Skocz do zawartości

Rozpoznawanie znaków poza krajami EU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Od 3 miesięcy śmigam X5 i irytuje mnie jedna rzecz: rozpoznawanie znaków, do którego przyzwyczaiłem się już w poprzednim aucie. Tutaj działa o tyle dziwnie, że mam wrażenie że tam gdzie jest pokrycie map i na terenie EU bierze je z mapy, a już w takiej Serbii w ogóle nie rozpoznaje znaków - tylko pokazuje (---) zamiast odczytu. Więc jako to jest z tym rozpoznawaniem: tylko tam gdzie jest wpisane do map? A może jest jakaś opcja do włączenia żeby pokazywało ograniczenie prędkości odczytane z faktycznie mijanych znaków?

Opublikowano (edytowane)

Raczej nie, Jak jestem na Słowacji albo Węgrzech (tam są czasami dziwne znaki) to pokazuje to co "zobaczy" nawet przez drogowców tak sobie powieszony znak "30" wyskakuje i pokazuje. 

Czasami na rozjazdach autostradowych w PL zauważa znak na pasie obok prowadzący gdzieś tam.

Edytowane przez prebek

aktualnie:

i4 G26 z 2023

X5 45e z 2023

118i z 2019

Były 730d E65 z 2004; 120i z 2005; 518d F10 z 2015; X4 20d z 2017, 518d z 2021

Opublikowano

On łączy to co ma zapisane w mapach, z tym co widzi kamera wg. jakieś tam swojej logiki. Z reguły jak widzi znak jakiego nie ma w danych mapy to trzyma to ograniczenie tak długo aż zobaczy inny znak. Stąd w PL trzyma te ograniczenia po krzyżówkach jak czegoś nie ma na mapie.

Może w Serbii za dużo się dzieje na drogach aby to może sensownie ogarnąć.