Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie kupiłem ostatnio program bimer tool, mam samochód bmw f11 z 2015r. silnik b47 190km. wymieniłem ostatnio olej w skrzyni biegów, i zrobilem programem reset adaptacji skrzyni biegów oraz, reset funkcji uczenia sie skrzyni biegów, czy po tym zabiegu trzeba zrobic jakas jazdę adaptacyjną, lub jakoś inaczej ustawic skrzynię biegów?

Opublikowano

Mówi się, że należy znaleźć długi prosty odcinek, zrobić reset, i dać skrzyni wbić się od 1 do 8 bez żadnych przerywan, najpłynniej jak się da. W rzeczywistości skasowałem sobie to dwa lata temu w centrum miasta i jeździ normalnie do dzis. Też wymieniałem olej niedawno i ze skrzynia oraz ze starym olejem wszystko w najlepszym porządeczku. 🙂

Opublikowano
W dniu 17.09.2023 o 21:07, amt-parts napisał(a):

Witam mam pytanie kupiłem ostatnio program bimer tool, mam samochód bmw f11 z 2015r. silnik b47 190km. wymieniłem ostatnio olej w skrzyni biegów, i zrobilem programem reset adaptacji skrzyni biegów oraz, reset funkcji uczenia sie skrzyni biegów, czy po tym zabiegu trzeba zrobic jakas jazdę adaptacyjną, lub jakoś inaczej ustawic skrzynię biegów?

Jesli masz problemy teraz to mozna sporbowac ( cytuje kolega Sebba/ temat forum :  

Cytat

Cześć,

Widzę, że podjąłeś dużo kroków bez skutku. Bardzo dziwna sytuacja. Wg Twojego opisu wynika, że masz identyczny problem jak ja. U mnie skrzynia też czasami działa idealnie płynnie jak masełko a czasami cholera wie czemu skrzynia zaczyna nerwowo działać. Ogólnie jedynie co mnie denerwuje to szarpnięcie po zatrzymaniu sie. To nie tylko Twój problem a też mój i mnóstwa innych osób i to we wszystkich autach gdzie występuje ta skrzynia jak audi, jaguar, jeep, dodge itd. Na jednym z forum znalazłem oficjalna odpowiedz ZF'a, że skrzynia działa prawidłowo i że tak ma być...

Adaptacja B jest stosunkowo prosta. W skrócie opisując:

1) dla poprawy biegu 1-2, 2-1 trzeba zaadoptować cluch C i E

2) za adaptacje clutcha C odpowiada bieg 4 natomiast clutch E bieg 7.

3) znajdź długi prosty, płaski i bez dziur odcinek gdzie nie ma ruchu ( nierówności itp. mogą spowodować przerwanie adaptacji)

4) skrzynia musi mieć co najmniej 50 do 100 stopni ( jak silnik jest już rozgrzany do temperatury roboczej to skrzynia też już spełnia te warunki)

5) Adaptacja polega na wbiciu konkretnego biegu w trybie manualnym i jechaniu jak najdłużej na tym biegu spełniając warunki z tabeli (moment i RPM) po czym zmienić bieg. Nie jest napisane jak długo trzeba jechać na tym biegu ani nie udało mi się tego ustalić. Zauważyłem, że trzeba jak najdłużej jechać na danym biegu, żeby zaliczył adaptacje.

Przykładowo dla clutcha C wbiłem 4 bieg i od około 1110 do okolo 1700 RPM powoli przyspieszałem utrzymując moment 30-40nm. Przy 1600 zmieniałem bieg na 5. Moment monitorowalem na wskaźnikach sportowych w NBT co pokrywa się z tym co pokazuje ista.

Przy takim sposobie adaptacji nabiłem po 8-10 countow dla wszystkich (5) clutchy w ciągu godziny.

Niestety mam zła wiadomość. Po resecie adaptacji i wykonaniu jej ponownie problem dalej występuje. Więc z mojej strony ani aktualizacja sterowników ani adaptacja nie rozwiązuje problemu.

W dalszym ciągu zastanawiam się nad akumulatorem.Sprawdzilem na szybko napięcie akumulatora na postoju z włączonym silnikiem i wyszło 13.1V więc nie jest źle ale nie jest idealnie. Mógłbyś sprawdzić napięcia u siebie? Dzięki!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Adaptacji sie nie kasuje. Nawet xhp odradzaja. Robisz to tylko w dwoch przypadkach, po zmianie/naprawie mechatroniki badz skrzyni. Odnosnie napiecia, panowie, od prawie 20tu lat mamy w beemkach zmienne ladowanie, na postoju, podczas pracy, moze czasami byc nawet 12.8v.