców, gdy zaczynają trzeć o tarcze, a potem gdy odpuszczają. Ale raczej nie, praca, tarcie hamulców ma nieco inną charakterystykę. Zresztą ten chrobot daje się wysłuchać nawet jak już jadę i hamulce nie są w użyciu. Druga cecha - odnoszę wrażenie, że przy skręconych kołach przyhamowuĵę lub odpuszczam- to jakby tego nie było. Słychać delikatną pracę hamulców, ale chrobotu nie. Natomiast przy kierownicy na wprost podczas przyhamowania lub odpuszczania jest słyszalny. 

Czy ktoś coś może poradzić? Oczywiście czytam różne opinie, że to może drążki kierownicze, a może maglownica... Nie chcę iść drogą "wymieniamy po kolei jak leci, w końcu trafimy". Mimo,że dolegliwości nie jest bardzo głośna i nie jest stała- naprawdę psuje humor, i fun z nowego nabytku 😞

Może ktoś już rozkminił temat i udało mu się wyeliminować usterkę ? Podpowiem coś mechanikowi, bo jest święcie przekonany że sprawę załatwił. 

Opublikowano

W nowym m440 (2023), (tzn po 4 tysiącach przebiegu) w serwisie wymienili drążki kierownicze i jest jak na razie po hałasie. To jakaś wada fabryczna

Opublikowano
4 godziny temu, malmar napisał(a):

W nowym m440 (2023), (tzn po 4 tysiącach przebiegu) w serwisie wymienili drążki kierownicze i jest jak na razie po hałasie. To jakaś wada fabryczna

Czy mógłbyś dokładnie opisać jak hałasował?