Skocz do zawartości

obszycie kierownicy

Marchall

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

• 5 miesięcy temu...

W jakiejś reklamie studia detailingowego usłyszałem, że błyszcząca skóra to brudna skóra i w pewien sposób się z tym zgadzam. Po pierwsze nie wystarczy popsikać szuwaksem i przetrzeć szmatką tylko wybrać dobry środek do czyszczenia skóry, odpowiednią szczotkę i poszorować. Z moich doświadzeń wynika, że to działa. Kierownica nie będzie jak nowa, ale nie będzie też błyszczała jak w tym znanym powiedzeniu, nie wspominając o pozostałej tapicerce.

Ja się z tym akurat nie zgadzam, ponieważ mam inne doświadczenia.

Kilka lat wcześniej kupiłem używane, ale bardzo zadbane BMW E60 z PL rynku. Przebieg ok 115k km. Zarówno skóra kierownicy jak i skóry foteli wyglądały jakby dopiero opuściły salon. Auto sprzedawałem po 3latach z przebiegiem ok 180k km i kierownica była w nadal doskonałym stanie, prawie w ogóle nie nosiła śladów zużycia, a już na pewno nie błyszczała się tak jak piszecie.

W obecnym aucie, kupionym w salonie (3GT - F34) skóra na kierownicy po aktualnie przejechanych ok 90k km jest wypolerowana na lustro. Środek auta jest myty regularnie w profesjonalnej myjni/studiu detalingowym. 

Jest to ewidentna różnica w zastosowanym materiale.

Swoją drogą jakoś wykonania E60 była naprawdę genialna, naprawdę poważne ślady zużycia w tym aucie, widoczne były na taksówkach 500k+ przebiegu.

• 4 tygodnie później...
W dniu 9.10.2023 o 14:29, Marchall napisał(a):

Moja kierownica po 60k świeci się jak psu jajca. Ktoś przerabiał obszywanie na nowo kierownicy z funkcją grzania? Jeden tapicer mnie zniechęcił, że jest ryzyko uszkodzenia przy zdejmowaniu skóry i wtedy trzeba wymienić kierę na nową. 

Miałem taki problem w X3, z podobnym przebiegiem. Pomógł środek czyszczący colourlock strong cleaner.

20240801_170520.thumb.jpg.7da7d17e1a8b9aacb1eeea2d9dd808c8.jpg

W dniu 25.07.2024 o 15:30, DanteA napisał(a):

Miałem taki problem w X3, z podobnym przebiegiem. Pomógł środek czyszczący colourlock strong cleaner.

Wlasnie dzisiaj  spróbowałem  tego środka czyszczącego 👌 jestem pod wrażeniem 👍Screenshot_20240801_224754_Gallery.thumb.jpg.fb4172b1e40811dcfb739ad3863f3b64.jpg20240801_162011.thumb.jpg.c79cd7f3c810ae8aaf1cac3dd92b5690.jpg

Edytowane przez Serek3005

Wszedzie widze butelki STRONG CLEANER a u Ciebie jest STRONG LEARHER CLEANER. Czy to ten sam produkt? Ewentualnie napisz gdzie kupiles.  Chętnie wypróbuję bo moja kiera swieci sie jak psu jajca, a Twoja po aplikacji wyglada dobrze. Duzo z tym zabawy? Poprostu bezposrednio na kiere nanosisz tem srodek, czy trzeba najpierw ja jakos przygotowac?

36 minut temu, Marchall napisał(a):

Wszedzie widze butelki STRONG CLEANER a u Ciebie jest STRONG LEARHER CLEANER. Czy to ten sam produkt? Ewentualnie napisz gdzie kupiles.  Chętnie wypróbuję bo moja kiera swieci sie jak psu jajca, a Twoja po aplikacji wyglada dobrze. Duzo z tym zabawy? Poprostu bezposrednio na kiere nanosisz tem srodek, czy trzeba najpierw ja jakos przygotowac?

Wiesz co ja jestem  w Angli I kupilem to tutaj -->https://www.colourlock.co.uk/Leather-Cleaner-with-sponge/11093-en/

Czyszcenie kierownicy  zajelo mi 10min 🙂 nakladasz pianke  na gąbkę   ktora jest w zestawie I czyscisz .  

Moja kierownica również  świeciła  sie straszne  a teraz wygląda jak noweczka 🙂

W dniu 4.08.2024 o 15:22, Serek3005 napisał(a):

Wiesz co ja jestem  w Angli I kupilem to tutaj -->https://www.colourlock.co.uk/Leather-Cleaner-with-sponge/11093-en/

Czyszcenie kierownicy  zajelo mi 10min 🙂 nakladasz pianke  na gąbkę   ktora jest w zestawie I czyscisz .  

Moja kierownica również  świeciła  sie straszne  a teraz wygląda jak noweczka 🙂

Kupiłem, zrobilem i w 10 minut mam lepszy efekt niz od jakiegokolwiek detailera ktory starał mi się wskrzesić kierę. Może nie wygląda jak nowa ale jest matowa! Polecam!

• Lubię to 2

• 5 tygodni później...

A ja w F15 wyczyściłem szczotka i takim środkiem do czyszczenia kanap skórzanych . Środek był z firmy KLER. Efekt mega dobry, tzn ozdzyskany mat. Oczywiście nie jak nowy, ale w 80% na pewno.

W dniu 7.08.2024 o 00:01, Marchall napisał(a):

Kupiłem, zrobilem i w 10 minut mam lepszy efekt niz od jakiegokolwiek detailera ktory starał mi się wskrzesić kierę. Może nie wygląda jak nowa ale jest matowa! Polecam!

Udało CI się ten środek kupić na polskiej stronie colourlock?

• Moderatorzy

Problem jest gdzie indziej. Da się błyszczącą kierę wyprowadzić na mat kosmetykami bez większego problemu. Natomiast powrót do "świecenia" jest bardzo bardzo szybki.  I na to pomoże niestety tylko ponowne obszycie "świeżą" skórą.

1 godzinę temu, Randall napisał(a):

Problem jest gdzie indziej. Da się błyszczącą kierę wyprowadzić na mat kosmetykami bez większego problemu. Natomiast powrót do "świecenia" jest bardzo bardzo szybki.  I na to pomoże niestety tylko ponowne obszycie "świeżą" skórą.

Fakt, trzeba powtarzać czyszczenie mniej więcej co 3 miesiące.