Skocz do zawartości

Dodatkowe wymiany oleju - ASO czy warsztat?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To co, wszystkie marki maja takie najlepsze "oryginały" czy tylko BMW jest tutaj pionierem? "Oryginał" Alfy Romeo tez jest lepszy od ATE czy Textara? Moze ten wspomniany Peugeot zamawia czesci kiepskie a tylko BMW prosi o specjalna jakosc? Rolls Royce Ghost dostaje lepsze czesci od BMW 7? Moze systemy nawigacji i procesory je napedzajace inne sa w BMW a inne w Rolls Roysie? Przeciez cena x 3 wiec powinny byc. A co z Lambo Urus i Audi RSQ8? Nie maja czasem 90% tych samych czesci? Audi kosztuje 800k, Lambo 1,8mln... Marketing, pozycjonowanie marki, prestiż, renoma, obsluga klienta. Tu jest klucz.

• Dziękuję 2
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, kkx5 napisał(a):

Ja wyraznie napisalem, mam te okazje codziennie wiec jak czytam, gdy ktos pisze, twierdzac, ze Textar z IC jest taki sam badz, jeszcze ciekawsze stwierdzenie, lepszy niz Textar (dostawca bmw) w aso to niestety musze na to odpowiedziec tylko w jeden sposob, BZDURA. 

Ale czym jakosciowo sie , opisz  ? Jak to poznajesz ? Testujesz to i masz wyniki na poparcie tezy ? Mowisz ze montujesz to i potrafisz w reku ocenic co oem co nie ? Gratuluje , tez tak chcialbym umiec.

przyklad grupy vag…w vw masz czesto czesci w skodzie z logo audi, a w audi z logo skody ? I myslisz ze dostawa czesci robi czesc x osobno dla skody a osobno dla audi czy porshe ? 

Edytowane przez Big_daddy
  • Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie interesuja mnie inne marki, zajmuje sie tylko bmw. Jak testujesz? Bardzo prosto, serwisujac auta, widzisz jak dana czesc pasuje a pozniej jak wyglada po danym przebiegu, jak dlugo prawidlowo pracuje, jak, w przypadku tarcz i klockow sie uklada, jak duzo masz reklamacji. W przypadku wielu czesci to widzisz golym okiem, tu nie ma potrzeby testow. Nadal zaden z was nie udzielil odpowiedzi, ktora czesc after jest lepsza, badz porownywalna z aso? Od filtra oleju po klocki i tarcze, czesci ori sa najlepsze. Nie pisze o motorsport, ten rynek dzieli sie swoimi prawami. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przeciez BMW nie produkuje żadnych czesci! To jak najlepsze? To jak dzis kupi klocek od Textara to jest najlepszy klocek a jak w przyszłym roku zmieni dostawce na TRW to tym razem TRW bedzie najlepszy? Ten przegrany Textar pojdzie juz tylko do pudełek z logo Textar i nagle mu sie cos pogorszy? Niezależnie ktory dostawca wygra kontrakt to zawsze bedzie z definicji najlepszy?  Ten "oryginał" bedzie najtanszy ze spełniajacych wymagania techniczne BMW. Az tyle i tylko tyle.

Nie odpowiedziales wczesniej na jedno pytanie: widziałes czesci z zatartymi logotypami BMW w pudelkach aftermarketowych? Jak to sobie tłumaczysz?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokladnie tak bedzie. Jak zmieni na Trw to znaczy ze ten dostawca zapewni najlepsza jakosc oem, nie aftermarket bo to nie idzie w parze, nie wazne co o tym sadzisz. Obecnie jest Textar, Jurid, Pagid. Jesli zmieni na "gowno" to one bedzie najlepsze i takie bede zawsze polecal jako no1. Zamazane logo bmw, w wiekszosci przypadkow, no moze poza wahaczami TRW w emkach, sa odpady gorszej jakosci, te ktore nie przechodza testow jakosci bmw. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kurcze, zeby ktos byl bezpłatnie takim ambasadorem mojej firmy jak Ty jestes dla BMW! 🤔

Tego co napisałes to juz nie jestem w stanie skomentowac, to chyba o jakis fanatyzm sie ociera. 

Temat chyba faktycznie wyczerpany. Niech kazdy sam oceni co tu sie wydarzyło🫢

Opublikowano
46 minut temu, kkx5 napisał(a):

Nie interesuja mnie inne marki, zajmuje sie tylko bmw. Jak testujesz? Bardzo prosto, serwisujac auta, widzisz jak dana czesc pasuje a pozniej jak wyglada po danym przebiegu, jak dlugo prawidlowo pracuje, jak, w przypadku tarcz i klockow sie uklada, jak duzo masz reklamacji. W przypadku wielu czesci to widzisz golym okiem, tu nie ma potrzeby testow. Nadal zaden z was nie udzielil odpowiedzi, ktora czesc after jest lepsza, badz porownywalna z aso? Od filtra oleju po klocki i tarcze, czesci ori sa najlepsze. Nie pisze o motorsport, ten rynek dzieli sie swoimi prawami. 

Ale jak dlugo wytrzymuje to malo wiarygodny test - bo uzytkownik mogl styl jazdy zmienic, mogl dac komus auto  etc. Chodzi o analityczny, miarodajny test. Jak bedziesz wymienial klocek prosze zwymiaruj OE klocek i tej samej marki klocek bez znaczka OE.

ile reklamacji - w kazdej parti towaru czy OE czy nie, zdazaja sie bledy produkcyjne.

Na oko to chlop w szpitalu umarl. 

Podalem przyklad tarcz w grupie PSA i zalozylem zimmermany i okazaly sie lepsze. 
OEM klocki BMW to dla mnie badziew i wole nawet podstawe EBC.
Filtr powietrza tez do BMw montuje co 10 tys Mann  i nie widze aby jeden albo drugi mniej lub wiecej zatrzymywal czastek , czy byl mniej lub bardziej brudny - ale to test na oko, potrzeba by bylo miarodajnych testow.

Myslisz ze np jak ATE wygra przetwrg dla BMW, Audi i np Mazdy to dla kazdej z tych marek uruchamia osobne linie produkcyjne , oraz 4 linia bez znaczka ? Prosta odpowiedz TAK czy NIE ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
17 minut temu, Michael1916 napisał(a):

Kurcze, zeby ktos byl bezpłatnie takim ambasadorem mojej firmy jak Ty jestes dla BMW! 🤔

Tego co napisałes to juz nie jestem w stanie skomentowac, to chyba o jakis fanatyzm sie ociera. 

Temat chyba faktycznie wyczerpany. Niech kazdy sam oceni co tu sie wydarzyło🫢

A co sie tu wydarzylo? To ze nie potrafisz zrozumiec tego, ze jedne jest lepsze od drugiego? Nie jestem abasadorem bmw, ba, 80% czesci jakie stosuje to aftermarket, nie dlatego ze chce, chodzi tylko o cene. Rozmowa jest o jakosci. Chcialbym abys mial racje w tym co piszesz, jedna linia, jeden producent, wkladamy tu do pudelka Textar a tu Bmw a to i tak to samo. Tak nie jest. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Big_daddy napisał(a):

Ale jak dlugo wytrzymuje to malo wiarygodny test - bo uzytkownik mogl styl jazdy zmienic, mogl dac komus auto  etc. Chodzi o analityczny, miarodajny test. Jak bedziesz wymienial klocek prosze zwymiaruj OE klocek i tej samej marki klocek bez znaczka OE.

ile reklamacji - w kazdej parti towaru czy OE czy nie, zdazaja sie bledy produkcyjne.

Na oko to chlop w szpitalu umarl. 

Podalem przyklad tarcz w grupie PSA i zalozylem zimmermany i okazaly sie lepsze. 
OEM klocki BMW to dla mnie badziew i wole nawet podstawe EBC.
Filtr powietrza tez do BMw montuje co 10 tys Mann  i nie widze aby jeden albo drugi mniej lub wiecej zatrzymywal czastek , czy byl mniej lub bardziej brudny - ale to test na oko, potrzeba by bylo miarodajnych testow.

Myslisz ze np jak ATE wygra przetwrg dla BMW, Audi i np Mazdy to dla kazdej z tych marek uruchamia osobne linie produkcyjne , oraz 4 linia bez znaczka ? Prosta odpowiedz TAK czy NIE ?

Tak. Tak bylo juz w latach 80tych w takich krajach jak Polska. 

Edytowane przez kkx5
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Skoro tak lubicie podpierac sie video, to prosze... 

Opublikowano
28 minut temu, kkx5 napisał(a):

Tak. Tak bylo juz w latach 80tych w takich krajach jak Polska. 

Koncze dyskusje. Przeczytaj o normach, kontrolach, standardach np. ISO i przejrzyj te dane np dla ATE

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to pięknie! Szkoda, ze gosc (z zoną w tle🤣) nie wymienil z nazwy, ktora to firma taka lipe wciska klientom i dlaczego. Szybko byłby pozamiatany za publikowanie takich bzdur. Tu wystarczy troche pomyślunku. Stoisz na czele firmy/producenta czesto notowanego na giełdzie, wartego wiele milionow/miliardow euro. Wszystko jest transparentne i raportowane publicznie. Przepakowujesz jednak odpady produkcyjne w pudełka z logo własnej marki, nieudolnie zacierasz logo BMW (że to niby dla spostrzegawczych😉)i narażasz sie na krytyke i oczernianie ze strony pierwszego lepszego "Mariana" z Polski ktory odkrył Twoj skrywany latami sekret w swoim garażu.  Ryzykujesz wiec zakonczenie działalnosci Twojej firmy z powodu kar i upadku wizerunkowego. Proponuje nastepny temat do rozwazenia na tym forum czy moze ziemia jednak nie jest aby płaska?  🤣

Życze wszystkiego najlepszego!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz problem ze zrozumieniem wiedzy teoretycznej od wiedzy praktycznej a to da dwa rozne swiaty. Sa przeciez Rap/ Drive/ Abe hamulce spelniajace normy ISO i wszelkie standarty. Zakladaj takie, to ta sama jakosc co ori. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 minuty temu, Michael1916 napisał(a):

No to pięknie! Szkoda, ze gosc (z zoną w tle🤣) nie wymienil z nazwy, ktora to firma taka lipe wciska klientom i dlaczego. Szybko byłby pozamiatany za publikowanie takich bzdur. Tu wystarczy troche pomyślunku. Stoisz na czele firmy/producenta czesto notowanego na giełdzie, wartego wiele milionow/miliardow euro. Wszystko jest transparentne i raportowane publicznie. Przepakowujesz jednak odpady produkcyjne w pudełka z logo własnej marki, nieudolnie zacierasz logo BMW (że to niby dla spostrzegawczych😉)i narażasz sie na krytyke i oczernianie ze strony pierwszego lepszego "Mariana" z Polski ktory odkrył Twoj skrywany latami sekret w swoim garażu.  Ryzykujesz wiec zakonczenie działalnosci Twojej firmy z powodu kar i upadku wizerunkowego. Proponuje nastepny temat do rozwazenia na tym forum czy moze ziemia jednak nie jest aby płaska?  🤣

Życze wszystkiego najlepszego!

Ty masz problem ze zrozumieniem tego ze odpadu bmw nie pakuje, nie sprzedaje ze swoim logiem, poniewaz dany produkt nie spelnia ich specyfikacji, dlatego sa firmy, nazywane przez Dworaczka, pakowaczami. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Szanowny kolego. Powtarzam sie, kontraktowałem te czesci wiec pośrednio sprzedawalem je rowniez Tobie. Mowie Ci co ode mnie kupowałes, mowi to w wywiadzie prezes i własciciel Intercarsu. Podlinkowalem go bo rozumiem że moja wiarygodnosc tutaj moze byc podobna do Twojego "Mariana" w swoim garazu. Prezes Intercars anonimowy jednak nie jest. Tlumaczylem to ze wszystkich stron. Logicznych, biznesowych, prawnych, wreszcie zdrowotozsadkowych. Nic wiecej nie moge zrobic. Nie chciałem od poczatku wchodzic w ta dyskusje bo życie nauczylo mnie ze swiata nie zbawisz i czasem trzeba zaakceptowac rzeczy takimi jakimi sa.

Podejrzewam, że jestes doświadczonym mechanikiem, masz na wiele tematow znacznie wieksza wiedze ode mnie czy innych tutaj na forum. Czasami należy jednak zważyc, że nie ma osob wszechwiedzacych i takze Ty mozesz tkwic w błedzie w jakims temacie. Omawiany przez nas temat jest dosc prosty do zbadania. Dokumentacja techniczna czesci jest dostepna publicznie, firmy sa duze i raczej transparentne a ludzie nimi zarzadzajacy to czesto ludzie z dużym autorytetem. Mozna wiec moje tezy łatwo zweryfikowac.

Dzieki za wymianę zdań.

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja rowniez dziekuje za wymiane zdan i zrozumienie tego iz to co napisales, nie ma przelozenia w moim zawodzie i jest mi z tego powodu bardzo przykro. Zakladasz thermostat ori, chodzi, ten sam, tego samego producenta, nie chodzi. Kupujesz ori egr (wahler) chodzi, ten sam nie ori, nie chodzi. Wahacz to nie to samo, tarcza, to nie to samo, pompa, napinacz, lancuch, to wszystko jest innej jakosci. Niestety, taka jest prawda i musisz zweryfikowac swoja wiedze. Moja glowa jest bardzo otwarta bo stosuje rozne kombinacje tarcz, klockow zaciskow itp. 

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, kkx5 napisał(a):

Ja niczego nie mysle, ja to zakladam od lat wiec cos wiem o oem vs aftermarket. Podaj choc jeden aftermarket lepszy niz oem, klocki ebc/dba/hawk nie maja legalnego zastosowania, do cywilnych aut, klientowi, bez uzgodnien nie mozna stosowac. Textar to akurat bardzo dobry klocek. 

Dlaczego uważasz, że klocki ebc/dba czy hawk nie mają legalnego zastosowania? O ile wiem wszystkie te marki posiadają w ofercie zarówno klocki homologowane do aut poruszających się po drogach publicznych, jak i niehomologowane, typowe do motorsportu, m.in. z racji tego, że wymagają dogrzania, piszczą etc. 

Edytowane przez Godlike