Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Kupiłem auto, które ma problem z napędem x-drive. Wersja z automatyczną skrzynią biegów. Mianowicie - podczas ruszania na skręconych kołach czuć szarpnięcia z przednich kół na kierownicy. Dodatkowo podczas jazdy, przy energicznym przyspieszaniu również czuć szarpanie. Kolejnym objawem są falujące obroty przy jednostajnej jeździe w okolicach 90-100 km/h. W komputerze aktywny błąd 55C3, na desce nic nie wyświetla. Opony są nowe, takie same na obydwu osiach. Czujniki posprawdzane, są OK. Po odpięciu wtyczki od nastawnika zniknął problem z szarpaniem przednich kół przy dodawaniu gazu na skręconych kołach. Będę zabierał się powoli za nastawnik i reduktor. Moje pytanie brzmi - czy jak wykręcę skrzynkę z nastawnikiem i rozepnę napęd to mogę bezpiecznie przestawić kawałek auto "na luzie"?

Edytowane przez -Garbus-
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Co do pytania - tak, jeśli wymontujesz lub zabezpieczysz wały napędowe to będziesz mógł przesuwać auto.

Co do VTG - jeśli wyświetla się błąd to problem albo z nastawnikiem albo ze skrzynką. Sprawdź zanim wyciągniesz skrzynkę czy ta listwa zębata, którą porusza nastawnik porusza się z wyraźnym oporem góra-dół. Jeśli lata luźno to skrzynka do remontu (jeśli nie to niewykluczone, że też). Być może problemem jest nastawnik. Spróbuj zrobić kalibrację przez interfejs. Jeśli to nie pomoże to dogadaj się z jakimś sprzedawcą na możliwość zwrotu jeśli to nie to i podmień. Oczywiście po podmianie potrzebna jest kalibracja.

Oprócz tego co możesz sprawdzić to jak wygląda olej po spuszczeniu - jeśli są w nim ślady opiłków, tzw. sreberko to skrzynia do remontu.

Jeszcze sprawdź czy sterownik VTG pod nogami pasażera nie jest zalany.

Jak coś to pytaj, postaram się pomóc.

Edytowane przez Saico