Skocz do zawartości

BMW m52b25 12.1996 r. pomoc przy wymianie licznika z golasa na full OBC + navi 4:3 + MFL + tempo

shawn_karwoski

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 224
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

3 godziny temu, szumrak napisał(a):

Jeszcze multifunkcja i licznik high przerobimy na M5 🙂 (diody rozgrzewające)

Moja kiera z multifunkcją. 😁 Nieźle się na szukałem tej kierownicy bo u mnie w przedlifcie mam trochę inną kolumnę i poduchę muszę mieć jedno nabojową i kierę ze zintegrowaną taśmą. To prawie biały kruk. 😁 Niestety skóra już była w tak kiepskim stanie że musiałem ją dać do obszycia na nowo oczywiście z trzema kolorami nitki jak w oryginale. 😁

IMG_20230511_232039.jpg

• Zasłużeni forumowicze

Możesz odpiąć Aku na kilka minut, po podpięciu powinien na nowo sprzęt odczytać i navi wskoczy, no chyba że czytnik trup.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)

• Zasłużeni forumowicze
17 godzin temu, shawn_karwoski napisał(a):

Aha. Jeszcze jedno. Pomimo tego że nalałem płynu do spryskiwacza i do głównego zbiornika i do intensywnego spryskiwania, to cały czas komputer pokazuje mi komunikat o niskim poziomie tego płynu??? Czyżby padł czujnik poziomu? 😁

Pewny jesteś że chodzi o spryskiwacze, nie o chłodnice? Jak tak to może gdzieś coś nie łączy przy czujniku, możesz wyłączyć ten komunikat w lcm ncsem lub pasoftem.

• Zasłużeni forumowicze

Na stówkę komunikat czujnika w chlodnicy ktorego 2,0 nie posiada. Można też wyjście lcm dać do masy, ja tak przynajmniej zrobiłem, bo czujnik do dziś nie założony 😁

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

W dniu 29.09.2023 o 19:54, piotr520 napisał(a):

Na stówkę komunikat czujnika w chlodnicy ktorego 2,0 nie posiada. Można też wyjście lcm dać do masy, ja tak przynajmniej zrobiłem, bo czujnik do dziś nie założony 😁

A ja sobie czujnik założyłem zgodnie z retrofitem i kabelki doprowadziłem do LCM - profeska (a moja 523i ma 2,5 😁). I to komunikat "Washer fluid low" więc na mój angielski to chodzi o poziom płynu do spryskiwaczy. 😁

No i sprawa wygląda następująco. Podłączyłem na razie tylko +12V stałe, +12V po zapłonie, masę i iBus. Połączyłem się pasoftem (focia na dole), zmieniłem nazwę widoczną dla modułu z pięcioma ostatnimi cyframi VIN, wyczyściłem historię podłączonych urządzeń, kliknąłem parowanie i na wyświetlaczu zegarów elegancko pojawiło mi się Parowanie Bluetooth, zaczęły trzy diody nad guzikiem telefonu na monitorze mrugać, w telefonie pokazał mi się moduł bluetooth, sparowałem go ale teraz jak chcę się z nim połączyć to klikam i dosłownie na pół sekundy zaświeca mi się w telefonie na niebiesko że jest połączony i zaraz go rozłącza (wszystko na fotkach). Prawdopodobnie chodzi o to że NCSem muszę przełączyć w ustawieniach modułu na tryb parowania z nie firmowym urządzeniem. Niestety na ten moment NCS nie widzi modułu ULF bo prawdopodobnie trzeba zaktualizować klucze ZCS dodając telefon do wyposażenia. Panowie prośba o aktualne klucze, na ten moment mam takie jak na zdjęciu. 😁

Edytowane przez shawn_karwoski

• Zasłużeni forumowicze

Jak podpinałem jakąś wersję ULFa u siebie to z Xiaomi note9 się nie parował, z Samsung S4 parował ale w momencie wykonywania lub odbierania połączenia zrywał BT, iPhone 4 działał właściwie. TCU działa prawidłowo z najnowszymi telefonami.

To w związku z tym ze mam jakis TCU jutro podepnę go z tym kodowaniem które mam. Sprawdzę też jeszcze mojego iphone 6s czy da radę. Jak nie to przekoduje na te ZCSy od @szumrak Mam tylko pytanie bo widzę że jak @piotr520 kalkulowal to zmienil sie tylko ZCS SA, a u @szumrak zmieniły się ZCS SA i VN? Czy to jest ok?

Edytowane przez shawn_karwoski

• Zasłużeni forumowicze
W dniu 1.10.2023 o 20:34, shawn_karwoski napisał(a):

IMG_20231001_205644.jpg

IMG_20231001_210701.jpg

IMG_20231001_205336.jpg

IMG_20231001_205343.jpg

Screenshot_2023-10-01-21-10-34-782_com.android.settings.jpg

IMG_20231001_213159.jpg

Robiłem pod te zcs co podałeś, zmieniło się tylko VN, zrobione pod ULF, pod TCU będą inne ZCS, to tego będzie większa ingerencja w ZCS bo trzeba rocznik auta zmienić, mogę to na jutro ogarnąć.

No i okazało się że moduł po sparowaniu telefonu nie wyłącza trybu parowania sam. Dlatego na 0,5s łączył a potem rozłączał. Odpiąłem go od auta i po ponownym podłączeniu i wyborze w telefonie modułu BMW 36059 od razu się połączył. Po tym łączy się już automatycznie sam. 😁👍 Ale żeby nie było zbyt kolorowo to: połączenie przychodzące sygnalizuje na 0,5s zmianą ekranu na monitorze i potem wraca do bieżącego, na wyświetlaczu liczników pokazuje numer tel. przychodzącego cyframi a nie opisem z książki przez jakieś 2s, mruga zielona dioda nad guzikiem telefonu. Pewnie nie wczytuje książki - mam ok. 1500 numerów. Nie mam jeszcze mikrofonu. Guzik w podłokietniku odbiera polaczenie.

Przyszedł też kolejny tuner tv. Po podlaczeniu tym razem tylko jednego kanału audio zgodnie z sugestią niestety to samo czyli brak dźwięku. 😭 Pasoftem aktywowałem ogladanie podczas jazdy bo pomyslalem ze moze jak pojezdze troche z tv to sie odblokuje ale [BAD]. Mało tego od tego czasu mam dziwny objaw jakby wyłączania się dźwięku po kilku minutach od uruchomienia auta. Zmiana zrodla z FM na CD, TAPE czy AM nic nie dają. Dzwięk wraca z reguły po kilkunastu minutach przy przełączaniu na inne źródło dźwięku lub po wyłączeniu stacyjki na jakiś czas. Nie wiem co się stało. 🤔